Long live the (new) King!

A debutat în urmă cu cîţiva ani şi şi-a făcut ucenicia publicînd proză fantastică (cu deosebire din subspecia dark fantasy) în publicaţii de circulaţie nu foarte largă, dar cunoscute pentru exigenţa lor în selecţia textelor ce văd lumina tiparului, precum The Third Alternative sau Postscripts, unele dintre ele fiind ulterior selectate pentru antologii de tip Year’s Best. Un parcurs tipic pentru un aspirant talentat la gloria literară. Editorul trimestrialului Postscripts, Peter Crowther, a fost cel care s-a încumetat să-i publice primul volum de povestiri şi nuvele, al cărui titlu ilustrează un program estetic ambiţios: 20th Century Ghosts (PS Publishing, 2005). De la sfîrşitul anului trecut, elogiile nu încetează să curgă, în recenzii semnate de critici celebri, în publicaţii nu mai puţin prestigioase: Library Journal, Publishers’ Weekly, SF Weekly sau The Internet Review of Science Fiction. „Proză de secol XXI, scrisă de un autor aparţinînd secolului XXI”, scrie John Clute. Succesul de critică a fost dublat şi de un succes de public, se pare. Iar recunoaşterea oficială a talentului autorului n-a întîrziat să apară, sub forma premiului William L. Crawford decernat în martie acest an de The International Conference for the Fantastic in the Arts, premiu care recompensează cel mai bun debut în volum (fie el roman sau culegere de povestiri) din ultimele 18 luni. Între contracandidaţi s-au numărat Hal Duncan, Holly Philips, Judith Berman. Cîteva săptămîni mai tîrziu, proza care deschide 20th Century Ghosts, „Best New Horror”, este nominalizată pentru un premiu Bram Stoker al Horror Writers Association la categoria nuvelă, iar volumul ajunge, la rîndul său, pe lista finală a candidaţilor pentru un premiu la categoria culegere de proză. Concluzia e evidentă: categoric, Joe Hill are toate şansele să devină unul dintre scriitorii de frunte ai domeniului fantastic, un nume legendar, iar romanul său Heart-Shaped Box, anunţat de una din marile edituri americane, William Morrow, pentru anul viitor, are toate şansele să devină un best-seller.
Ce se ştie despre Joe Hill? Biografia publicată pe site-ul său nu e foarte darnică, în materie de informaţii: aflăm că tînărul autor a fost beneficiarul unei burse Ray Bradbury şi că a primit premiul A. E. Coppard, sînt enumerate o parte dintre revistele la care a colaborat. Şi cam atît. Nici măcar o fotografie. Doar o caricatură. Avem de-a face cu un nou autor enigmatic, amator de low-profile, din specia lui Salinger sau, de-ar fi să ne referim la domeniul ficţiunii speculative, a lui John Twelve Hawks?
Dar legenda lui Joe Hill abia începe să prindă aripi. La sfîrşitul lunii aprilie, pe un forum de discuţii frecventat de iubitorii genului dark fantasy, cineva remarca, stupefiat, asemănarea izbitoare dintre Joe Hill şi unul dintre cei mai bine vînduţi autori ai tuturor timpurilor. Au urmat dezbateri aprinse, comparaţii de stil literar, acuzaţii de nepotism (cu totul neîntemeiate: Joe Hill şi-a făurit de unul singur reputaţia, pe deplin meritată) etc. Iar zilele acestea, pe parcursul weekendului Nebula, voci autorizate au confirmat ceea ce, în anumite cercuri, era un secret al lui Polichinelle: Joe Hill este fiul regelui literaturii dark fantasy, Stephen King!
Noi, cititorii de bună credinţă, nu putem decît să ne bucurăm de perpetuarea talentului în familia King (să nu uităm, Tabitha King este şi ea o poetă şi romancieră de valoare recunoscută) şi să-l aplaudăm pe Joe Hill (King) pentru modestia cu care a ştiut să evite capcana folosirii celebrităţii tatălui său. Şi să aşteptăm cu nerăbdare traducerea povestirilor sale în româneşte!

foto: © Ellen Datlow, 2005.
Anunțuri

6 gânduri despre &8222;Long live the (new) King!&8221;

  1. Nu si-a luat el numele, asa l-au botezat parintii: Joe Hill King. Avind in vedere cind s-a nascut si ca la vremea respectiva King si Tabitha erau probabil hippioti cu Joan Baez in urechi, e explicabil.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s