Patru autori, o singură carte


Iată şi cîteva date despre cei patru autori ale căror texte se regăsesc în sumarul volumului Transformarea lui Martin Lake şi alte povestiri:

Jeff VanderMeer s-a născut în Pennsylvania în 1968. A debutat în 1989, cu o mini-culegere de povestiri intitulată The Book of Frog. A urmat un volum de poezie, Lyric of the Highway Mariner (1991), apoi o serie de broşuri conţinînd nuvele. City of Saints and Madmen (1997), un roman-mozaic prefaţat de Michael Moorcock, s-a bucurat de succes datorită originalităţii straniului univers al oraşului Ambergris, toposul ficţional care avea să îi aducă celebritatea. City a cunoscut trei ediţii succesive, mereu îmbogăţite cu noi şi noi fragmente ambersgrisiene, cea mai recentă apărînd în acest an. The Transformation of Martin Lake (1999), una dintre secţiunile acestui volum (aflat în curs de apariţie în traducere românească), i-a adus un World Fantasy Award şi o nominalizare pentru British Fantasy Award. Cel de-al doilea roman, Veniss Underground (2003; ediţia românească la Tritonic, Bucureşti, 2006), a fost nominalizat la World Fantasy Awards. Cu romanul Shriek: An Afterword (2006), VanderMeer revine în universul ambergrisian. A mai publicat o culegere de povestiri, Secret Life (2004) şi, în calitate de editor, extraordinarul Thackery T. Lambshead Pocket Guide to Eccentric and Discredited Diseases (2003, în colaborare cu Mark Roberts), dar şi, în colaborare cu Rose Secrest şi Forrest Aguirre, apreciata serie de antologii Leviathan. În 2004 a apărut o culegere de articole, eseuri, interviuri ce-i poartă semnătura, sub titlul Why Should I Cut Your Throat?

Nicola Griffith s-a născut în 1960 în Yorkshire, Marea Britanie. A predat lecţii de autoapărare, a fost solista şi textiera unei trupe de rock şi a lucrat ca profesor de literatură. În prezent, locuieşte în Atlanta (Statele Unite), împreună cu partenera sa de viaţă, scriitoarea Kelley Eskridge. Povestirile Nicolei Griffith au fost publicate în egală măsură în Marea Britanie şi peste ocean, fiind traduse în numeroase limbi. Romanul de debut, Ammonite (1993) i-a adus Premiul Literar Lambda şi Premiul Tiptree. A urmat Slow River (1995; ediţia românească, Rîul liniştit, a apărut la Millennium Press, Satu Mare, 2005), care a fost distins cu rîvnitul Premiu Nebula în anul următor. A mai publicat romanele The Blue Place (1998) şi Stay (2002), precum si o culegere de povestiri intitulată From Her Body (2004). Împreună cu Stephen Pagel a editat seria de antologii Bending the Landscape, ale cărei volume dedicate literaturii SF, fantasy şi horror s-au bucurat de aprecierea criticii şi a publicului deopotrivă, aducîndu-i şi un World Fantasy Award. Nuvela Yaguara, apărută iniţial în antologia Little Deaths editată de Ellen Datlow, a fost nominalizată în 1996 la Premiul Nebula. A predat de curînd în editură Always, un al treilea roman din seria iniţiată de The Blue Place şi continuată cu Stay. În prezent lucrează la un volum autobiografic şi, în paralel, pregăteşte pentru tipar un amplu volum de povestiri.

Marian Coman s-a născut la Mangalia în 1977. Este absolvent al Facultăţii de Psihologie şi Asistenţă Socială din cadrul Universităţii Petre Andrei, Iaşi. Ziarist, a lucrat la mai multe ziare din Brăila şi Galaţi, iar în prezent ocupă funcţia de redactor-şef adjunct la cotidianul Obiectiv – Vocea Brăilei, unde susţine un supliment literar săptămînal, „Literatura şi artele imaginarului”. A obţinut premiul Romcon al Convenţiei Naţionale de SF la secţiunea Mass-media în 2004, premiul Kult 2005 (pentru cel mai bun volum de debut) şi premiul de încurajare la EuroCon (Covenţia Europeană de SF) 2006. A publicat în antologiile România SF 2001, Quasar 001 (2001), Noesis (2002 – în format electronic), Liternet 2002, vol. 3 (2002 – în format electronic), Alte lumi, alte legende (2002) şi AtelierKult: povestiri fantastice (2005). Volumul său de debut, Nopţi albe, zile negre a apărut anul trecut în colecţia „fiction.ro” a editurii Tritonic.

Despre K.J. Bishop se ştie că e australiancă, are în jur de treizeci de ani şi a uimit cititorii de pe ambele maluri ale Atlanticului cu romanul său de debut, The Etched City, o poveste fantastică în care Vestul sălbatic întîlneşte decadenţa europeană de secol XIX. Deşi nu e deosebit de prolifică (în afara romanului menţionat, a publicat doar zece povestiri şi o introducere la un volum de Richard Calder), s-a bucurat din plin de aprecierea juriilor marilor premii literare de gen. The Etched City (care va apărea în traducere românească în luna septembrie la Tritonic, urmînd să beneficieze de o lansare în prezenţa autoarei) i-a adus premiul Ditmar şi premiul William Crawford în 2004, iar anul acesta K. J. Bishop candidează pentru a doua oară la Premiul Campbell, rezervat vocilor noi de excepţie din arealul ficţiunii speculative.

Post scriptum: După cum semnala Michael Haulică într-un comentariu la însemnarea precedentă, şi braşovenii vor avea prilejul să îl întîlnească pe Jeff VanderMeer. Antologia Transformarea lui Martin Lake şi alte povestiri, romanul Veniss Underground şi revista Fiction.Ro #3 vor fi lansate duminică 13 august, la ora 13:00, la librăria Şt. O. Iosif din Braşov.

Anunțuri

2 gânduri despre &8222;Patru autori, o singură carte&8221;

  1. Ce poza si-a tras Comanelu… Pentru cei care nu-l stiu: jeff nu e chair vreun chior… In poza aia se joaca de-a piratii. Kirsten se pregateste pentru pictorialul din septembrie, nu?
    Vezi blogullui Jeff (http://vanderworld.blogspot.com/). Se pregateste pentru Romania.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s