De toamnă şi despre ce-o să mai fie

A trecut vacanţa, au trecut şi zilele de hoinăreală europeană, au plecat către casă şi VanderMeerii… E semn că vine toamna şi, precum scrie şi Cititorul SF, încep să apară semne bune, de recoltă bogată, pe la unele edituri. Amabil cum ştie să fie atunci cînd vrea, Cititorul SF pomeneşte şi de Millennium Press şi de două dintre titlurile pe care le-am vrea în librării în toamna asta. M-am gîndit că aţi fost cuminţi şi meritaţi să aflaţi mai multe, aşa încît am să vă mai dezvălui cîte ceva din ceea ce avem pe masa de lucru.

Da, se lucrează la Dune: Jihadul butlerian; da, va fi sigur gata pînă la 1 noiembrie. Ştiu că a durat mult, ştiu că aşteptarea asta e chinuitoare, dar sînt convins că vreţi o carte bine tradusă şi bine redactată şi numai aşa, cu răbdare, o puteţi avea.

Se lucrează şi la romanul premiat cu Nebula al lui Elizabeth Moon, Speed of Dark, nu ştiu dacă va fi gata pînă la vremea tîrgului, dar ştiu că va fi, şi aceasta, o traducere de nota zece.

Se află pe ultima sută de metri cu traducerea romanul lui Jeff VanderMeer, Predator: Teroare în junglă (în originalul care va apărea după ediţia românească, volumul se intitulează Predator: South China Sea), iar dacă vreţi să citiţi un mic fragment în original, îl găsiţi aici. O să recunoaşteţi nişte nume de personaje şi sper ca (şi) acest lucru să vă determine să căutaţi cartea, de la 30 septembrie încolo.

În seria Antologiilor Millennium, după Cyberpunk-ul lui Bruce Sterling (care va avea parte de o reeditare în tiraj de masă în această toamnă) şi după New Weird a soţilor VanderMeer (cu care v-am tot bătut la cap în ultima vreme, dar n-am să ezit să v-o recomand din nou, cu invitaţia de-a o comanda aici – cred că se mai găsesc cîteva exemplare cu semnătura editorilor), Michael Haulică pregăteşte cîteva surprize frumoase, pe care am să-l las să vi le dezvăluie la timpul potrivit. Un singur indiciu: la Tachyon au mai apărut, din 2007 încoace, cîteva antologii esenţiale…

2009 o să ne aducă finalizarea seriei Legendelor Dunei (adică romanele Cruciada maşinilor şi Bătălia finală). Probabil le veţi avea în preajma tîrgurilor de vară şi de toamnă.

În sfîrşit, din planurile pentru anul viitor am să vă mai dezvălui un singur titlu, un roman ce i-a adus autorului său un premiu Sidewise, nominalizări la premiile Spectrum, John W. Campbell Memorial şi Hugo şi un World Fantasy Award (acestea două din urmă pentru nuvela omonimă, care este, de fapt, un extras din roman), o carte despre care Gardner Dozois scria: „este unul dintre cele mai puternice şi mai convingătoare romane scrise vreodată, indiferent de gen”. E vorba de The Summer Isles de Ian R. MacLeod. În prezent, sînt în căutarea unui traducător capabil să ducă la bun sfîrşit această transpunere. Am cîteva idei şi sper să nu greşesc în alegerea pe care o voi face.

(în imagine, Ian R. MacLeod în turnul catedralei din Plzen, la 24 august 2008; foto © subsemnatul)

Reclame

31 de gânduri despre &8222;De toamnă şi despre ce-o să mai fie&8221;

 1. Fragmentul ala e chiar din carte !!!???
  Eu credeam ca-i doar o bascalie…
  De fapt unde e bascalia, atunci sau acum ?!
  Io nu mai inteleg nimic!

 2. „Bogdan, who smelled of cheap cologne and plucked his eyebrows, had a habit of promising things and never doing them” …=))) nu prea cred ca face parte din carte…don`t blame me because i`m not a believer 😛

 3. Am aflat astăzi că te vei ocupa de colecţia de romane poliţiste începută de mine la editura Bastion. Felicitari!
  Ca să duc mai departe titlul însemnării tale, o să mai fie cărţi de anunţat.
  Sunt curios ce trasee vei urma pe tărâmul nebătătorit la noi al acestui gen.

 4. @Florin Leodor Dănilă…nu as putea spune ca romanele politiste sunt un taram nebatatorit…au fost traduse destule…doar daca aduc aminte de seria recenta de la Polirom cu Maigret plus ceva aparitii pe la Humanitas, pe la Nemira…si pe la Tritonic sunt…
  @bad bear…si apare si vreun predator in carte sau ne multumim cu aventurile ursilor?:)

 5. @fld: am avut oarecare banuieli ca a existat un inaintas 🙂 in ce ma priveste, am conceput colectia de la zero. pina la sfirsitul lunii voi avea lista primelor 12 aparitii pe 2009. sper sa fie citeva surprize placute.
  @kyodnb: ohohoooo, si cite ar mai fi! la rao e seria agatha christie si o multime de titluri de autori diversi, fabulator a scos acum citiva ani o integrala chandler, cei de la art au lansat o colectie la bookfest, vremea a pornit o colectie in care-au aparut vreo citeva titluri dragutze… dar loc mai e destul.

 6. @kyodnb :: nu am spus că tărâmul e neumblat, ci nebătătorit 🙂 Sunt curente întregi necunoscute la noi. La fel, există spaţii lingvistice neexplorate. Nordicii, bunăoră. Care fac furori acum. Henning Mankell, care a pregătit terenul în Europa şi State, are un titlu la Vremea. Mai recent, interesul pentru nordici continuă tot printr-un suedez, Stieg Larsson, proaspăt lansat la noi de editura Trei.
  Vorba lui Horia, loc mai e destul.
  Eu însumi aş mai putea face trei colecţii, fiecare cu identitate bine definită.
  @Horia :: Oricum, nu aveai ce să continui 🙂 Eu m-am oprit rapid. Erau doar cinci cărţi, pe care le-am urmărit din inerţie şi după plecare, urmând să le dau bunul de tipar. Aşa am aflat astăzi şi de tine, vorbind cu fosta colegă de la paginare.
  În condiţiile acestea, poate că ar fi mai nimerit să porneşti şi cu o prezentare grafică diferită. De curiozitate, ai păstrat numele colecţiei? Vertigo, adică.
  Când o fi, să ne dezvălui şi nouă cele 12 titluri. Să ne bucurăm dinainte. Şi să le aşteptăm cu nerăbdare.

 7. n-am auzit niciodata pina acum de editura Fabulator:)…poate au stat prost cu distributia:-?
  …a fost chiar azi dimineata pe B1Tv despre o carte in voga prin afara de la editura 3 si care se spunea ca datorita succesului a si fost ecranizata de nordici…nu am prins despre ce carte era vorba…poate era Larsson:)

 8. @kyodnb :: Nu ştiu cât de bine stau cu distribuţia, dar în Timişoara carţile lor se găsesc la Cărtureşti şi Humanitas. Am vazut că sunt disponibile şi în câteva librării online.

 9. @florin: probabil ca asa a preferat si maitre secu, sa ma lase sa o iau de la zero ca sa nu ma las influentat de nimic. banuiesc ca voi da si de cartile la care ai inceput tu sa lucrezi, la un moment dat. am pastrat numele colectiei, mi-a placut mult.
  problema cu nordicii e cea a traducatorilor. nu prea gasesti vorbitori de limbi scandinave. iar sa traduci dupa varianta engleza… e penibil. larsson, indridasson (ma rog, cu ortografia aia ciudata) si-ar mai fi. s-ar putea face o subserie de clasici. alta dedicata integral crime pulp-urilor, detective dime novel-urilor… subserii de autor… da, e loc de multe fantezii si aici 🙂
  prezentarea grafica se va schimba, fata de ce-am vazut eu ca intentionai tu. am o idee destul de interesanta despre ce vreau sa obtin la capitolul asta, maitre a marsat la idee… o sa vezi in citeva luni.
  @kyodnb: editura fabulator a fost la tirguri in ultimii ani, acolo am vazut cartile. pot spune ca n-aratau rau.
  @aspoiu: mda, tu esti ala mic cu gura mare 🙂

 10. @Horia :: În mod normal, n-aş fi ales coperta respectivă. A fost o soluţie onorabilă dintr-o mulţime de propuneri proaste. În momentul în care s-a pus problema prezentării grafice, nu mai eram la editură. Totuşi, dorind să apară cărţile, am luat în continuare nişte hotărâri privind macheta de interior şi coperta. Ideea era că voi continua colecţia. În fine…

 11. „…să vă determine să căutaţi cartea…”
  nenea,…acu pe mine m-ai cam invatat prost 😀 si sper ca si de data asta cand apare sa fiu mai determinat s-o citesc decat s-o caut 😉
  pliz nu ma uita!

 12. Cautind pe net pe MacLeod am dat si de Ian iar cartea lui The Summer Isles m-a fascinat, intriga si actiunea sunt duse spre incintare.Multumesc Horia pentru surpriza.

 13. uite ce am mai gasit prin navigarile mele…
  pe 1 octombrie anul curent, la publisher-ul american specializat pe comics-uri, Dark Horse va aparea Predator: South China Sea 🙂
  Writer: Jeff VanderMeer

  citez din prezentare….
  „The hunters come from all walks of life: a South African arms dealer, a Romanian ex-wrestler, two former KGB agents, a wildlife TV host, a Thai pirate, and John Gustat, a billionaire with a mysterious past.” 🙂

  link : http://www.darkhorse.com/Books/14-946/Predator-South-China-Sea-novel

 14. hmmm…poate cineva pe nume Horia Ursu??! :))…cel putin asa apare pe blogul VanderMeer-ilor…nu stiu, am impresia ca s-a inspirat din realitate=))

  dar cred ca doar mi se pare :)…sau nu..

 15. „Da, se lucrează la Dune: Jihadul butlerian; da, va fi sigur gata pînă la 1 noiembrie. Ştiu că a durat mult, ştiu că aşteptarea asta e chinuitoare, dar sînt convins că vreţi o carte bine tradusă şi bine redactată şi numai aşa, cu răbdare, o puteţi avea.”

  Mai tii minte?
  „rabdare pina in cea de-a doua jumatate a lui septembrie ”

  Dar nu conteaza, e bine si noiembrie. Vrem, vrem, vrem. 🙂

 16. “Da, se lucrează la Dune: Jihadul butlerian; da, va fi sigur gata pînă la 1 noiembrie. Ştiu că a durat mult, ştiu că aşteptarea asta e chinuitoare, dar sînt convins că vreţi o carte bine tradusă şi bine redactată şi numai aşa, cu răbdare, o puteţi avea.”

  Avem o noua estimare? 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s