Internaţionala uniformizaţilor

Întotdeauna am detestat uniformele şi tot ceea ce este asociat cu ele. Mi-am tîrît zilele de-a lungul a nouă luni şi trei zile de armată, urîndu-mi cu patimă ofiţerii şi umilinţele pe care le-am îndurat. Îi detest şi-acum, după mai bine de douăzeci de ani. I-am rîs în nas cumnată-mii atunci cînd, după ce-am absolvit, s-a chinuit vreme de aproape o lună să mă convingă că aş putea cîştiga bine de tot devenind poliţist de frontieră. Din fericire, pînă la urmă a lăsat-o baltă. Acum, la vîrsta presupusă a unei mai mari înţelepciuni şi beneficiind de o mai mare cunoaştere umană, sentimentele faţă de absolut tot ce poartă uniformă şi deţine o poziţie de autoritate sînt neschimbate: poliţiştii, vameşii, militarii sînt, în opinia mea, în majoritatea lor covîrşitoare, nişte indivizi limitaţi în gîndire, chinuiţi de un amestec de complexe de superiortitate şi inferioritate, cu un IQ serios handicapat. Altfel, n-ar fi îmbrăţişat o carieră care le cere, prin însăşi natura ei, să asculte de superiori adesea mai stupizi chiar decît ei înşişi şi să poarte o ţinută anume pentru a fi capabili să-şi exprime autoritatea. Sigur, am cunoscut şi excepţii, dar acestea nu fac decît să întărească regula.

Peter Watts

Pînă de curînd, sub influenţa lecturilor şi a aparenţelor constatate de visu în cursul călătoriilor dincolo de graniţă, credeam că toate cele de mai sus sînt valabile doar pentru uniformizaţii de la noi, sau în mult mai mare măsură pentru ei. Se pare însă că există o Internaţională a uniformizaţilor, iar cea mai recentă dovadă în acest sens e un incident petrecut în Michigan, la graniţa americano-canadiană, unde scriitorul Peter Watts, care se întorcea în ţara de baştină după un drum pe teritoriul Statelor Unite, a fost oprit de o patrulă a poliţiei de frontieră americane, legitimat, iar maşina (închiriată) pe care o conducea a fost supusă unui control amănunţit fără nici un motiv aparent. Cînd scriitorul a încercat să afle care erau motivele pentru care fusese oprit, a fost lovit, agresat cu un spray iritant şi, în cele din urmă, aruncat în închisoare sub acuzaţia de sfidare a autorităţii. Laptopul şi stickul de memorie i-au fost confiscate şi, cînd în sfîrşit i s-a dat drumul, a fost expulzat în Ontario doar în cămaşă, în timp ce afară îşi făcea de cap cea dintîi furtună de zăpadă a iernii canadiene. La ora actuală, Watts a fost anunţat că va fi judecat pentru sfidarea autorităţii şi riscă o pedeapsă de pînă la doi ani închisoare. De ce? Fiindcă a îndrăznit să întrebe de ce era supus unui control arbitrar. Şi toate astea se petreceau în ziua în care Obama îşi primea Nobelul pentru pace…

Au scris despre incident Cory Doctorow în BoingBoing, John Scalzi pe blogul său Whatever şi Peter Watts însuşi, aici. S-a creat o emulaţie online în jurul scandaloasei întîmplări şi s-a decis trimiterea de donaţii în contul de Paypal al lui Watts, pentru a-l ajuta să facă faţă cheltuielilor legate de procesul care va urma. Sute de comentarii indignate însoţesc relatările incidentului, iar donaţiile au început să curgă. Să sperăm că, în cele din urmă, i se va face dreptate, iar poliţiştii de frontieră vor fi obligaţi să-şi regrete abuzurile.

În ce mă priveşte, după un schimb de mesaje cu Cory Doctorow, am decis de comun acord azi-dimineaţă ca toate drepturile financiare ce-i revin lui Cory pentru viitoarele-i contribuţii la revista pe care o pregătim să fie vărsate în contul lui Peter Watts. Nu-i cine ştie ce, dar măcar atît se poate face. Dacă vreţi să donaţi şi voi ceva pentru a-l ajuta pe Watts, aveţi mai sus linkul la contul să de Paypal. Sau puteţi să-i cumpăraţi cărţile, dînd click pe titlurile de mai jos.

Nu cred că am să mă grăbesc să fac prea curînd vreo vizită în State. Dacă vreau să am de-a face cu indivizi în uniformă brutali, găsesc destui pe plaiurile mioritice.

Cîte ceva despre Peter Watts: este doctor în biologie şi, în calitate de scriitor SF, a publicat trilogia formată din romanele STARFISH, MAELSTROM şi BEHEMOTH şi romanul BLINDSIGHT, nominalizat la Hugo. Toate acestea, laolaltă cu o mulţime de povestiri, pot fi citite gratuit aici, în format PDF, sub licenţă Creative Commons.

13 comentarii la „Internaţionala uniformizaţilor

 1. pentru cineva care a facut armata la campina (sau tampina), la fabrica de viitori GSM (Garcea, sergent major) asta e o chestie minora. Acum cativa ani un fost coleg de armata, ajuns sef de post, incerca sa-l convinga pe un reclamant ca el este cel care si-a furat singur gainile si l-a amenintat ca daca nu semneaza………..

 2. din pacate te-ai astepta… chiar daca tot ce faci e sa citesti boing boing. eu am auzit n povesti cu abuzuri ale angajatilor de pe aeroporturi, se pare ca vamesii sunt fratii lor buni.

 3. ‘na seara!… Cand am fost prima data peste horare, acum vreo 17 anisori, in austria, vamesii de acolo au spus ca daca nu sarim la cap cu palinca ne fac perchezitie ca pentru traficanti de droguri. Si dupa o ora de stat pe linie moarta, ca sa ne arate cine e ei, le-am facut pe plac. Cu alte cuvinte, vorba unui puscarias de la campina, bagat la bulau pentru trei gaini, politistii nu e si ei oameni?
  apropo, sper sa nu se interpreteze, pe livretul meu militar scrie sublocotenent politie……….

 4. @omu’: no worries, charriot man. si eu am facut armata la trupele de securitate si am iesit caporal, da’ n-am falsificat eu alegerile 🙂 de fapt, armata mea a constat in trageri si garda alternate cu serviciu la bucatarie, la ferma sau la incarcat vagoane.

 5. Scuzati-ma ca ma bag si eu in seama. Horia stii cumva, cand vor fi trimise pre-comenzile pentru Cruciada Masinilor?
  Mersi !

 6. Nasoleala. Garcisti gasesti peste tot.
  Cred ca Watts e unul dintre cei mai inteligenti oameni pe care i-am intalnit, cu principii,pareri si opinii foarte puternice care daca nu sint anarhiste, sint cel putin anticorporatiste si antiguvernamentale. Asa cum am spus cind am povestit despre AdAstra, nu am vazut pe nimeni sa-i faca fata in paneluri, si nu ma refer la debit verbal sau la tzipete.
  Personal, mi-e cam greu sa cred ca Watts nu le-a aruncat politistilor ceva foarte inteligent dar ironic. Si cum garcistii nu ar avea sanse sa-i tina piept in veci, au apelat la „metoda traditionala”, pulanul.
  Ar fi foarte simplu sa ne lamurim daca s-ar publica inregistrarile din vama. Cum cred insa ca ambele parti au comis macar o chestie aiurea. chestii care au degenerat in ce au degenerat, ma indoiesc ca le vom vedea vreodata.
  Cred ca pina la urma or sa o dea la pace.

 7. [..]poliţiştii, vameşii, militarii sînt, în opinia mea, în majoritatea lor covîrşitoare, nişte indivizi limitaţi în gîndire, chinuiţi de un amestec de complexe de superiortitate şi inferioritate, cu un IQ serios handicapat.

  Diferenta dintre categoriile amintite si ceilalti, asa-zisa „populatie civila”, este doar de uniforma; la fel de limitata in gandire, chinuita de un amestec de complexe de superioritate si inferioritate, cu un IQ serios handicapat. Hai, sa fie poate cateva procente mai putin, insa nu semnificativ(e).

 8. @ix: in opinia mea, uniformizatii sint „elita” tarelor natiei. iar citeva procente in plus pot fi foarte semnificative, dupa cum ne demonstreaza intimplarile recente 🙂

 9. Paharul oricum era – si a ramas – pe jumatate gol, asa ca procentele alea chiar cred ca au fost nesemnificative, cel putin in cazul asta, pentru noi; chiar si daca erau in cealalta directie, paharul ramanea la fel de gol. Chestia-i de ura, pina la urma – pe cine urasti mai mult, iar procentele au aratat o ura aproape egala 😀

 10. Pingback: Şi americanii au legi de căcat « Ugly Bad Bear’s Blog

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s