Millennium Press la Bookfest (6): SUPRAVIEŢUITORUL văzut de traducătorul său

Mircea Pricăjan, traducătorul romanului SUPRAVIEŢUITORUL de Simon Spurrier, cea dintîi carte a seriei CRONICILE APOCALIPSEI, a avut amabilitatea să ne împărtăşească impresiile sale despre volumul aflat în prezent la tipar. În perioada 17-21 iunie, pe toată perioada Bookfest-ului, Mircea va fi alături de noi la standul Millennium Press, prin urmare vă invit să nu ezitaţi şi să-l asaltaţi cu solicitări de autografe!

De cinci ani lumea s-a schimbat radical. Toate lucrurile pe care am ajuns să le trecem nepăsători cu vederea au dispărut. Curentul electric e o amintire frumoasă. Televiziunea, radioul, internetul – toate s-au dus de rîpă. Viaţa a redevenit o luptă pentru supravieţuire, într-o junglă care aminteşte doar vag de lumea civilizaţiei distruse de Molimă.

Poate că scenariul acesta vi se pare cunoscut. Poate că aţi fi tentaţi să spuneţi: mda, încă o fabulaţie trasă de păr despre cum, pînă la urmă, rasa umană va ajunge la autodistrugere. Aţi avea doar parţial dreptate.

Da, SUPRAVIEŢUITORUL, primul volum al seriei Cronicile Apocalipsei, reia această temă atât de dragă omenirii în momentele ei de cumpănă, fictivă sau reală, însă ţin să vă avertizez că lucrurile nu se opresc aici. Simon Spurrier, autorul, are două atuuri: e un meşter incontestabil în materie de comics-uri horror şi, mai important, e un scriitor care ştie să manipuleze cuvintele în aşa fel încît acestea să scoată scîntei la simpla lor alăturare. Astfel încît imaginile pe care mintea lui bolnavă (!) le plăsmuieşte îşi pot găsi cea mai potrivită expresie pe pagină. Şi aceasta, credeţi-mă, este o combinaţie explozivă.

Un ritm alert, o panoramare cumplită a lumii post-Molimă, transfocări bine gîndite şi un personaj principal care reuşeşte în acelaşi timp să-ţi fie şi antipatic, şi al naibii de simpatic. Fanatici religioşi, secte mari şi mici, comerţ cu copii, o lume împărţită în plebei şi „ciocoi” în sutane. Viziuni, misiuni sfinte, arme cu duiumul, urmăriri cu maşini blindate gen Mad Max şi o confruntare apoteotică în care indienii băştinaşi înfruntă din nou colonizatorii cu crucea-n frunte.

…Şi un final care cere imperios volumul doi.

Cam asta vă aşteptă, în linii mari, în SUPRAVIEŢUITORUL. Iar dacă e adevărat ce se spune, că autorii volumelor următoare au reuşit chiar să-l depăşească pe Spurrier în această nouă artă narativ-apocaliptică, atunci e clar: it really gets better and better. Iar cînd începi cursa cu viteza a cincea mă întreb dacă nu cumva peste puţin timp începi să planezi, apoi să-ţi iei zborul.

Reclame

4 gânduri despre &8222;Millennium Press la Bookfest (6): SUPRAVIEŢUITORUL văzut de traducătorul său&8221;

  1. De abia astept cartea asta. Am facut deja comanda alaturi de alte 2 carti (New Weird si Anul molimei). Am o rugaminte Horea, se poate sa primesc un mail dupa ce mi-a fost expediat coletul? Multumesc !

  2. Pingback: Ugly Bad Bear’s Blog

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s