Millennium Press la Bookfest (8): Doctorul Corn despre ADRENERGIC!

CornUrsul cel Mare şi Fioros îmi dete poruncă să scriu una-alta despre ADRENERGIC!…

Ce naiba să scriu eu despre ADRENERGIC!? Senzaţia mea este că din momentul în care dă drumul unui text „pe piaţă”, autorul nu mai are nici o treabă cu producţia respectivă :  e treaba cititorilor, în primul rând, să accepte sau să urască, să le placă sau să deteste textul împricinat. Autorul (vedeţi cât de mult mă străduiesc să evit cuvântul scriitor?) nu se poate constitui în avocatul unei producţii proprii, nu are dreptul s-o facă. Ca să folosesc o sintagmă mult banalizată, textul publicat este precum un copil trecut de 18 ani: dacă n-ai avut grijă de el aşa cum trebuie până la vârsta majoratului, sunt şanse mari să se aleagă praful din viaţa lui. Fireşte că dacă lucrurile merg rău, te întristezi, fie că e vorba de un copil sau numai de o producţie literară, dar vina (să nu uităm asta nicicând) este doar a ta. Diferenţa este, însă, că un copil devenit adult se mai poate îndrepta, astfel încât, în ciuda greşelilor tale, să-ţi aducă bucurii, satisfacţii, orgolii gâdilate etc. – un text, însă, nu are cum să te gratuleze nicicând în acest fel, aşa încât îi porţi povara eşecului (binemeritată povară) multă vreme după publicare.

Fiţi liniştiţi :  ştiu despre ce vorbesc.

În context, ce pot să spun, totuşi, despre ADRENERGIC!?

Că l-am scris cu stiloul pe un caiet studenţesc de matematică.

Că l-am gândit şi l-am planificat mult timp, numai că el s-a dus tot acolo unde a poftit el.

Că l-am scris pe colţul unui dulăpior. (Dulăpiorul se afla în faţa unei ferestre).

Că în timp ce-l scriam, vedeam magazinul de peste drum, de unde ani de zile îmi luasem raţia de ulei, zahăr, ouă. (Acum au făcut acolo un Cazino de cartier cu firmă multicoloră, cu stroboscoape etc.).

Că în cameră se afla un covor african din petece romboidale din blană de capră.

Că am ascultat non-stop Sting şi Tears for Fears câtă vreme l-am scris.

Că era luna februarie şi că tocmai îmi dădusem examenul de medic specialist.

Că l-am scris într-o săptămână, dintr-o răsuflare.

Că în ultimile trei zile de scris, trăgeam draperiile chiar şi ziua în amiaza mare, astfel încât în cameră să se facă beznă. (Aveam lumină de la o lampă micuţă care acum stă pe noptiera de la capul patului).

Mda… Oare mai pot să mai spun ceva?

Oh, da :  este prima carte de la lansarea căreia lipsesc, aşa că mor de curiozitate să aflu despre ce-aţi vorbit în absenţa mea. Nu de alta, dar ador bârfa.

Mulţam fain, Iulia, Ona, Horia, Mike, şi să ne vedem sănătoşi!

Anunțuri

11 gânduri despre &8222;Millennium Press la Bookfest (8): Doctorul Corn despre ADRENERGIC!&8221;

 1. felicitări pentru carte! abia aştept s-o citesc. şi sper că mă voi număra printre aleşii care vor primi şi autograf. 😛

 2. Se pare ca doctorului i-a fost tare frica de „Ursul cel Mare si Fioros”, fiindca a scris o „una-alta” de categoria-ntai… Desi, daca ma gandesc bine, cam asa ii iese lui tot ce scrie! 😀

 3. O chestie ciudată: Adrenergic! a intrat în circuitul lecturii la Baia Mare, cu ocazia Romconului din 1994, că acolo l-a dus Adi Bănuţă sub forma numărului 89-90 din JSF, abia scos de sub teascuri (aşa se tipărea pe vremea aceea). Eh, şi acum, na belea! În 2009, Adrenergic! este adus înapoi la Bucureşti de o editură de la Satu Mare, de parcă Adrenergic! ar fi stat la dospit în nordul ţării vreme de 15 ani, aşteptând să fie republicat.

 4. ba da, tata! am stat in aceeasi camera, aveam si baie, mai tii minte? 🙂
  yvonne a tras o betie crunta, mara a fost nervoasa intr-o seara, nu stiu ce naiba am mancat, da’ stiu cam halit la un moment dat in aer liber. fane nebunu’ era in fata mea si se prefacea ca e gata-gata sa-si taie venele. pe drum, in tren, rabi selim a fost completamente nebun cand s-a luat de o babuta, explicandu-i ca suntem satanisti si ca ne ducem la Baia Mare sa omoram pisici si copii.
  da’ baba (a naibii!!!!) s-a prins ca rabi selim baga din top si a facut si ea misto de rabi pe peron, in gara.
  imi mai amintesc ca nu sforaiai. deloc.
  les neiges d’antan, hein?

 5. si, desigur, la circul montat linga camine cinta nonstop se bastase una bella canzone :))
  dumnezeule, chiar ca ce vremuri!

 6. Bine, am inteles. Deci te birfim din rasputeri, dupa care iti compilam un rezumat si ti-l prezentam cu proxima ocazie. 🙂

 7. Pingback: Dosarele SF:Fila Sebastian A.Corn « Cititor SF

 8. Pingback: Ugly Bad Bear’s Blog

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s