A venit vara!

Avînd în vedere că azi e 1 iunie, e vremea să mai scriu ceva despre Ştefana. Ei bine, junioara e încîntată de noua ei postură de fiică de moşieri, ieri s-a distrat de minune împreună cu prietena ei, străbătînd livada în lung şi-n lat şi inventînd o mie de jocuri. Spre după-amiază, oboseala şi-a spus cuvîntul şi fetele au trecut la chestiuni mai mundane, discuţiile despre farduri, lac de unghii şi prinţese…Bineînţeles, a adormit pe drum, în maşină.

Sau, fiind zi de alegeri, ar trebui să scriu de candidaţi? Dar majoritatea lor covîrşitoare sînt atît de penibili în prestaţii sau chiar şi ca persoane, încît nu merită nici să-i pomenesc. La primărie avem aici un gigi în miniatură, fost coleg de liceu, la fel de fanfaron ca şi modelul lui de la Bucureşti; avem un escroc care-a dus de rîpă o editură cu brand, în asemenea măsură încît rar o mai găseşti cu stand la tîrgurile de carte (candidat din partea partidului lui Felix, după ce-a mai schimbat vreo două partide); avem un cumnat de ministru (liberal), al cărui unic merit e de-a fi rudă prin alianţă cu acesta; avem un ecologist care-şi făcea reclamă prin oraş dintr-o Dacie papuc care scotea un fum înfiorător… Iar ăştia-s doar candidaţii care n-or să strîngă mai mult de 2-3 procente la un loc. De ăia creditaţi cu oarece şanse la ajungerea în turul doi în calitate de contracandidaţi ai actualului primar n-am să scriu, fiindcă mi-e silă. Mă deprimă de-a dreptul. Şi oricum, nu cred că o să avem un tur doi. Dacă era după mine, n-aş mai fi organizat alegeri pentru primărie, fiindcă-s bani risipiţi. Cînd ai găsit un om gospodar, la ce bun să-l mai schimbi, cîtă vreme el mai e încă dispus să facă treabă? La preşedinţia consiliului judeţean avem patru candidaţi, unul mai cu bube-n cap ca altul. Ticăloşi, fanfaroni sau pur şi simplu habarnişti. La votul pe liste pentru consilii nu e nimic de comentat. Cînd votezi în scîrbă, opţiunea răului minim e unica valabilă. Dar n-aş concepe să nu merg la vot, cîtă vreme cine nu votează n-are drept la opinie.

N-am să închei aşa, că nu vreau să vă las deprimaţi. Vă arăt, mai bine, o adevărată operă de artă, pe numele ei bogracs gulyas, înfăptuită ieri în livadă, la foc mic, vreme de două ceasuri, şi consumată cvasi-instant de către cele trei doamne, cele două domnişoare, cei trei meşteri şi subsemnatul. O premieră pe care o vom repeta cît de curînd!

Later edit, la cererea cititorului: reţeta de bogracs gulyas!

O ceapă mare, doi ardei, cîţiva căţei de usturoi, o roşie, carne (de regulă, de miel + vită + porc; în imagine am avut doar o ciozvîrtă de viţel). Se pun toate la călit pînă cînd ceapa devine sticloasă. Se adaugă apă pînă la umplerea ceaunului şi 50 grame de boia + orice alte condimente mai sînt la îndemînă şi-apoi se tot bagă pe foc. Cînd zeama scade, se adaugă cartofii (pînă la umplerea ceaunului) şi verdeţuri (aici, leuştean şi pătrunjel de pe moşia proprie), plus încă vreo 50-100 de grame de boia, şi se completează din nou cu apă. Se lasă să scadă exact pînă în momentul în care cartofii au fiert. Apoi se ia deoparte şi se împarte!

Şi o promisiune! Peste două săptămîni, altă specialitate la ceaun, tot de origine transfrontalieră: bab-gulyas! Adică aproximativ acelaşi lucru, cu afumătură în loc de viţel şi fasole albă în loc de cartofi. Să vedem dacă va arăta la fel de bine.

Reclame

11 gânduri despre &8222;A venit vara!&8221;

  1. Pingback: Postare de sfârșit de w-end plăcut « Pandora's | Blog la feminin

  2. Pingback: Călăreaţa lui tata (2): Matészalka « Ugly Bad Bear's

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s