Veşti de departe: Costi Gurgu

Mi-a scris Costi Gurgu, cîştigătorul Premiului Kult 2006 pentru romanul Reţetarium (apărut anul trecut la Tritonic). De ani buni, Costi e rezident în Canada, mai exact la Toronto (unde predă în prezent design). Costi a rămas acelaşi pasionat al literaturilor fantastice, participă la convenţii, merge la lansări de carte, a reînceput să scrie şi, după cum veţi vedea, a început să se integreze în fandomul canadian. Dar mai bine să-l las pe el să povestească:
[…] Incerc sa ma duc la orice eveniment SF din Toronto, ca sa cunosc lume si sa ma familiarizez cu fandomul de aici. Care, by the way, este destul de diferit de ceea ce am lasat in tara. Din pacate, diferit in sens bun. Asa cum si piata profesionala de scris este diferita in sens bun, si nu ma refer aici la faptul ca se fac bani, ci la abordarea diferita pe care o au editorii vis-à-vis de scriitori.
In primavara asta am fost la doua conventii (AdAstra si WHC) si doua lansari de carte. Toate astea 4 evenimente s-au ridicat la vreo $500 dar deh, arta cere sacrificii. E bine insa, ca am mai cunoscut citiva oameni misto (de genul Julie Czerneda, Douglas Smith, David Nickle si alti citiva), cu care acum tin legatura si hopefully, intr-o buna zi voi fi ca-n Romania, unde-i cunosteam pe 60% dintre creatori si organizatori, si ma miscam altfel prin evenimente de genul Conventiilor. Cu scrisul, am reinceput sa scriu odata cu aparitia romanului (probabil principalul meu factor inhibitor) si cu toate ca sint putin ruginit, imi reintru in mina destul de rapid. In plus, n-am reinceput sa scriu pentru fanii din Romania, si asta probabil ca iar ma ajuta, pentru ca am plecat din tara cu un gust destul de amar.

Într-o notă mai optimistă, Costi pomenea, într-un mesaj anterior, şi de reacţia canadiană la Premiul Kult pe care l-a cucerit de curînd:

[…] Printre altele, Toronto a aflat de premiile Kult! M-am laudat lui Robert Sawyer si, simbata trecuta, cind si-a lansat ultimul roman (Rollback) la Bakka-Phoenix Books (vestita librarie SF&F), a anuntat public ca scriitorul SF din Romania, Costi Gurgu, tocmai a cistigat prestigiosul premiu Kult pentru romanul sau Retetarium. Ropote de aplauze, stringeri de mina si autografe pe hirtii „made in Canada”, ca n-aveam altceva in engleza cu mine. Brusc, din spectator, eram acolo, alaturi de Rob, fiind sarbatorit de multime. A fost miraculos! Nici in Romania, la nici o lansare n-am avut parte de asa reactii, iar aici nu-mi lansam nimic si nu ma cunostea nimeni de fapt! Desi, acum cind iti scriu astea, parca si aud din culise vocea lui Catalin Badea-Gheracostea susotind: „Las’ ca atunci cind o sa te si citeasca nu o sa mai ai parte de reactii d-astea!”

Poate că, din aceste rînduri, fanii români ar putea trage oarecare învăţăminte…

(fragmente reproduse cu acordul autorului lor; foto copyright © Vali Dia, 2006)

5 comentarii la „Veşti de departe: Costi Gurgu

  1. Ionuca, iti multumesc mult. Nu e nimic mai dulce ca aprecierea unui cititor satisfacut!

  2. Sper ca in 2008 sa reusesc sa ajung la Toronto. Au un targ de carte foarte bun si mai ales am o fost colega de bursa foarte draguta. Dar mai presus de toate o strangere de mana pentru Costi – un autor roman (singurul!) pe care nu-l cunosc. Asta-i…

  3. @ bogdan hrib: daca va rog frumoooos si va dau Retetarium-ul meu, mi-l aduceti inapoi cu autograf? 🙂

Lasă un comentariu