Manifestul cyberpunk

Începutul anilor ’80. O perioadă de stagnare pentru literatura SF. Chiar şi formele iniţial inovatoare ale Noului Val s-au strepezit, s-au banalizat, au devenit la rîndul lor clişee. A venit vremea unei revoluţii. Este ceea ce proclamă Vincent Omniaveritas în fanzinul Cheap Truth.
1985. Revoluţia a început. Un nou curent literar e pe cale să se impună. Cei care îl alcătuiesc sînt numiţi Neuromanticii, Mişcarea, grupul Mirrorshades. Tot atîtea nume pentru adepţii cyberpunk-ului, care cuceresc premiu după premiu, sînt remarcaţi de critica mainstream, ba chiar încep să fie imitaţi chiar şi de cei a căror ideologie o resping.
Cumpăna între milenii. Bruce Sterling şi Michael Swanwick cîştigă premiul Hugo, fiecare dintre ei avînd mai multe texte în selecţia finală. Greg Bear şi James Patrick Kelly cîştigă premiul Nebula. Cryptonomicon-ul lui Neal Stephenson ocupă locuri fruntaşe în toate topurile de best-sellere. Pat Cadigan publica The Ultimate Cyberpunk, o antologie definitivă a curentului literar a cărui reprezentantă de frunte este. Blade Runner, un film definitoriu pentru paradigma cyberpunk, se bucură de un succes fulminant în versiunea pe DVD. The Matrix, varianta „manelizată”, adusă la nivelul maselor, a paradigmei pomenite anterior, e unul dintre cele mai vizionate filme ale anului. Internetul se extinde exponenţial. Numărul computerelor de pe planetă se dublează la fiecare şase luni. Revoluţia s-a încheiat. Evoluţia e în plină desfăşurare. Şi totul a pornit de la o carte.
De la William Gibson, pionierul genului, la Bruce Sterling, ideologul principal al mişcării (şi, totodată, cel care semna, cu ani în urmă, cu pseudonimul Vincent Omniaveritas), de la James Patrick Kelly la Pat Cadigan, de la Lewis Shiner la Tom Maddox, de la Rudy Rucker la Michael Swanwick, mulţi dintre cei consideraţi azi drept clasici în viaţă, nume majore ale literaturii SF contemporane, au avut un cuvînt de spus în antologia-manifest a curentului cyberpunk. O carte care a schimbat cursul istoriei literaturii. Şi nu numai.
…Iar acum, această carte va fi disponibilă şi în româneşte, urmînd să fie lansată pe 16 iunie la BookFest de către Millennium Press. Volumul va ieşi de sub tipar săptămîna viitoare, în traducerea lui Bogdan Gheorghiu (el însuşi un vajnic adept al curentului cyberpunk). Căutaţi şi citiţi această carte. Merită!


Foto: © Paul Schmelzer, 2006
Reclame

7 gânduri despre &8222;Manifestul cyberpunk&8221;

  1. Asta e o veste buna! Dar eu nu gasesc in programul de lansari bookfest de pe 16 iun lansarea millennium press. La ce ora va fi?
    (la fel, nu gasesc in program lansarea de sf de la amalteea…)

  2. Bine! Bine! Deja am citit-o. Dar am fost la Bookfest in speranta lansarii care n-a mai avut loc. Se mai face?

    DrFlaGh

  3. Pingback: Gata alegerile, incepe tirguiala! « Însemnări din colţu’ hărţii

  4. Pingback: Raport despre (in)cultura natiunii 2 « return to the com(m)unity

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s