Ex Occidente Press: o treabă bine făcută

S-a făcut foarte mult caz de aşa-zisa nominalizare a lui Lucian Merişca la Hugo (de fapt, o simplă recomandare, valoroasă ea însăşi, nu-i vorbă), cu o poveste din THE EUROPEAN SF HALL OF FAME. De anul acesta însă, românii „pasibili” de obţinerea unor premii internaţionale sînt mai mulţi: Dan Theodor Gheţu are toate şansele ca, într-un viitor apropiat, să se numere printre cei nominalizaţi şi, de ce nu, printre laureaţii de la categoria „editori” de la World Fantasy Awards sau Hugo sau oricare alte premii de gen.

Din noiembrie 2008, acesta a pornit Ex Occidente Press, o editură specializată în publicarea de literatură fantastică. Nimic ieşit din comun, la o adică mai există şi alte edituri specializate în literaturi de nişă.  Da, dar… nu! Ex Occidente Press publică volume originale, în limba engleză, în condiţii grafice de excepţie, în tiraje limitate, pe care le vinde exclusiv prin intermediul librăriilor virtuale din Occident. Autorii publicaţi sînt nume cu greutate în fantasticul supranatural, iar planurile de viitor sînt foarte ambiţioase. Nu voi intra în amănunte, ci am să vă îndrum spre site-ul Ex Occidente Press. N-am să scriu nici despre conţinut, e de-ajuns să daţi o căutare cu Google şi veţi descoperi recenzii mai competente decît orice ar putea să-mi dicteze mie inspiraţia. Cu puţin noroc, veţi putea să şi cumpăraţi aceste minunăţii. De ce spun de noroc? Fiindcă două din cele trei titluri apărute şi-au epuizat deja tirajul limitat. E cazul deci să vă grăbiţi (şi să vă pregătiţi să scoateţi din buzunar o sumă frumuşică; nu de alta, dar calitatea şi originalitatea costă).

exo

Nu pot însă să nu vorbesc puţin despre felul în care arată cărţile acestea. Hîrtie de lux, ilustraţii de mare fineţe (originale, comandate în parte pentru fiecare proiect al editurii!), format hardcover comod, endpapers, semne de carte, signing sheets şi un layout superb (nu degeaba cea care îl face e Ona Frantz). Se simte pasiunea şi priceperea de colecţionar acribic a lui Dan în fiecare detaliu al unor cărţi-obiect.

exo1

Am norocul să mă număr printre prietenii lui Dan, aşa încît am primit două din cele trei volume apărute pînă în prezent şi le-am aşezat la loc de cinste în bibliotecă. Cu atît mai mult cu cît MADDER MYSTERIES al lui Reggie Oliver are şi o dedicaţie pentru mine. În calitate de cititor şi bibliofil, nu pot să-i spun lui Dan decît atît: felicitări! În calitate de confrate editor, vreau să-mi exprim speranţa că, într-o bună zi, şi cărţile MP vor arăta aşa.

Reclame

4 gânduri despre &8222;Ex Occidente Press: o treabă bine făcută&8221;

  1. Absolut minunate cartile astea. Am pus ochii pe una, acum nu-mi mai trebuie decat curaj ca sa dau si banii 😀

  2. Am primit doua din titlurile Ex Occidente Press si le voi citi si scrie recenziile foarte curand. Pana atunci nu pot decat sa remarc calitatea extraordinara a produselor si munca deosebita a lui Dan. Sper ca editura sa obtina succesul pe care il merita, pentru ca merita ce este mai bun. Si sper ca si alte edituri sa le urmeze exemplul, ma refer la calitatea produselor. Un alt lucru care m-a impresionat este ca produsele sunt realizate intr-o tipografie din Romania. Deci se poate.
    Mult succes lui Dan si lui Ex Occidente Press!

  3. Mdap! Mult succes! Arata superbine. In fond target-ul, si anume strainatatea, te motiveaza sa produci asemenea mici capodopere. Am vazut si eu cu ochii mei una, asa ca stiu ce zic:)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s