O întrebare pentru fani

…Una simplă, deocamdată. O găsiţi în dreapta acestei însemnări. În funcţie de răspunsuri, voi pune, în fiecare sîmbătă, pe parcursul întregii luni octombrie, alte întrebări, care să mă lămurească în ce măsură ideea mea are şanse să se concretizeze şi să se dovedească viabilă. La început de noiembrie o să vă împărtăşesc concluziile şi am să vă anunţ ce urmează şi dacă urmează.

Anunțuri

79 de gânduri despre &8222;O întrebare pentru fani&8221;

 1. poate – adica depinde cum arata (sa aiba niste autori cat de cat cunoscuti, sa nu fie tiparita pe hartie igienica) si cat costa (adica sa nu fie hartie super lucioasa de lux si color si sa fie mai scumpa ca o carte normala).

 2. Aş contribui trimestrial la ea cu o proză scurtă sau cu un eseu ca să primesc un exemplar de autor şi eventual ceva bani peşin. 🙂

  Şi probabil aş prezenta-o pe bloguri ca să afle mai multă lume în timp util despre fiecare apariţie a revistei.

 3. @florin: hai sa presupunem ca nu ti-am publica cite-un text in fiecare numar al revistei, ca scriitori sint destui, cu revistele stam mai prost. ai mai pune in aplicare punctul doi, ala cu prezentarea pe bloguri?

 4. Dom’le, io cred ca-i un cerc vicios. Ca sa mearga (bine) o revista, trebe sa-si sprijine muschii si pe sponsorizari babane si pe niscaiva abonamente, niscaiva sute… Rumanii in schimb nu fac abonamente, nu mai au incredere nici in cel de-alaturi, darmite in unul de la granita cu ungurii 🙂 ! Personal imi aduc aminte de cazul „Scientific American, Romanian Edition” cu abonamente neonorate.

  Dac-as fi bazaciunea care-si risca banii, i-as raspunde oricarui autor/scriitor care vrea sa participe (or fi vreo 30-40 care-or dori): Frate, nu stiu, una, doua pe an, nu promit mai mult (adica nu-mi forta mana)! Bani pesin, nema (par exemple, „V.R.” e sponsorizata de U.S.R. de-si plateste colaboratorii, in jur de 10 EUR pe articol/povestire)! Daca promovezi si revista pe blogareala, iti dau un abonament moaca! Asta cel putin in primul an, sa vedem cum merge!

  Dar cine stie cum gandeste ursul carpatin?! In loc de doua antologii pe an, poate vra sa scoatza patru reviste consistente care sa-i promoveze in primul rand barlogul! Io asa as face in locul satmareanului! E economie de piata, satmarean nu inseamna samaritean!

 5. Că scriitori sînt destui în România, sînt total de acord cu tine, Horia.
  Cîţi dintre ei produc proză care să merite citită şi a doua oară (sau măcar prima dată) – asta e deja altă discuţie.

  O chestiune importantă legată de reviste este cumpărarea repetată. Apare primul număr, îl cumpără n persoane. Cîte dintre acele n persoane îşi vor spune, după parcurgerea acelui număr din revistă, că a meritat banii daţi şi că şi-ar dori să cumpere şi următoarele apariţii?

  Probabil că răspunsul depinde de calitatea conţinutului revistei şi de cît de bine se potriveşte acesta cu aşteptările iniţiale ale cumpărătorului.

  Pe de altă parte, obiectiv vorbind, am văzut în ultimii 19 ani cum spaţiul de expunere/vînzare din chioşcuri a fost invadat de reviste cu foi lucioase, cu multe fotografii colorate şi cu text puţin spre deloc, iar revistele literare (cu proză, nu cele destinate exclusiv criticii literare) au dispărut pe capete. Pare să fie o tendinţă de piaţă.

  Poate că o publicaţie gen Galaktika ar avea şanse pe piaţă – foaie lucioasă, multe imagini, cronici de film şi de jocuri video pe lîngă proză şi cronici de carte. Poate. Dar nu cred că se poate porni un asemenea proiect fără resurse materiale şi financiare pentru minimum şase apariţii, fără contracte publicitare consistente, fără o campanie promoţională de mare anvergură şi fără un public cititor interesat.

  Oricum, mă bucur că nu ai renunţat în toţi aceşti ani la ideea publicării unei reviste literare, pentru că revistele sînt pepinierele în care se formează noii scriitori. Îţi urez succes, Horia.

 6. Da, cu siguranta as cumpara o asemenea revista.
  Da, as pune informatii despre aparitiile ei pe oricare dintre paginile mele (dan-marius.ro sau sffbd.ro, de exemplu).
  Da, daca s-ar oferi prilejul, as putea contribui cu texte pentru ea.

 7. Da, as cumpara-o si as da o mina de ajutor. Sa fiu in locul tau Horia, as da mare atentie la ce a scris Florin PITEA, as cauta sponsori locali, as cauta colaborare la filiala locala a USR si as aborda subiecte actuale din Romania, prin prisma literaturii SF & F mai vechi sau mai noi – de exemplu sanatatea sau educatia – prin prisma unor povestiri ‘what if’ selectate atent sau scrise la cerere (sint destui in stare de asa ceva !). M-as feri de prezentarile de carte lipsite de opinie critica sau de intrebari. Si m-as feri si de povestirile ironice, critice, bascalioase dar cu final inchis sau cu final de genul ‘asta e, n-ai ce sa-i faci’ .

 8. Cred ca puteti sa-i trimiteti si macheta copertei primului numar! 🙂
  Haideti s-o luam mai incetu’ c-o sa moara ursu’ de ras vazand atatea sfaturi „mascate”!

 9. Depinde de calitate vs. pret….
  Poate gasim o cale de colaborare…
  Ar trebui sa fii explicit – asemanatoare cu cea a lui George – adica ocupata cvasitotal de traduceri? O revista dedicata SF/F-ului romanesc? O combinatie?
  Apoi, pentru scriitori si/sau traducatori cum s-ar plati, in cat timp, s-ar plati? Cum stam cu drepturile de autor?
  E destul de complicat.

  Ca raspuns direct, totusi, probabil ca da. Pentru mine idealul este SF and F Magazine.

  Bafta.

 10. @bujold: n-as fi chiar asa de radical ca si tine, dar FSF Mag e cel mai aproape si de idealul meu.
  la ce fel de colaborare te gindesti? cu voi, bujolzii? cum? eu fac planul revistei, il anunt pe blog, dupa care voi il copiati frumusel, schimbati vreo doua-trei cuvinte si anuntati pe blogul vostru cum ca „ia uite ce revista frumoasa s-ar putea face”? la acest gen de colaborare, merci, dar am sa spun pas.
  explicitarile vor veni mai tirziu. deocamdata vreau sa stiu in ce masura lumea ar fi dispusa sa cumpere o revista de gen, doar fiindca pe coperta scrie F&SF. ce va contine revista, cum va arata, ce gen de tipar voi folosi etc…. toate astea le voi determina ulterior, am avertizat ca acesta este doar primul sondaj.
  @eddie: if you ask me, Galaktika face o treaba uimitoare, dar se adreseaza unei piete cu totul diferita de cea romaneasca. iar pentru coperta va trebui sa mai astepti nitel. nu de alta, dar daca pun o coperta pe blogul meu, cu siguranta or sa o copieze bujolzii in interval de o zi-doua 🙂

 11. Iartă-mi exprimarea, dar este o întrebare cam… stupidă. Atâta vreme cât cei care frecventează blogul tău sunt amatori de sf, nu văd răspunsuri surprinzătoare. Poate cu câteva excepţii care ţin de relaţia ta personală cu unii sau cu alţii.
  NORMAL că am cumpăra-o. Am cumpărat noi şi Sci-Fi Magazin, care era lunar, de ce n-am lua un trimestrial? Din nefericire, ponderea fanilor este mică în cazul unui segment de virtuali cumpărători. Le dau dreptate lui Florin şi Dan, ar trebui ca strategia de marketing să fie cea foarte bine pusă la punct, ca să justifice un tiraj rezonabil. Cred că mai degrabă întrebarea ta ar trebui să vizeze acest lucru: Cum credeţi că am putea impune pe piaţă o revistă sf?
  Altfel, înseamnă că trista experienţă a lui Lazăr n-a însemnat nimic.

 12. Aparent normal vad ca ai raspuns, dar cum ai raspunde dumneata „surprinzator” la intrebarea stupida „Aţi cumpăra o revistă de science fiction / fantasy cu apariţie trimestrială?” pusa unor amatori de SF?

 13. @viorel: procentul maricel al celor care au raspuns „poate”, iar nu direct „da” la intrebarea mea imi confirma faptul ca intrebarea in cauza n-a fost nici stupida, nici inutila. da, vor fi fiind majoritatea celor care citesc blogul meu iubitori de SF, dar iata ca un procent semnificativ dintre ei nu vor chiar orice fel de revista SF. ceea ce va determina o nuantare a urmatoarelor intrebari.
  cit despre ceea ce a fost revista lui george lazar si ce vrea sa fie revista potentiala a mea… va fi o diferenta sensibila.
  iar cita vreme george NU a urmat sfaturile pe care i le-am dat atunci cind revista sa era abia la inceput, sint linistit, revista mea, daca va exista, va capota – daca va fi sa capoteze – din cauze diferite de cauzele ce-au scufundat SciFiMag-ul.

 14. Pingback: Science Fiction And Fantasy - Page 30 - Computer Games Forum

 15. si bujolzii ce?

  da daca este de calitate si nu daca este o reeditare a fiction.ro. banii se castiga cu sudoare si am trecut de varsta la care cumparam orice doar pentru ca era sf. f nu cumpar decat daca este un titlu important.

  putem colabora prin sustinerea revistei si stii foarte bine la ce ma refer, nu la textele literare pe care ti le voi trimite eu…. nu este aici locul pentru dezvoltarea ideii.

 16. Da, categoric!
  Problema ar fi distributia revistei, pentru ca abonament nu-mi fac nici daca da girul Papa mana la mana cu Sf. Petru.
  Tin minte ca, desi tipografia care printa Sci-Fi Mag, era la o aruncatura de parau, o gaseam mai greu in targul meu, si intr-o luna, la vreo a 4-a sau a 5-a editie, am gasit-o la Piatra Neamt.
  Problema din punctul meu de vedere, ca de vandut se va vinde pentru ca sunt multi fani pasivi, care nu se arunca si nu se bat cu pumnul in piept la ce fani sunt, ci distributia, si posibilitatea ca revista sa ajunga in toate cele 42 de judete!

 17. trimestriala nu, lunara poate, saptamanala sigur 🙂
  dar ambitiile mari sunt doar pentru TITANI, GIGANTI, VIZIONARI si alte categorii de indivizi care nu se confunda cu promotorii romani de SF 🙂
  fara nici o suparare… prea multi vor sa traga spuza pe turta lor si atunci nu iese nimic nimic cum trebuie.
  intai baza de date cu toate scolile, toti directorii, toate facultatile si toti decanii – de la care luam MACAR adresa site-ului 🙂
  apoi: plan de afaceri, de distributie, sponsorii (ORICARE AR FI EI), 10-20 de numere acoperite si un sumar DE ZILE MARI, nu cu amarati, nu fara concursuri sau fara cine stie ce rubrica (care nu place nu stiu cui) sau cu plati in avas, sau cu prosteli si aiureli, cu pretentii de superscriitori sau supertraducatori (ca, sa dea mama dracu in ea de revista daca n-o faci numai cu traduceri din ADEVARATI, sau protoADEVARATI de pe dincolo, care doresc sa scrie oriunde numai ca sa fie cunoscuti… si de artisti plastici nu mai zic!).

 18. gata, nu mai scriu ca fac spume la creier. parca suntem in tzarc, parca nu discutam cu altii de pe aiurea, parca nu stim nimic si asteptam sa ni se zica ceva care conteaza.
  stim, Slava Domnului! cum e pe la altii.
  foame ca si la noi si numai bunul simt, spiritul de aventura, provocarea, seriozitatea si talentul ii duc si apoi ii tin SUS PE VAL.

 19. o sa zic ceva care oi sa va doara DE CAT DE ADEVARAT ESTE. trackerele sunt exemple dupa care promotorii de SF au ce invatzaminte sa traga (ca blana de pe oaie, pur si simplu!).
  sunt incomparabile ca… orice. dar comparabile ca… ce e de facut pentru iesire din marasm.
  trackerele adevarate – ca sa ne rezumam la limbajul uzitat – au chestii de calitate (pentru ca toate chestiile sunt pe toate trackerele, nu?) si unele trackere sunt specializate in ANUMITE chestiuni. incerc sa zic fara sa zic.. e aiurea, da’ macar bun simt sa am, zic eu 🙂

 20. si, asa, ca o parere (nu neavizata, pentru ca la prabusirea SF-ului si a publicatiilor lui in RO eu nu am pus umarul!) astfel de exprimari… „iar cita vreme george NU a urmat sfaturile pe care i le-am dat atunci cind revista sa era abia la inceput, sint linistit, revista mea, daca va exista, va capota – daca va fi sa capoteze – din cauze diferite de cauzele ce-au scufundat SciFiMag-ul.” NU o sa aduca niciodata aproape conditiile ideale functionarii unei „chestii” pe cinste.
  sa fim seriosi, ursule, le-ai incercat pe toate. tu trebuie sa schimbi ceva DIN RADACINA. pentru ca drumurile batatorite nu au fericit pe antemergatorii tai.
  asa ca, sa avem un pic de minte si sa spunem ca TREBUIE FACUT ALTFEL pentru ca o revista romaneasca de SF sa merga cum trebuie.

 21. Dincolo de toate certurile si opiniile diferite, concluzia e ca vom cumpara revista.

  Horia, eu zic sa incepi deja sa organizezi aparitia ei (cautare sponsori, texte, etc). Cu ce pot sa ajut?

 22. Pingback: Cititor SF » News flash…

 23. Sigur ca as cumpara si as promova pe unde as putea. Daca mi-ar si aparea ceva in ea, ar fi extraordinar, dar sigur n-as conditiona de asta. 🙂
  Cat priveste abonamentul, aici depinzi de posta, si stim cu totii cum merge…

 24. eu nu stiu cum e cu posta, clar e ca TREBUIE trimisa o publicatie oriunde cineva PLATESTE pentru ea. chit ca o trimiti de 3 ori daca e cazul, legata de picioarele unui porumbel calator cu creierul impregnat cu schitza locului unde trebuie sa lase „obiectul”.

 25. Prima conditie este o buna distributie, daca o vad pe taraba o iau sigur. Pe sci fi magazin, am vazut-o de la nr 1, era pusa in fata la vedere si la fel si celelalte numere, n-am avut cum s-o ratez.
  Imi amintesc de anticipatia de pe vremuri, nu era decat la anumite chiscuri si nu o puneau in geam decat eventual in spate de dadem ocolul chioscului mai ceva ca un caine in jurul copacului.
  Daca e s-o comand pe net e nasol ca nu prea stau eu la 3 luni sa verific daca a aparut sau nu, plus nu ma impac cu posta romana deloc.

  Iar a doua conditie e continutul, luand ca etalon sci fi magazin, mie acea revista mi s-a parut excelenta, povestiri clare si „cu priza” fara „aberatii literare” cum mai gasesc de-obicei pe net. Daca numarul 1 ma prinde, o sa incep sa caut si sa ma agit pentru numerele urmatoare.

  Pentru mine pretul si formatul/calitatea tipariturii vin la sfarsit, avand in vedere ca nu prea ai de unde alege, pot acepta si pret mare sau un rabat la calitate.

 26. Păi am cumpărat eu săptămânalul „Jurnalul SF” prin anii 90 în fiecare săptămână, aveam toate numerele, acum mai am câteva din colecţie că am împrumutat din ele. Ar trebui studiat acel fenomen „Jurnalul SF”, cum de putea să apară/vândă în fiecare săptămână zeci de săptămâni, de ce a rezistat, de ce a dispărut când a dispărut ?! Şi atunci se va putea răspunde şi la întrebarea cu trimestrialul… Nici nu ştiu dacă a mai existat pe glob un astfel săptămânal SF…

  laurghita.blogspot.com

 27. @laurghita: jurnalul SF a rezistat din doua motive: 1. nu platea colaboratorii si drepturi de traducere; 2. avea in spate un trust de presa care il finanta si care avea difuzarea nationala asigurata (trustul intact al lui felix motanu’). daca imi ofera cineva aceste doua inlesniri, va fac si un cotidian SF 🙂

 28. @sagy: cite-o bere, din cind in cind, si cite-o carte capatata de la nemira de-a moaca. trust me, am fost printre redactorii JSF, stiu ce spun. daca s-au platit drepturi, acestea au fost modice. iar pentru textele traduse nu s-a platit nimic, nici un fel de copyright. cum altfel iti explici incetarea aparitiei revistei taman la vremea adoptarii Legii dreptului de autor? 🙂

 29. Ref. la treaba cu drepturile de autor si JSF mort: si iata cum un ‘fenomen’ national nu era in de fapt decat o magarie, sub patronaju’ motanului.
  Chestie care confirma ca lucrurile bune si solide se construiesc in timp, iar sub fiecare ‘stea’ aprinsa brusc se ascunde un rahat.
  Respect pasiunea si daruirea celor care au tinut JSF in viata, insa mie cam sila asocieri si metode.

 30. @aspoiu: lucrurile trebuie nuantate un pic. pe vremea respectiva (vorbim de perioada 1993-1996), voiculescu era doar unul dintre cei despre care se zvonea c-ar minui banii fostei securitati. nimic dovedit cu acte. a lucra pentru voiculescu nu era mai imoral decit a lucra pentru TVR, care era aservita iliciului. cit despre publicarea fara copyright… cite din cartile publicate intre 1990 si 1996 aveau copyright-ul platit? iti spun eu: poate 20%, cel mult 25%. deci pirateria se practica pe scara larga si fara remuscari. JSF-ul a fost produsul unui entuziasm. chiar si redactorii sai lucrau pentru firimituri, doar din dorinta de-a face un lucru care nu se mai facuse.
  alte vremuri, mai inocente. azi, un jsf, cu toti banii lui felix si cu toata difuzarea de care s-ar putea bucura, n-ar mai fi acelasi lucru.

 31. Am lipsit din tara asa ca am aflat abia acum despre aceasta dezbatere.
  Cred ca sunt ultimul care a parcurs experienta cu revista SF. Am platit serios pentru asta asa ca pot sa-mi dau, avizat, parerea.
  In actualul context, o revista F&SF NU poate functiona. Pun asta:
  – pe seama unui dezinteres general in a citi ceva pe hartie tiparita
  – lipsa unui sistem dedistributie
  – existenta cartilor bibelou, de 10 lei, atasate de ziare, care au plafonat pretul

  Cat despre Sci Fi Magazin.
  Am facut o revista care sa imi fie mie drag s-o citesc. Fara a vrea sa supar pe nimeni, am mai vazut reviste romanesti pe care le consider anacronice. Critica literara pentru firavele creatii autohtone, editoriale lungi si pretentioase doar pentru initiati, povestiri ale unor autori greu de digerat pentru ca sunt fie incepatori la primul text fie blazati, ei bine, astea nu sunt pentru mine.
  As citi cu placere o revista SF asemanatoare cu Sci-Fi Magazin dar care sa includa si ceea ce nu am putut noi sa facem, iar lipsurile le stiti cu totii.
  Cu toate astea, macar din dragoste pentru gen, as cumpara o revista SF indiferent ce ar contine. Fac precizarea ca in tara exista maxim 200 de astfel de persoane. Ei ne-au scris si ne-au indemnat sa continuam. Din pacate, cu atat de putini cititori, nu avem cum face fata.
  Mai adaug si semiesecul Almanahului Sci-Fi Magazin pe 2009 din care am reusit cu greu sa vindem (nu sa si incasam) circa 1/2 din tiraj, adica aproape 500 exemplare…

 32. @george: am invatat si eu din experienta ta, am invatat si din experienta mea si din cele ale lui mike. abia astept sa-ti dovedesc ca gresesti si ca o revista de FSF se poate sustine singura 🙂 daca da, dai o bere? 🙂

 33. Dau o cisterna.
  Intr-adevar, exista o solutie pentru ca o revista sf sa se sustina singura. Noi nu am reusit sa apelam la ea.
  Asta nu inseamna reclama, ca e ineficienta.
  Nici sponsorizari, pentru ca in acest caz nu se autosustine iar dupa o vreme sponsorii se lasa pagubasi.

  Daca si numai daca ai cum s-o lipesti de un ziar serios, de la 10.000 tiraj vandut in sus, cu difuzare nationala care sa incaseze banii si sa ti-i dea, atunci te-ai scos.

 34. @George Lazar 1.- Dom’le, beton! E licenta dumitale „carti bibelou (de 10 lei)”?
  2. – Piei, drace! Sa nu-mi spuneti ca-i in joc o cisterna cu „Ursus” ? 🙂

 35. oh dear… „semiesecul Almanahului Sci-Fi Magazin pe 2009” – cum se poate asa ceva? cind almanahul anticipatia era asteptat ca piinea calda?

 36. @gingav: da, almanahul anticipatia era asteptat ca piinea calda. si era distribuit peste tot, in sistemul de difuzare unic, de stat. si, in afara de almanahul ala, nu prea mai aveam ce citi pe vremea aia in materie de fsf, nu-i asa? 🙂

 37. exact asa e. de-aia mi-e asa greu sa inteleg…

  am gasit anul trecut in brasov ultimele doua exemplare dintr-o revista sf scoasa de niste moldoveni. le-am luat, incintat…

  incintarea mi s-a muiat prompt in timisoara. nici un chiosc n-avea ceva revista sf. e drept, n-am batut tot orasul, dar… linga gara ar trebui sa fie de toate, nu?

  inca jinduiesc la aparitii de genul almanahului. a fost ditribuit in vest? daca da, cum? se mai poate obtine? din pacate link-ul de sub „George Lazar” e o pagina cam nuda.

  intorcindu-ma la subiectul entry-ului de fata: cum va fi distribuita potentiala revista? va ajunge-n vest? vor fi posibile abonamente? e inutil sa adaug ca am votat „da” cu entuziasm…

  care-ar fi putut fi depasit doar daca in intrebare figura „lunara” in loc de „trimestriala”. sau si mai bine, „saptaminala”! (dream on, gingav…)

 38. @gingav: la timisoara distributia noastra e, in principiu, rezolvata. abonamentele vor fi posibile: poti sa ne spui ca vrei fiecare numar al revistei si noi ti-l vom trimite imediat dupa aparitie, urmind ca tu sa achiti costul in momentul in care ridici coletul de la posta. abonamentul va inceta in momentul in care ne vei cere acest lucru.

 39. In cazul asta iti tin pumnii (ti dau dupa 😉 ), ma ai ca si cumparator (sa ajungi cu distributia la Suceava), promovare pe unde am acces.. si daca o sa mearga sa ma inviti la desfacutul cisternei de bere a lui George Lazar.

 40. bujold: am o nelamurire. de fapt sint doua, dar la una renunt. ai zis „da daca este de calitate si nu daca este o reeditare a fiction.ro”. renunt la aia cu „daca este de calitate”, ca aici, fiecare cu masura lui, cu atit mai mult cu cit enuntul se refera doar la cuvintul „calitate” care asa, singur, chiar nu spune nimic. dar poate ar fi bine de lamurit treaba cu „nu, daca va fi ca fiction.ro”. chestia asta, asa, singura, iarasi nu zice nimic. adica cum „ca fiction.ro”? ca sa inteleaga si horia ce SA NU faca. si poate sa bag si eu la cap, poate ca data viitoare sa nu mai fac neste chestii. ca „sa nu fie ca aia” chiar nu-mi da nici o idee.
  nu e un raspuns belicos, e chiar unul care cere niste lamurriri pe care, in comentariul tau, nu le dai. sau eu nu le inteleg. ma refer la lucruri concrete.

 41. Horia, eu iti doresc tot succesul din lume. Ma ofer sa te si ajut, adica sa iti distribui revista in Botosani prin reteaua Monitorului (de departe cea mai mare). Ca sa iti faci o idee, SCI-FI Magazin se vindea in maxim 50 exemplare, cand fortam noi tonetarii. Stiu, e simplu, daca in 40 de municipii s-ar vinde cate 50 ex. atunci…
  Din pacate nu e chiar asa.
  Evident, pot sa-ti dau si adresele unor firme de distributie nationale.

  Bafta

 42. M-am trezit să spun şi eu ceva 🙂
  Sincer, ţinând cont de actuala mea situaţie financiară şi de puţinul timp pe care-l am pentru citit, n-aş cumpăra revista 😦
  Dar m-aş strădui să scriu din când în când câte o povestire pentru ea, în schimbul unui abonament, şi să traduc câte ceva – asta şi în schimbul unor bani. Iar reclamă pe blog i-aş face oricum.
  Îţi doresc mult succes!

 43. Ce s-o mai gadilim atata, dac-ai reusi, dom’le, sa castigi segmentul 12-16 ani te-ai imbogati!

  Nu stiu in ce tiraj erea scos suplimentul „Argonaut” de la „Convorbiri literare”, dar disparea rapid.
  Pentru harshitzi, sa ramana antologiile, pentru juniori revistele colorate. Un editorial mai la firul ierbii, povestiri usoare, dinamice, un roman foileton fantasy si un BD. Si ies bani.

  Si hai ca ne-apropiem de 69, bagatzi!

 44. Mike,

  Cu regret, trebuie sa-ti spun ca revista Fiction.ro nu mi-a spus absolut nimic in ceea ce priveste continutul. Interviuri cu autori ce urmau sa fie publicati de Tritonic, fragmente de volum, texte ….. in fine.

  Nu e nimic belicos, e doar o constatare.

 45. sint convins ca nu formatul sau hirtia te-au deranjat… problema era ca autorii intervievati urmau sa fie publicati de tritonic sau pur si simplu ai fi vrut interviuri cu alti autori? eventual publicati de o alta editura? nu ti-a placut ideea de a publica fragmente de roman (au mai facut-o si altii…) sau nu ti-au placut autorii? ori romanele lor? din nou: nu ti-au placut povestirile? sau oricum nu ti-ar placut acei autori? nu ti-au placut swanwick, reynolds, vandermeer, bishop, liviu radu, pitea, bucheru, statescu, marian coman, doru stoica sau povestirile lor? nu ti-au placut recenziile? articolele semnate de mircea oprita, florin pitea, lucia simona dinescu, cory doctorow, hal duncan?
  cred ca ar trebui sa fim cit mai concreti pentru ca horia sa poata trage niste concluzii concrete. „nu mi-a placut continutul fiction.ro”. si de aici horia ar trebui sa inteleaga ce? sa nu mai publice michael swanwick? sau alastair reynolds? nici eu nu sint belicos, doar constat ca n-am ce sa constat. tot despre continut e vorba. dar sper ca tu sa fi inteles mai mult din ce am spus eu decit am inteles eu din ce ai spus tu.

 46. sunt in minoritate, dar eu am votat cu formatul mare. pentru mine o revista nu mai e revista daca arata a… carte. iar daca e ‘format mare’ nu inseamna ca trebuie sa fie de dimensiuni uriase, nu? dilemateca mi se pare de marimea ideala.

  ca sa revenim la subiect, mie una mi-a placut foarte mult stilul lumi virtuale – nu era prea mare cat sa devina incomoda, era usor de citit si era in mod clar o revista. daca vreau un roman ma apuc de un roman, cand am chef sa citesc ceva mai usor, mai fragmentat, vreau ceva care sa fie *revista* atat prin continut, cat si prin aspect. sa citesc sf la fel de usor ca sfaturile despre relatii din cosmo 😀

  si nu stiu despre ce biblioteci era vorba mai sus, dar in rafturile mele perfect obisnuite incapa lv fara probleme, ca sa nu mai vorbesc de reviste de dimensiuni mai mici gen dilemateca sau chestii glossy.

  cat despre fiction.ro (desi stiu ca intrebarea nu era pt mine), singurul lucru care ma deranja erau fragmentele de roman. dupa mine locul lor e pe site-ul/blogul editurii (cum face nemira cu previews, de ex.), nu intr-o revista. dupa ce cumpar si cartea la ce imi mai foloseste primul capitol in doua exemplare?

  tot apropo (oarecum) de fiction.ro, mi-ar placea ca o revista mp sa contina si *alti* autori decat cei mp. inteleg cum e cu promovarea, dar trebuie si niste varietate.

 47. pai nici fiction.ro n-avea numai autori de-ai editurii,vezi swanwick si reynolds, de pilda. sau, dintre romani, pitea.
  in ce priveste revista despre care vorbeste horia nu cred ca se va baza numai pe autori publicati de mp, editura avind o productie mica totusi… ar insemna ca numerele revistei sa arate ca sedintele prospectart in care citesc aceiasi 3-4 autori. s-o putea face un cenaclu cu 3 scriitori, dar o revista nu.
  cu fragmentele de roman: mi-au reprosat multi chestia asta. si le-am dat dreptate la un moment dat, sau macar am acceptat ca vox populi… desi mie imi place ideea de a citi o parte dintr-o viitoare carte. fie pentru ca ard de nerbdare sa vad cum e, fie ca nu stiu nimic despre un autor si mi-ar pica bine ceva scris de el, orice. sint destule reviste care practica treaba cu fragmentele. de pilda, in weird tales s-a publicat un fragment din „alchemy of stone” de ekaterina sedia…
  revenind la tema: si pentru mine revista inseamna formatul mare, cu ceva poze… dar nu mai mult de 100 de pagini. e de luat in seama si formatul de carte, daca se are in vedere ceva de peste 150 de pagini, publicarea de nuvele etc.

 48. inca ceva. povestirile publicate prin reviste ajung si ele, mai devreme sau mai tirziu, in volumele autorilor. cu astea cum facem? sa nu le mai citim? sa nu mai cumparam revistele? ca tot un fel de fragmente din volume ulterioare sint (a, si mai sint si antologiile in care apar… nicipe-alea nu le mai luam, pentru ca avem citeva povestiri in re viste sau in volumnele autorilor?)

 49. macar povestirile alea sunt cu cap si coada, primele 2 capitole dintr-un roman… nu. probabil ca unii sunt curiosi si prefera preview-urile astea… eu nu. pentru horia probabil ca e mai important care e majoritatea. (si cei 72 de oameni care au votat sau cei mai putini care au comentat s-ar putea sa nu fie un esantion reprezentativ)

  iar reviste nu citesc (romanesti ca nu exista, straine ca n-am avut chef sa investesc in ele), asa ca nu stiu ce-as face daca m-as trezi cu ‘dubluri’. pana acum am nimerit doar cateva nuvele comune in antologii/colectii de autor, dar nu mai mult de 1-2 per carte (pe langa cele 8-10 noi) asa ca pur si simplu le-am sarit pe cele pe care le stiam. daca un volum are prea multe povestiri pe care le am deja (de ex. ‘m is for magic’ al lui gaiman), nu-l cumpar si gata.

 50. (iar in final am zis „oarecum” despre fiction.ro pentru ca cineva mai spus vorbise despre autorii editurii. eu nu-s acasa si nici memoria nu ma mai ajuta ca sa determin cat la suta erau de la tritonic si cat nu)

 51. ma gindeam ca fragmentul de roman deranjeaza pentru ca nu e un text inchegat, nu pentru ca ar fi un text care, cindva, in anumite circumstante, va fi o dublura in biblioteca.
  iar oarecum o revista va contine si alti autori decit cei ai editurii care scoate revista (in cazul in care editura, ca editor a revistei) vrea sa bage bani in drepturi de autor (cu autorii editurii se presupune ca mai usor de aranjat aparitia in revista)

 52. Horia: iti mai verifici mesajele de pe gmail ?
  Mike: motivul pentru care nu-mi plac fragmentele de roman e ca de cele mai multe ori ma lasa „sur ma faim” vorba francezului.

 53. era „ca editor al revistei” evident, si fara paranteza aia. oricum e prost – editura ca editor… asa ca mai bine o las balta. mi-a zburat porumbelu… mi-a zburat.

 54. Pingback: Cititor SF » Galileo #1 – primavara 2010

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s