Nautilus 11: Vin vremuri interesante

banner11

A apărut numărul 11 al revistei online Nautilus, editată de Michael Haulică pentru Nemira. În deschidere găsiţi un guest-editorial al subsemnatului, intitulat „Vin vremuri interesante”, în care am încercat să decelez influenţele prezente şi viitoare ale crizei financiare globale asupra publishing-ului românesc.

Sfîrşitul anului se apropie în galop şi se poate afirma fără teama de a greşi prea mult că anul editorial este practic încheiat, din momentul în care Gaudeamus-ul şi-a închis porţile. Deşi tîrgul de carte s-a vrut a fi mai flamboaiant ca niciodată, semnele recesiunii au început, se pare, să se arate. Au fost edituri, chiar şi dintre cele mari şi cu vechime, care au declarat presei vînzări chiar de trei-patru ori mai mari decît au avut în realitate, din dorinţa de a epata concurenţa (care însă, avînd practici similare, nu s-a lăsat epatată). Edituri mai mici au avut parte de-un eşec răsunător, asumat sau nu. Iar cititorii s-au lăsat parcă mai greu convinşi să scoată banii din buzunar. Reducerile spectaculoase au lipsit, în mare măsură. Au lipsit şi marii autori străini şi întîlnirile cu cititorii, în tîrg şi în afară. Nici vorbă de Pamuk, anul acesta. E bine, e rău? E de rău?

Dincolo de ocean, lucrurile au luat-o deja la vale, după cum se poate citi în această însemnare a lui Andrew Wheeler. Sînt tare curios care va fi bilanţul anului 2009 în industria cărţii de la noi. Dacă aveţi vreo profeţie de împărtăşit sau numai o părere, vă invit să comentaţi fie aici, fie la articolul din Nautilus.

Anunțuri

Un gând despre &8222;Nautilus 11: Vin vremuri interesante&8221;

  1. E simplu, Horia. Editurile, ca si ziarele, se vor inchide daca nu vor produce marfa care sa se vanda. Nimeni nu mai are bani de sustinut ceva ce nu-i aduce inapoi macar 50-70% din investitie. In presa deja a inceput sa se stranga surubul, iar anul viitor va fi si mai rau.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s