BookFest la dicteu automat

Drum lung cu maşina, de unul singur, cu gîndul la fata care are serbare a doua zi şi care o să fie Scufiţă Roşie fără să o vadă tata (dar: „lasă, tati, că de-aia avem aparat de fotografiat”). Standul luat în primire de un prieten şi o prietenă, cărţile descărcate, lasă că le aranjez mîine. Bucureştiul văzut noaptea pe la două, la pas, fără grabă.
Miercuri: prima zi de tîrg, vînzări relativ mai bune ca la Gaudeamus, dar tot slabe. Conversaţii la telefon cu fata, înainte şi după serbare, Scufiţa Roşie a lui tata… Lansări. Bogdan Hrib, scurtă escală înainte de zborul spre Capetown. La bar, aşteptînd cafeaua, cîteva cuvinte schimbate cu Nicolae Breban… care şi-a adus aminte cum mă cheamă, după şapte ani! Seara: cină cu prieteni mai vechi şi mai noi, toţi dragi, în Vogue. Noaptea, după bîntuirea de rigoare a Bucureştiului, de astă dată cu maşina: Mullholland Drive, trăiască laptopul şi Re:Publik.
Joi: a doua zi; goană după afişe, cărţi de vizită împărţite cu generozitate, de poveşti cu Radu Paraschivescu, iar lansări; în bar, la o masă, Manolescu. Lansare cu iepuraşi Playboy ratată (de mine) şi povestită de Mike. Fata, la telefon: „tata, am luat ultima injecţie, n-am plîns deloc, nici măcar un singur mîr”. Vînzările încep să prindă viteză, încep să se înmulţească prietenii veniţi în vizită. Mici şi beri şi Nightwish pe Motoare, cu prieteni dragi (începe să se distingă un pattern aici, nu-i aşa?)
Vineri: prieteni cu duiumul, vînzările depăşesc aşteptările, lansări iar, maliţiozităţi previzibile, cină tardivă la Vogue cu o grămadă de prieteni, tzuică şi suc de roşii în garsonieră în formaţie restrînsă, poveşti prelungite tîrziu în noapte, presimţire de mahmureală.
Sîmbătă: juniorul revenit dimineaţa la şapte, exultînd după o noapte de Green Hours şi absint, Tom Waits în difuzorul unic al televizorului, juniorul adoarme, trezirea lui după doar o oră, goana prin Bucureşti după un liquor store care vinde absint, victorie! O bancă deschisă, depunere („nu umbla cu prea mulţi bani la tine!”), sentimentul datoriei împlinite. Tîrgul la ore matinale, Bombonel cu ăla micu’ în vizită la standul cu cărţi vechi de vizavi, juniorul în vervă („să-i vindem Nicola Griffith că e pe profilul lui”). Lansări, autografe, emoţii, prieteni, terasă cu pizza, iar lansări, iar autografe, iar prieteni, iar emoţii, la culcare mai devreme decît în celelalte zile, că mîine „mă dau” cu maşina, escală la Ghidoveni, cărţi şi CD-uri şi DVD-uri în cantităţi industriale, nu m-aş mai da dus, uimire şi mulţumire.
Duminică: scurtă vizită în tîrg, prima vînzare după nici trei minute de la deschiderea porţilor, semn bun, Dan C. Mihăilescu, mort de oboseală după ce-a ţinut în priză o naţiune de chibiţi ai cărţii prin transmisiuni directe la Realitatea, primeşte o carte cu autograf de la Mike şi schimbăm două-trei vorbe, cărţi încărcate în maşină, transpiraţie, ultimele indicaţii preţioase date Ioanei, pupici în dreapta şi-n stînga, drum lung, muzică la maximum, Nightwish la 110 la oră, acasă. În sfîrşit. „Tati, mi-a fost dor de tine.”
Listă de prieteni şi amici, mai vechi sau mai noi, toţi dragi, toţi văzuţi în tîrg sau prin jurul lui, toţi insuficient de mult în preajmă-mi pentru a-mi astîmpăra foamea de prieteni (într-o ordine absolut aleatoare): Ona şi Mike, Zully şi Adina, Marian, Monica, Ioana, Iulia, Bogdan Bucheru (la telefon din Tucson), Roxana, Samo, Hrib, Mireille, Bogdan Gheorghiu (juniorul de mai sus), Radu Aldulescu, Ionuţ şi Mihaela Bănuţă, Cătă Teniţă, Dia şi Liviu Radu, Jean-Lorin Sterian, Claudia şi Ovidiu Petcu, Radu şi Jolly, Dumitru Stătescu, Lucian Bogdan, Ion Doru Brana, Dan Pavelescu, Ben Ami, Dodo Niţă, Dan Popescu, Florin Pîtea şi Lili Bujor, Ana-Maria Negrilă, Cristina (fără Ştefan, apoi cu, la ei acasă), Adi Bănuţă, Cristi Cârstoiu, Dan Boerescu, Mihail Gălăţanu, Grămescu (numai de la distanţă), Cristi Lăzărescu, Ilieş Cîmpeanu, Tudor Popa… Bineînţeles că mai sînt şi alţii. Îmbătrînesc, mă lasă memoria…
Pînă la Gaudeamus au mai rămas fix cinci luni.
Anunțuri

3 gânduri despre &8222;BookFest la dicteu automat&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s