Zile extatice (6)

Am promis o relatare pas cu pas a expediţiei în Cehia şi a zilelor extatice petrecute în compania extraordinarilor VanderMeeri. O puteţi citi integral, de mîine, în noul număr al e-zinului Nautilus, la rubrica mea Outsider. Vor fi acolo şi oarece poze, am să mai încarc, mult mai multe, pe unul din conturile de la flickr.com (pe care le găsiţi în dreapta, la rubrica „Ale mele”). Aici aveţi un fragment de început din articolul intitulat „Zile New Weird, cale de 3000 de kilometri”:

Am plecat din Satu Mare joi, pe 21 august şi, înainte de a ajunge la destinaţia finală, Plzen, am făcut un popas la Praga, pentru a-mi onora un angajament în calitate de fotoreporter. Oraş fabulos şi viu, care m-a cucerit încă de la prima mea vizită acolo, Praga oferă din plin subiecte unui fotograf în căutare de imagini bizare. Gargui, sfinţi şi eroi, imortalizaţi în basoreliefuri şi sculpturi; clădiri vechi de secole, dar care emană căldura celor trăitori acolo; restaurante şi terase cu arome îmbietoare; parcuri pline de verdeaţă şi de arbori seculari; zîmbete pe faţa oamenilor, turişti sau localnici; Vltava, cu stoluri de pescăruşi şi vaporaşe de croazieră; Mala Strana, cartierul cel mic de la poalele castelului, cu străduţe înguste, în pantă, labirintice şi respirînd a trecut; Stare Mesto, oraşul vechi, cu librării la tot pasul; Dum Knihy, casa cărţilor, patru etaje de delectare a ochiului şi minţii, în istorica piaţă Wenceslas, unde-a început revoluţia de catifea. Viaţă. De trăit şi… de imortalizat. Sper să fi reuşit să capturez spiritul locului.
Parcon, cea de-a douăzeci şi opta convenţie ceho-slovacă, desfăşurată la Plzen, în patria berii, între 21 şi 24 iulie, a fost cea de-a treia manifestare internaţională cu specific F&SF la care am participat în ultimul an, după Utopialele de la Nantes din noiembrie 2007 şi EasterCon-ul de la Heathrow/Londra din martie. Spre deosebire de primele două „întîmplări”, care au implicat desfăşurări de forţe impresionante şi participări pe măsură, Parcon-ul a fost o întîlnire mai „intimă”, numărul de participanţi fiind undeva între 250 şi 300. De vină a fost, poate, şi tema aleasă pentru convenţia din acest an, şi anume „New Weird”, un curent al literaturii fantastice extrem de controversat, care are în Cehia atît susţinători înfocaţi, cît şi detractori. Cei din urmă au renunţat, prin urmare, la participarea la tradiţionalul eveniment. Oaspeţii externi au fost însă de cel mai înalt nivel: soţii Ann şi Jeff VanderMeer (ea editoare la cea mai veche revistă de literatură fantastică din lume, Weird Tales, el scriitor şi editor, cunoscut şi publicului din România), scriitorii britanici Ian R. MacLeod şi Hal Duncan, artistul Les Edwards. Printre participanţi s-au numărat şi editorul finlandez Jukka Halme şi scriitorul Alastair Rennie.

Later edit: primele cîteva poze, aici. Poze de la lansarea timisoreana a antologiei gasiti si in Nautilus, aici. Mai urmează.

Anunțuri

10 gânduri despre &8222;Zile extatice (6)&8221;

  1. Daca as alege pe cineva sa urasc te-as alege pe tine, Horia 🙂 Cehia, Jeff VanderMeer, Hal Duncan… Damn
    Cred ca ati petrecut excelent 😉 Multumesc pentru fotografii si ma grabesc la Nautilus sa citesc articolul.

  2. @jen, wolf: hate me as much as you want 🙂
    cu precizarea ca n-am baut decit doua beri cu hal. el era cel sobru, ca se facuse muci cu o seara inainte, impreuna cu finlandezii si cu vreo doi cehi: concurs de tequila shots, cu vodca in loc de tequila. cind au plecat vandermeerii, hal inca mai reusea sa articuleze propozitii. dupa spusele martorilor, aceasta afirmatie nu mai era valabila pe cind l-au urcat in camera. ce stiu sigur e ca pe 24, cind sa porneasca spre mult-asteptata beer bath, hal inca mai dormea.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s