Premiile CititorSF: lista cîştigătorilor

2008pcsf

S-au afişat azi-noapte rezultatele! Premiile CititorSF – o iniţiativă de o amploare fără precedent în virtualul românesc cu aplecare spre F&SF, aflată anul acesta la a doua ediţie – răsplătesc volume şi povestiri publicate în România pe parcursul anului 2008. Iată palmaresul (aici puteţi vedea şi numărul de voturi obţinute de cîştigători, iar aici ierarhia în detaliu, pe categorii):

 • Cel mai bun roman SF tradus: Dan Simmons – Ilion (Nemira)
 • Cel mai bun roman fantasy tradus: George R.R. Martin – Încleştarea regilor (Nemira)
 • Cel mai bun volum românesc: Sebastian A. Corn – Vindecătorul (Cartea Românească)
 • Cea mai bună povestire tradusă: Lucius Shepard – Vînătorul de jaguari (Nemira)
 • Cea mai bună povestire românească: Ioana Vişan – Îngheţul (Nautilus-Nemira)
 • Cea mai bună antologie: Lucius Shepard – Vînătorul de jaguari (Nemira)
 • Cea mai inspirată reeditare: Frederik Pohl – Poarta (Nemira)
 • Cea mai bună traducere: Cristina & Ştefan Ghidoveanu – Vînătoarea de capete (Tritonic)
 • Cea mai bună prezentare grafică: Lacul Soarelui Lung – Mariusz Kozik (Alexandria)
 • Cel mai bun volum horror: Richard Matheson – Sînt o legendă (RAO)

Cei care au hotărît ierarhia au fost cititorii, prin vot de tip poll. Întreg procesul a putut fi urmărit pe parcursul întregii sale desfăşurări, astfel încît nu au fost prea mari surprize.

În ce mă priveşte, sînt mulţumit de poziţiile onorabile obţinute în clasament de cărţile de la Millennium Press. Mai ales în condiţiile în care, dintre cărţile aflate în competiţie la diverse categorii (cinci la număr), trei au fost publicate abia în noiembrie la sfîrşit, prin urmare n-au avut timp să-şi alcătuiască o bază în rîndul fanilor.

Dacă mă dezamăgeşte ceva, aceea e înfrîngerea suferită la categoria „prezentare grafică”, unde NEW WEIRD, cu extraordinara ilustraţie a lui Mike Libby, merita să cîştige. A cîştigat, în schimb, cartea de la Alexandria, hardcover, dar cu o copertă sărăcuţă din punct de vedere al designului. Dar cititorul e rege, cititorul e cel care hotărăşte, prin urmare nu putem decît să le adresăm felicitări deopotrivă cîştigătorilor şi organizatorilor!

De-acum se vor lansa discuţii pro- şi contra, se vor lansa acuzaţii, se vor face sugestii pentru la anul. Întreaga acţiune poate fi, desigur, mult îmbunătăţită la capitolul organizare. Dar meritul lui Aspoiu, Kyo şi al colegilor lor este acela de-a fi reuşit să popularizeze îndeajuns premiile încît să strîngă un număr de votanţi comparabil cu cele care apar la marile premii votate pe-afară. Viaţă lungă Premiilor CititorSF şi, cu siguranţă, la anul va fi mai bine!

12 comentarii la „Premiile CititorSF: lista cîştigătorilor

 1. Multumim pentru aprecierile generoase si sprijinul constant.

  Legat de NW, consider ca aparitia acestei antologii fresh este un mare pas inainte in popularizarea acestui gen de fictiune in RO si o realizare meritorie pentru Millennium. Iar coperta reflecta cu mare stil ideea definitorie a volumului.
  In opinia mea exista exista un mare „INSA” in acest moment. INSA, masa cititorilor romani inca simt lipsa acelor scrieri devenite clasice in urma cernerii timpului, acele volume care in opinia mea, sint lecturi „obligatorii” pentru amatorii de SF, baza in temeiul careia noile scrieri pot fi judecate. Asta e motivul pentru care NW nu a putut trece in fata lui Shepard, si nu ar putea trece nici in fata lui Swanwick sau Tiptree la categoria antologie de exemplu.
  Treaba asta s-a extins si la coperta. In mare parte este meritul lui Wolfe si a stilului care te indeamna sa intuiesti ce se ascunde in spatele aparentelor. Iar cititorii au recunoscut in ilustratia „Lacului” exact imaginea intuita in urma lecturii primului volum… si au votat 😀

 2. @aspoiu: nu m-am întristat că n-a cîştigat cartea… mă irită alegerea copertei cîştigătoare pe criterii care nu-s strict legate de design. coperta aia e pur şi simplu banală. putea fi făcută în paint. o ilustraţie (frumoasă, nu zic nu) peste care s-au trîntit numele autorului şi titlul cărţii cu nişte caractere banale. atît!
  nu intenţionez să pornesc vreo polemică, dar au fost cel puţin cinci coperte care făceau pipi de la etajul trei în capul copertei cîştigătoare. cea a alexandrei bardan la GOOD OMENS, de pildă. sau da, NEW WEIRD a lui mike libby. sau seria Amber, al cărei design îi aparţine tot alexandrei. chiar runner-up-ul la această categorie, POARTA de la nemira, e mult deasupra celei de la alexandria (cu toată stereotipia datorată accentuării excesive a ideii de colecţie).
  părerea mea e că, pe lîngă titlu în sine, a contat enorm faptul că aveam de-a face cu un hardcover şi cu o ilustraţie peste medie. asadar, a fost vorba de o eroare de încadrare axiologică, din partea celor care-au votat.
  dar, mă rog, cititoru-i rege.
  my two cents, ca de-obicei.

 3. @Bear – Tocmai ce spuneam si eu. Cei care au propus si votat nu sint designeri, au votat cu inima, iar chestiile care i-au gadilat la nervul optic si nu numai au luat punctele. Nu prea poti sa le dai in cap pentru ca au si calitatea de client, cum bine zici.
  Ca sa fac o analogie iurea, cu coperta lui Wolfe a fost ca atunci cand ai citit o carte, ti-ai format o imagine in cap, iar daca se ecranizeaza si ce vezi aduce cu ce ai tu in minte, un sentiment destul de „rewarding” te cuprinde… chestie pur subiectiva. Se pare ca desenatorul a surprins bine acea imagine, creata de primul volum in capul multora (inclusiv al meu).

  @Guru – Da niste „hint”-ri ca nu pricep de ce oftezi …

 4. bine, aspoiule, iti spun si aici (dar o sa spun si cind mi-oi da cu parerea despre premii): cartea lui shepard NU e antologie. un volum de povestiri (a luat world fantasy in 1988 pt volum de povestiri) care are ca bonus doua nuvele nu e antologie. antologie a fost aia a lui liviu radu (povestiri fantastice)

 5. @Michael – In primul rand ma bucur ca ai de gand sa-ti dai cu parerea despre incercarea noastra. In al doilea rand… m-ai bagat complet in ceata cu „tehnicalitatile” astea. Eu, din coltul meu de cititor amator, credeam ca un volum de povestiri = antologie (asta cel putin in acceptiunea mioritica – vad ca Locus diferentiaza „antologiile de autor” in „collections”, iar cel cu mai multi autori in „anthologies”). Revenind la „oile” noastre mioritice, sincer, eu nu vad diferenta tehnica majora intre volumul lui Radu si cel al lui Shepard. Sau poate e si nu o vad eu… Te rog, lamureste-ma. Multumesc.

 6. As fi vrut din toata inima ca macar o carte de la MP sa iasa pe primul loc!dar la anu’ sigur vor fi cel putin trei.

 7. Eu am votat New Weird si eram convins ca va castiga. Am ramas placut impresionat cand am desfacut pachetul de la millenium press si am dat peste designul lui NW. But then again, castiga (probabil) cine are prieteni mai multi :p

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s