Nautilus 22

n

V-am spus acum două zile că stă să apară; ei bine, NAUTILUS-ul a apărut! Numărul 22 e la fel de bogat în sumar ca mai toate cele de pînă acum. Aşa cum v-am promis (şi fidel egocentrismului meu nativ), vă semnalez spre lectură articolul meu: CUM TREBUIE SĂ ARATE O REVISTĂ SF? e prima parte a unei analize a sondajelor desfăşurate pe acest blog pe întreg parcursul lunii octombrie. Începutul sună cam aşa:

Se fac zilele acestea doisprezece ani de cînd, mînat de un entuziasm cu mult mai mare decît experienţa sau banii de care dispuneam, am pornit la publicarea a ceea ce se voia a fi o revista profesionistă de F&SF. Ficţiuni s-a numit aceasta şi, răsfoind zilele trecute cele şapte numere care au văzut lumina tiparului din decembrie 1997 şi pînă în mai 2003, am constatat că, în ciuda a ceea ce îmi mai amintesc acum, n-am făcut o treabă chiar atît de rea pentru vremea respectivă din punct de vedere al conţinutului. La momentul acela, în România nu mai exista nici o altă publicaţie tipărită de gen, iar Ficţiuni a reuşit să reţină atenţia cîtorva sute de fani, destui cît specia să nu se stingă cu totul. În 2003 am lăsat deoparte Ficţiunile şi m-am apucat de ceea ce ştiu cel mai bine să fac, de editat cărţi. Dorinţa de a publica într-o bună zi o revistă nu m-a părăsit însă nici o clipă şi anul acesta am hotărît să studiez în mod serios posibilitatea reluării proiectului Ficţiuni, într-o versiune categoric adusă la zi şi beneficiind de experienţa pe care mi-au adus-o aceşti doisprezece ani. Am început aşa cum ar fi trebuit să încep şi în 1997, încercînd să aflu cum anume ar trebui să arate o revistă de F&SF pentru a fi pe placul cît mai multor potenţiali cititori şi ce anume ar trebui să conţină. Din fericire, în 2009 există o unealtă extraordinară numită internet, care oferă posibilităţi de feedback care în 1997 mi se păreau încă a fi de domeniul anticipaţiei. Şi, ca să-l parafrazez pe amicul Florin Pîtea, iată ce-am aflat…

Ce-am aflat o să citiţi aici. Nu mă supăr dacă vă exprimaţi părerea acolo, la faţa locului. V-aş mai sugera spre lectură o recenzie frumoasă a lui Liviu Radu la cartea lui Doru Stoica, ÎNTRE BARIERE (mulţumim, Liviu!), episodul 8 al serialului lui Ştefan Ghidoveanu, dedicat de astă dată lucrărilor de referinţă din domeniul F&SF din anii optzeci şi editorialul pre-Gaudeamus al lui Mike Haulică. Spre delectare, merită vizionată arhiva foto a lui Marian Coman (copil frumos şi în 1995). Despre proze (semnate Ciprian Mitoceanu, Liviu Braicu, Mioara Musteaţă şi Dan Merişca) nu mă pronunţ, că n-am apucat să le citesc, dar am încredere în capacitatea de selecţia a lui Mike.

La capitolul „aşa nu”, nu vă recomand articolul de dicţionar dedicat de Aurel Cărăşel lui Poul Anderson (lacunar în documentare, cu titlurile – chiar şi cele deja apărute în româneşte – traduse aiurea şi cu destule scrieri majore amintite doar în treacăt sau doar enumerate).

PS: Parcurgînd azi Nautilul, mi-am amintit de-o informaţie pe care am vrut să i-o servesc lui Sorin Camner, care se lamenta într-o engleză cam aproximativă într-un comentariu de pe Cititor SF că lipseşte literatura autohtonă  originală publicată în ultimul an. Sorine, check this! Părerea mea e că merită.

LATER EDIT: O recenzie amabilă scrie Alex Sima pe TownPortal Books, la antologia MILLENNIUM FANTASY & SCIENCE FICTION, volumul 1. Poate fi parcursă aici.

Anunțuri

6 gânduri despre &8222;Nautilus 22&8221;

  1. Am vazut si eu recenzia la Millennium. Or mai fi multi in tara asta care n-auauzit de intelesul ala al cuvintului „dascal”? Si sint si certati cu DEX-ul? Ca parca am mai intilnit chestia asta pe undeva, cind cineva se lua de autor, de redactor si de librarul care a vindut cartea (asta e o exagerare! de librar chiar nu s-a luat…).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s