Dan Doboş: singurul premiant român la Eurocon

Azi noapte au sosit de la Mugur Cornilă rezultatele votului de la Eurocon. Iată-le:

 • Best author: Roberto Quaglia – Italia
 • Best Promoter – Boris Sidyuk – Ucraina
 • Best Translator: Flora Stagliano – Italia
 • Best Magazine: Nova SF – Suedia
 • Best Publisher: Metropolis Media – Ungaria
 • Best Artist: Franco Brambilla – Italia
 • Best Fanzine: Andromeda Nachrichten – Germania

În plus, Dan Doboş este laureat al Eurocon Encouragement Awards, un premiu decernat, la ediţiile anterioare, şi altor nume prestigioase de la noi: Mihail Grămescu (1990), Dănuţ Ungureanu (1991), Liviu Radu (în 2000) şi Marian Coman (în 2006). Felicitări lui Dan şi la mai multe!

Dan Doboş la Gaudeamus, în noiembrie 2008 (bonus: în fundal, amicul Kyo)

Dan Doboş la Gaudeamus, în noiembrie 2008 (bonus: în fundal, amicul Kyo)

Ne-am fi bucurat să-l vedem pe Dan cîştigînd la categoria majoră, cea rezervată celor mai buni autori, dar nu-i momentul pentru cîrcoteli. Poate că prezenţa SRSFF printre asociaţiile naţionale, care va deveni efectivă începînd de anul viitor, ne va ajuta să obţinem mai multe premii (chiar dacă nu vom fi noi organizatorii evenimentului). Pentru cei care nu-l cunosc încă pe Dan Doboş: vă reamintim că romanul său ABAŢIA este în această săptămînă subiectul promoţiei Millennium Press şi acesta e cel mai bun prilej să-l descoperiţi!

Notă personală: m-a întrebat cineva adineauri dacă faptul că Millennium Press s-a oprit de astă dată la nivelul nominalizării mă deranjează. Ei bine, nicidecum: nominalizarea e onorantă, dar ratarea unui premiu nu poate să ne descurajeze, ci dimpotrivă. Sînt convins că anul viitor vom porni în cursă cu mult mai multe atuuri, avînd în vedere planurile pe care le avem. În definitiv, dacă în anul care a trecut am publicat doar opt titluri, la anul recolta va fi mult mai bogată şi mult mai diversă.

Euroconul a fost pentru mine o ocazie să arunc o privire în ograda vecinilor. Am fost curios să văd cine sînt competitorii de la categoria la care a candidat Millennium Press. Cîştigătorii, Metropolis Media, sînt editorii superbei reviste Galaktika şi ai unei colecţii absolut meritorii, în planul pentru primul semestru al acestui an regăsindu-se nume ca Robert Charles Wilson, William Gibson sau Kim Stanley Robinson. A, da! Ultima lor apariţie este VITEZA ÎNTUNERICULUI a lui Elizabeth Moon, publicată şi de Millennium Press în noiembrie anul trecut. Categoric, Metropolis Media a cîştigat pe merit premiul Eurocon şi sînt un exemplu de urmat şi un „concurent” pe care ne va face plăcere să încercăm a-l depăşi.

Reclame

8 gânduri despre &8222;Dan Doboş: singurul premiant român la Eurocon&8221;

 1. Pingback: Rezultate finale Eurocon 2009 « Cititor SF

 2. Felicitari pentru nominalizare Horia, felicitari pentru premiu lui Dan.
  Si… daca se poate o completare… In 1996, un alt iesean, George Ceausu, a fost laureat al Eurocon Encouragement Awards, la conventia organizata in Lituania.

 3. Pingback: Brandon Hackett la Millennium Press « Ugly Bad Bear’s Blog

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s