Semne de ploaie la Tritonic

Kim Stanley Robinson e cunoscut cititorilor români datorită trilogiei sale „marţiene”, apărută şi în traducere românească la o editură cîndva onorabilă. Romanele din acest ciclu romanesc – Marte Roşu, Marte Verde, Marte Albastru – prezentau, pe larg şi în detaliu, istoria terraformării şi colonizării planetei roşii, autorul aplecîndu-se cu acribie atît asupra destinului unor personaje cheie din acest proces, cît şi asupra aspectelor etice şi ecologice ale transformărilor produse de intervenţia umană. Trilogia a fost completată de un volum de povestiri intitulat The Martians, care completează imaginea extraordinarei reuşite scriitoriceşti.
Ecologismul lui Robinson nu e însă o noutate pentru cei care-i cunosc opera mai în amănunt. Scriitorul american s-a făcut cunoscut cu trilogia „celor trei Californii”, în care imagina trei viitoruri posibile pentru comunitatea umană din Orange County, ţinutul în care a crescut. Primul volum al acestei trilogii, The Wild Shore, era povestea unui grup de supravieţuitori ai războiului nuclear, care sînt obligaţi să o ia de la capăt, trăind de pe urma lucrurilor recuperate dintre ruine, a agriculturii cu mijloace primitive şi a pescuitului; o întoarcere forţată la natură şi la începuturile civilizaţiei. The Gold Coast descrie un viitor sumbru, în care suprapopularea şi ultraindustrializarea, precum şi goana după profit, au dus la consecinţe devastatoare pentru economia şi mediul natural din Orange County. În sfîrşit, ultimul segment al ciclului, Pacific Edge, e o utopie ecologică dulce-amăruie, o „ecotopie”, în care un tînăr arhitect, crescut în atmosfera prosperă a societăţii trăitoare în armonie cu natura, se vede nevoit să lupte împotriva resurgenţei tendinţelor exploatatoare.
Trilogia marţiană a fost urmată de Antarctica, un roman masiv despre continentul alb şi atît de puţin cunoscut contemporanilor. Din nou, accentul ecologic e dominant: cercetătorii din ţinuturile pustii şi îngheţate sînt constrînşi, odată cu expirarea tratatului care le garantează neutralitatea, asemeni unui turn de fildeş, să facă faţă dorinţei corporaţiilor internaţionale de a exploata resursele ultimului ţinut pe care omul nu l-a poluat.
The Years of Rice and Salt a adus întrucîtva o schimbare de registru. Cele zece segmente ucronice care alcătuiesc acest roman prezintă, în ordine cronologică, tot atîtea momente de răscruce într-o istorie alternativă în care Europa a fost aproape complet depopulată de Moartea Neagră, iar evoluţia ulterioară a omenirii a fost dominată de culturile asiatice.
În 2004 însă, Robinson revine la dragostea sa dintîi, ecologia, cu un roman cvasi-contemporan despre confruntarea dintre ştiinţă şi politică, în contextul ameninţării iminente a unor schimbări climatice majore declanşate de încălzirea globală. Acţiunea romanului Forty Signs of Rain se desfăşoară de astă dată la Washington, iar eroii sînt – cum altfel? – oameni de ştiinţă care încearcă să atragă atenţia autorităţilor (şi lumii politice în general) asupra pericolului lipsei de acţiune în contextul amintit anterior. Cartea se citeşte cu sufletul la gură, ca un thriller condus cu mînă de maestru, dar nu lipsesc nici pasajele de-un umor savuros şi nici cele de-un intens dramatism.
Forty Signs of Rain e însă de-abia începutul unei trilogii intitulate The Capital Code. Primul volum a fost urmat anul trecut de Fifty Degrees Below, iar în 2007 ciclul se va încheia cu Sixty Days and Counting. La noi, toate aceste volume urmează să vadă lumina tiparului la Editura Tritonic. 40 de semne de ploaie, în traducerea lui Mihai Samoilă şi cu o copertă de Alex Popescu, va apărea în colecţia fiction.ro coordonată de Mike Haulică şi se află deja în tipografie, urmînd a fi lansat sîmbătă, 17 iunie, la BookFest, tîrgul de carte care va debuta peste două zile la Romexpo.

Foto © Szymon Sokół, 2005.
Anunțuri

3 gânduri despre &8222;Semne de ploaie la Tritonic&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s