Gura bate curu', da' Guru bate tot!

maic.jpg
Am lipsit cîteva zile şi s-au acumulat o mulţime de lucruri despre care e musai să scriu. Şi, culmea, mai toate au de-a face cu Mike, Michael Haulică, adevăratul om-orchestră al SF-ului românesc, guru al pasionaţilor de proză F&SF de bună calitate (sau poate-ar trebui să spun, simplu, literatură de calitate!), scriitor, făcător de reviste, jurnalist şi editor, dar pentru mine, mai presus de orice, un prieten cum n-am avut mulţi. A fost o săptămînă fastă pentru Mike şi, datorită lui, pentru toţi cei care pun preţ pe lucrul bine făcut.
Pe 13 februarie, Silviu Toma publică pe blogul Nemirei un interviu cu Mike, cu întrebări telegrafice şi răspunsuri pe larg, despre SF-ul românesc, despre calitatea de guru a celui întrebat, despre proiectele acestuia la Nemira. O lectură indispensabilă, acest interviu. Pe 14 februarie, Obiectivul brăilean, prin mijlocirea redactorului-şef Marian Coman, îl ia pe Mike la întrebări, despre cum se poate trăi din scris, despre ce-ar trebui să însemne instituţia agentului literar (o instituţie care la noi lipseşte deocamdată) şi despre proiectele literare proprii (o carte la BookFest 2008, se pare!). Tot pe 14 februarie, în rubrica sa din Observator Cultural, Mike scrie despre „Craiova văzută din cărţi”, acea Craiovă care i-a dat SF-ului românesc pe Dodo Niţă şi Viorel Pîrligras. Cireaşa de pe tort, în aceeaşi zi, Guru Mike anunţă trimiterea către ZF a unei cronici la Un miliard de şanse de Cory Doctorow, carte publicată de MP anul trecut şi pe nedrept ignorată pînă în prezent. Abia aştept să citesc articolul.
Pe 15 februarie, vineri, Mike vesteşte pe blogul propriu şi pe listele de discuţii dedicate SF-ului lansarea primului număr al revistei Nautilus, parte componentă a proiectului demarat la Nemira. Despre care editorul vorbeşte în editorial: „De ce încă o revistă de F&SF? Pentru că e loc sub soare pentru toată lumea, iar concurenţa este generatoare de progres. Pentru că cititorii, dar şi scriitorii români o merită. Şi, nu în ultimul rînd, pentru că Editura Nemira consideră că a venit timpul ca Nautilus să fie o navă şi pentru literatura F&SF românească. Revista Nautilus este parte componentă a unui proiect mai amplu care îşi propune să descopere noi scriitori, să-i încurajeze, să-i promoveze, să-i ajute să parcurgă drumul (nu întotdeauna simplu şi, mai ales, nu întotdeauna uşor de parcurs fără sprijin) de la povestire la cartea tipărită. Am ales ca suport pagina de internet, considerînd-o mai directă, mai uşor accesibilă şi, mai ales, cu posibilitatea unui feed-back imediat. Cititorii vor avea posibilitatea de a comenta textele publicate, de a-şi exprima păreri, de a ajuta editura în evaluarea autorilor publicaţi. Iar scriitorii vor avea ocazia de a cunoaşte nemijlocit impactul la public al scrierilor lor. Debuturi, revistă, almanah, carte. Acestea sînt etapele pe care le vom parcurge împreună de azi înainte.” O revistă consistentă, după cum se poate vedea din sumar şi cum ne-a obişnuit Mike de pe vremea cînd făcea Alternativul, Lumi Virtuale sau fiction.ro, cu proză de Elizabeth Bear, Don Simon, Aron Biro şi Cristi Mitran, cu recenzii de Florin Pîtea, Dan Rădulescu, Liviu Radu şi Mike însuşi. Drum bun, Nautilus, bafta Maicule! O să te citim!
PS: Şi fiindcă Mike nu-i singurul prieten care-a avut o săptămînă cu evenimente fericite, se cuvine să le urez toate cele bune şi frumoase, să crească mari şi să aibă parte numai de bucurii, unor prietene dragi care şi-au sărbătorit zilele de naştere săptămîna trecută, pe 12 şi pe 14 februarie, respectiv: Jen the Mostly Harmless şi Coralia Telea. La mulţi ani!
Reclame

9 gânduri despre &8222;Gura bate curu', da' Guru bate tot!&8221;

 1. am reusit sa fiu a 6666-a intrare pe blogu-ti.
  mersi,mersi.
  pai sa ma cititi, dar mai ales pe aia de publica.
  o revista consistenta va fi nautilus mai incolo, cind o sa inceapa sa vina textele (deja am primit citeva, sa vedem ce va ramine si, mai ales, pentru ce: revista sau almanah?)
  a, si daca tot cititi textele, lasati si cite un comentariu, ca le face bine autorilor (si editorului deopotriva)

 2. Michael, din pura curiozitate, cum stabilesti daca textele sunt pentru almanah sau pentru revista?
  Horia, scuze fiindca pun intrebarea aici, dar, daca tot veni vorba… 🙂

 3. vero, pentru almanah am cerut deja citeva texte direct autorilor, iar din ce o sa vina pe mail la nautilus cred ca o sa ma asigur de citeva texte mai bune (sa zicem) pe care o sa le las pentru almanah. asta pt a da consistenta almanahului, dar si pentru a publica aceste texte (mai bune, cum am zis) pe hirtie. stiu ca toti autorii prefera sa publice pe hirtie (si de acolo vor mai lua si bani)

 4. Um… Welcome back Horia!:D

  Am tot incercat sa dau de tine, cu un mail de acu o saptamana care probabil tot in casuta ta de la yahoo este 🙂

  Ai schimbat headerul. E mult mai misto asta.

  Cat despre Mike, asa cum i-am urat si lui – La multi cititori! 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s