Cornul supra-abundenţei în versiunea Cory Doctorow

Cory Doctorow • UN MILIARD DE ŞANSE
traducere din limba engleză: Monica Nicolau
ISBN 978-973-87590-7-7, 176 pagini, 17.00 lei
Millennium Press, Satu Mare, 1 martie 2007

Corporaţiile se zbat în ghearele falimentului. Vremea multinaţionalelor a apus. Oricine poate să obţină aproape orice, cu doar un dram de voinţă. Lumea a atins punctul critic al unei alte singularităţi, cea economică. Într-o Americă a viitorului imediat, Cory Doctorow adună laolaltă jurnalişti, bloggeri, genii tehnice, tocilari, gangsteri şi miliardari, aruncîndu-i în vîrtejul unei lumi unde totul a devenit atît de ieftin, atît de accesibil oricui, încît însăşi noţiunea de economie, în sensul ei clasic, începe să se golească de substanţă. Apocalipsa sau primul pas către paradis: sînt doar cele două extreme ale unui spectru de un miliard de şanse…
UN MILIARD DE ŞANSE (în original: Themepunks, septembrie – noiembrie 2005, Salon.com) e primul segment al unui „roman-fluviu”, încă inedit în formă tipărită în Statele Unite. Cory Doctorow, cu obiectivitatea şi ironia duse la apogeu, îşi îndreaptă atenţia asupra noţiunii de progres tehnologic accelerat. Cum ar putea acesta să influenţeze viaţa cotidiană a omului de rînd, care încearcă disperat – şi zadarnic – să se adapteze din mers la schimbarea permanentă a tot ce îl înconjoară? O nouă teorie a evoluţiei sociale e romanţată aici, prin dialoguri sclipitoare şi idei năstruşnice, dar nu mai puţin realizabile. Un roman al prezentului extrem, o poveste în care viitorul devine desuet cu fiecare clipă care trece.

Cory Doctorow a urmat cursurile unor şcoli alternative din Toronto şi a fost angajatul celebrei librării Bakka Books, specializată în comercializarea exclusivă a cărţilor F/SF. A renunţat la studii la 17 ani şi, pentru scurtă vreme, s-a mutat în Mexic, cu intenţia de a se dedica scrisului. N-a mers. În următorii ani, a urmat cursurile a patru universităţi, pe care le-a abandonat fără a finaliza vreo licenţă. A lucrat ca programator, ca website designer, ca voluntar în America Centrală, la o companie cinematografică şi o agenţie de publicitate, a întemeiat o companie producătoare de software şi, în cele din urmă, a devenit director de comunicare la Electronic Frontier Foundation, o organizaţie non-guvernamentală ce are drept scop protejarea drepturilor civile, cu accent pe utilizarea noilor tehnologii.
A publicat prima povestire într-un semiprozin la vîrsta de 17 ani, iar „Craphound”, prima sa povestire publicată într-o publicaţie profesionistă, a apărut în 1998, în Science Fiction Age. A urmat cursurile „fabricii de scriitori” Clarion în 1992, iar în 2005 a fost invitat să ţină un curs în cadrul acesteia. A cîştigat premiul Campbell pentru cel mai bun scriitor debutant în 1999, iar nuveleta „0wnz0red” a fost nominalizată la Premiile Nebula în 2004. În colaborare cu Karl Schroeder a publicat The Complete Idiot’s Guide to Publishing Science Fiction (2000). Prima sa culegere de povestiri,
A Place So Foreign and Eight More (2003), a cîştigat Premiul Sunburst în acelaşi an, iar romanul său de debut, Down and Out in the Magic Kingdom (2003), i-a adus un Premiu Locus, fiind urmat de Eastern Standard Tribe (2004) şi de cel mai recent roman, fantezia urbană Someone Comes to Town, Someone Leaves Town (apărută în ianuarie 2006 şi într-o ediţie limitată în limba engleză publicată sub licenţă Creative Commons, la Millennium Press). La începutul anului 2007 a publicat un nou volum de povestiri, Overclocked, care cuprinde şase texte noi. A colaborat cu Charles Stross la mai multe povestiri, între care se numără „Unwirer” (publicată pe măsura scrierii ei într-un weblog de mare succes), „Flowers from Al” şi „Jury Service”, care a avut parte şi de o urmare, „Appeals Court” (cele două nuvele fiind publicate laolaltă într-un supliment al revistei Argosy sub titlul The Rapture of the Nerds).

Volumul conţine şi un bonus pentru cititorii români: „Sînt un scrib liber”, un interviu în exclusivitate cu Cory Doctorow, realizat de către subsemnatul şi publicat iniţial în revista fiction.ro, numărul 2/2006. Începînd cu 1 martie, volumul Un miliard de şanse va fi disponibil în toate librăriile bune din ţară.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s