Happy birthday, Dr. Draia!

Să tot fie vreo 23 de ani şi ceva de cînd ne cunoaştem, şi de-atunci ne tot ciocnim unul de altul, pe unde nici nu ne-aşteptăm. Şi ne face plăcere. Prima oară ne-am văzut la o sesiune naţională de comunicări ştiinţifice pe cînd eram elevi, în 1986; el „comunica” la istorie, eu la franceză. Am nimerit să fim colegi de cameră. Eram printr-a unşpea. Am stat o săptămînă la Braşov (era vara, prin iulie) şi ne-am descoperit pasiuni comune pentru science fiction, beutură şi gagici. Vreo doi ani mai tîrziu ne-am nimerit împreună la Costineşti. Nu ştiu dacă el îşi mai aduce aminte multe, eu ţin minte doar că ne-am făcut veacul pe plaja dinspre epavă şi seara în Ring şi la Vox şi că-i făcea ochi dulci soră-mii. (care-i era colegă de breaslă). Eram tineri şi proaspăt deveniţi studenţi şi probabil că e mai bine că nu ne-aducem aminte în amănunt de cele înfăptuite atunci. După aia a fost coleg de rezidenţiat cu ex-cumnatul meu, încă o legătură  neaşteptată. Prin ’96-’98 ne-am văzut an de an la Timişoara la sindrofiile helioniste; în perioada aia l-am îmbogăţit cu oarece albume BD franţuzeşti. Pornografice, desigur. Apoi au mai trecut nişte ani.  Ani în care l-am văzut mai mult la televizor (e coordonatorul SMURD-ului de la Sibiu şi dădea mereu interviuri cînd se întîmpla p-acolo vreun accident). Şi-n tot acest timp, l-am citit şi mi-a plăcut întotdeauna (mai puţin în ipostaza de umorist pe care a adoptat-o pentru Helion într-o vreme: nene, poantele alea cu sexul extratereştrilor sucked big time!). L-am citit în Anticipaţia şi-n Almanah, în Helion şi-n Paradox, în Ficţiunile mele şi prin oarece alte almanahe. Paradoxal, dar individul ăsta zurliu, medic de meserie, scrie unele dintre cele mai riguros extrapolate poveşti science fiction pe care mi-a fost dat să le citesc din partea vreunui scriitor român.

Mai nou ne-ntîlnim în spaţiul virtual şi bîrfim ca doi boşorogi aflaţi pe-o bancă în parc, care îşi amintesc de tinereţe şi se uită cu jind după gagici. El e încă (sau iar?) holtei, e la fel de dus cu pluta, e un biker pasionat  (a se vedea acest articol) şi în timpul liber face nişte chestii în materie de computere pentru care l-ar invidia un absolvent de informatică. Pînă de curînd  (adică înainte de Gaudeamus) l-am ştiut în Anglia, azi am aflat că s-a întors la Sibiu şi că tocmai împlineşte 41 de ani. Aşa că îi urez şi pe această cale (i-am urat ceva mai sumar mai devreme, într-o discuţie pe YM) să crească mare (la minte, că la fizic nu-i cazul, dintotdeauna m-a privit cam de sus), să ia destule şpăgi cît să-şi cumpere degrabă un Harley, să-i trăiască „franţuzoaica” şi să ne vedem cît mai curînd la o cană de vin fiert! Să ne trăieşti, Cotizule!

PS: Pentru cei doritori să ştie cu ce se mănîncă literatura produsă de Cotizo, îi sfătuiesc să citească „Genotip de lux”, „Un tablou de Hatshepsut”, „Hienele” sau „Vineri în dimensiuni diferite”, toate disponibile pe site-ul societăţii H. G. Wells din Timişoara (al cărei preşedinte a fost într-o vreme). Dacă aţi vrea mai degrabă să citiţi o povestire tipărită, comandaţi aici antologia MILLENNIUM : ŞASE ANI DE FICŢIUNI, care conţine şi nuveleta „Aşteptînd la Sargos” a lui Cotizo. Sau, dacă aveţi destulă răbdare, puteţi aştepta apariţia în 2010, la Millennium Press, a volumului de debut al unui scriitor matur pe nume Cotizo Draia!

Reclame

6 gânduri despre &8222;Happy birthday, Dr. Draia!&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s