Un vis apocaliptic de frumos

În căutarea unor titluri sau ediţii mai greu de găsit, am ajuns adesea, în ultimul timp, pe Abebooks.com. Au preţuri bunicele şi mărturisesc că şansele de a da peste un chilipir sînt mai mari decît la Amazon sau chiar Borders. Normal, m-am abonat şi la newsletter-ul lor şi nu mică mi-a fost surpriza citind ultima ediţie a acestuia.

Se pare că există un Dumnezeu al colecţionarilor de SF, un Allah al bibliofililor. Al celor care răscolesc eBay-ul după ediţii princeps, al celor care se bucură ca nişte copii la vederea unor rarităţi, chiar dacă-s în biblioteca altora, al celor care-şi pun mănuşi cînd răsfoiesc o carte ce-a fost atinsă de mîinile autorului ei, demult decedat. Şi Dumnezeul ăsta a întreprins de curînd o minune. The Fine Books Company din Rochester, Michigan oferă celor cu dare de mînă posibilitatea achiziţionării „la pachet” a ediţiilor princeps a tuturor romanelor care au cîştigat premiile Nebula şi Hugo, la preţul de 116530 de dolari. Adică (potrivit convertorului de valută de pe Abebooks) exact 3.379.601.164,72 lei vechi. Sau 90.281 euro.

abe

Ce amănunte am mai aflat din newsletter? Ei bine, 95% dintre aceste comori poartă autograful autorilor. În total e vorba de 126 volume, toate în stare excelentă, cu supracopertele intacte. În cazul în care prima ediţie a cărţii a fost sub formă de paperback, prima ediţie apărută în hardcover e inclusă în pachet. Cel mai vechi exemplar e THE DEMOLISHED MAN al lui Bester, care-a luat premiul Hugo în 1953. Dintre rarităţi, David Aronovitz, reprezentantul companiei, atrage atenţia asupra unor exemplare din STRANGER IN A STRANGE LAND şi STARSHIP TROOPERS care poartă autograful lui Heinlein. Şi mai greu de obţinut au fost A CANTICLE FOR LEIBOWITZ a lui Walter Miller şi A CASE OF CONSCIENCE a lui James Blish, iar THEY’D RATHER BE RIGHT de Mark Clifton şi Frank Riley n-a mai fost de găsit pe piaţa vînătorilor de autografe din 1976 încoace!

Ei? Aţi cîştigat vreunul dintre voi la loto, aţi prins vreun contract gras cu statul sau pur şi simplu sînteţi printre fericiţii copii de bani gata ai milionarilor mioritici? Dacă da, nu ezitaţi să marcaţi francu’ şi daţi un click aici, vă asigur că faceţi o bună investiţie!

În ce mă priveşte, mi-a trecut prin minte o idee năstruşnică: ce-ar fi dacă recent-înfiinţata SRSFF şi-ar mobiliza resursele, membrii şi sponsorii şi ar achiziţiona această comoară, punînd astfel bazele unei Biblioteci Naţionale a iubitorilor de F&SF? Eventual, cu ajutorul unui grant obţinut de la Ministerul Culturii sau de la ICR. Ştiu, e un vis irealizabil, banii ăştia pot fi folosiţi pentru a face ceva mai palpabil şi mai acut necesar în fandomul nostru. Dar e un vis apocaliptic de frumos pentru cineva ca mine, care, la fel ca Borges, e convins că, dacă există, paradisul arată ca o bibliotecă…

Reclame

14 gânduri despre &8222;Un vis apocaliptic de frumos&8221;

 1. Nu stiu cum vedea Borges iadul, dar mie mi-a venit acum ideea ca ar putea fi tot o biblioteca: una in care iti petreci vesnicia privind cu jind cartile, fara sa ti se ingaduie vreodata nici macar sa le atingi, daramite sa le mai si citesti 🙂

 2. Raiul de care vorbiti e la mine in dormitor!Cu tot ce a aparut din Nebugo in limba romana!Dar nu am timp sa povestesc,ma duc sa joc la loto!!!

 3. Radeam de idea lui Ursulache. Pare mai potrivita pentru un Muzeu SF, adica si as cumpara cartile alea si le-as expune, insa in niste casete de sticla (nu puneti bai mana!) cu atmosfera controlata si alte nebunii din astea. Pentru o Biblioteca SF sint alte modalitati de achizitie a unui numar decent de volume, mult mai eficiente din punct de vedere financiar. Pina la urma idea de baza a unei biblioteci este accesibilitatea publicul la scrieri, nu expunerea de raritati scumpe.
  Cat despre loto, desi nu joc, sper totusi sa castig 😀 .

 4. Am gasit si eu pe afara stirea, nu socotisem exact suma dar vad ca e de platit…In afara ca sunt totusi unele raritati, ma gindeam de ce ar vrea cineva personal o carte cu autograf, dar acesta sa nu fie pt el ci pentru Howard, John sau oricine altcineva 🙂
  Si oricum daca as avea banii aia i-as investi in ceva ce ar putea ajuta tinerii si lectura.Cred ca se adreseaza mai ales colectionarilor sau eventual unui Muzeu, vorba lui aspoiu…Sunt curios, se dau si la bucata sau doar la pachet?

 5. am vrut si eu sa aflu asta si le-am scris (as fi vrut sa stiu cit e pretul, individual, pentru unele si altele). se pare ca nu vor sa le dea decit la pachet. huoooo, comunistii!

 6. pai cred ca ideea nu era de carti cu autograf, ci de colectia cartlior preniate cu hugo si nebula. deci (eu cred ca) au dreptate sa vinda tot pachetul

 7. Hmmm. Ursule, tu n-ai ceva mai bun de făcut decât să-mi strici mie nopţile? Crezi ca fără oftică nu mă simt cetăţean român?
  Îţi dai seama că trăind în Danemarca, de exemplu, ne strângeam 4-5 prieteni şi puneam banii ăia. În România ne strângem 4-5 prieteni şi ne ofticăm împreună că „alţii are şi noi n-are”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s