Despre tiraje şi ediţii bibliofile în Nautilus

A apărut Nautilus-ul cel nou, cel de-al 23-lea. Editorialul lui Mike se intitulează, pluguşoristic, „Acuşi anul se sfîrşeşte…” şi e o trecere în revistă a împlinirilor şi neîmplinirilor din F&SF-ul de la noi, la sfîrşit de an. Un bilanţ din care am reţinut că:

Millennium Press şi-a găsit, dacă nu cadenţa, atunci măcar nişa din interiorul nişei: proza scurtă. Se pare că avem o editură care şi-a făcut din proza scurtă o specialitate, şi amintesc aici cele trei antologii, volumul lui Doru Stoica şi nuvela lui Sebastian A. Corn.

Me very proud. Tot legat de Millennium Press, vă semnalez şi recenzia lui Liviu Radu la primul volum al Cronicilor Apocalipsei: Supravieţuitorul. Scrie Liviu:

avem de-a face cu un roman fără mari pretenţii, tocmai bun pentru un scenariu de film de categoria B. Adică o carte pe care poţi s-o citeşti ca să te destinzi şi să nu-ţi faci probleme.

…ceea ce am şi intenţionat atunci cînd am ales spre publicare acest volum. În sfîrşit, v-aş mai îndrepta şi spre ediţia cea nouă a rubricii mele, „Outsider”, unde am abordat un subiect care mă frămîntă de-o vreme încoace: tirajele de la noi şi oportunitatea unor ediţii bibliofile. Mi-am început articolul cu o confesiune:

Îmi plac cărţile. Ba nu, e prea puţin spus; iubesc cărţile! Am avut marele privilegiu să mă nasc într-o casă cu cîteva mii de de volume, strînse de tata încă de pe băncile şcolii şi de bunicul meu, în cei peste patruzeci de ani cît a lucrat în învăţămînt. Nu-i aşadar o întîmplare că, de mic, am preferat o lectură tihnită unui fotbal sau televizorului. Dragostea aproape obsesivă pentru tot ce înseamnă carte mi-a modelat viaţa, deopotrivă cea profesională şi cea personală. Prin urmare, ca orice bibliofil care se respectă, am început – deîndată ce confortul material mi-a permis acest lucru – să colecţionez cărţi avînd semnătura autorului sau chiar autografe personalizate, cărţi-obiect sau cărţi rare. Adăugînd această patimă celei pentru science fiction şi fantasy, e de înţeles că această arie a literaturii mi-a adus cele mai multe satisfacţii şi în calitate de colecţionar.

Mai sînt şi altele de citit în Nautil, dar am să vă rog să parcurgeţi voi sumarul. Eu mă duc la TV să caut un post de ştiri şi să pîndesc o redifuzare a înregistrării momentului în care Geoană îşi recunoaşte înfrîngerea.

24 de comentarii la „Despre tiraje şi ediţii bibliofile în Nautilus

 1. Sper ca intr-o zi sa vezi si o emisiune in care Basescu recunaste ca a furat ca-n codru alegerile. Nu stiu de ce esti atat de fericit.

  Cumva din cauza ca traim intr-un stat securist in care suntem filmati si in gaura curului ?

  Cumva din cauza ca guvernul-porno al lui Boc ne va duce pe noi culmi de „succesuri” economice ?

  Te rog eu, muuuuult de tot …spune-mi si mie … 3 succesuri marca Basescu.

  Pe langa „flota”, „rapirea din Irak” si momentul „draga Stolo”.

 2. „avem de-a face cu un roman fără mari pretenţii, tocmai bun pentru un scenariu de film de categoria B. Adică o carte pe care poţi s-o citeşti ca să te destinzi şi să nu-ţi faci probleme.”

  …ceea ce am şi intenţionat atunci cînd am ales spre publicare acest volum.

  Daca tot ai (intre)deschis discutia, am si eu o intrebare: ce ai ales sa publici o carte fara mari pretentii, „categoria B” cand multe din „categoria A” nu au aparut la noi? De ce nu – de ex. Gormenghast Trilogy – si de ce da Cronicile Apocalipsei? As putea presupune ca e vorba de vanzari, insa nu-mi este evidenta motivatia asta, pentru ca nu inteleg sau stiu daca o categ. B se va vinde mai bine decat o A; cumparatorii tinta cred ca-s cat de cat educati.

 3. @mefisto: nu-s neaparat pro-basescu ci foarte impotriva lui geoana si mai ales a tot ce inseamna psd. am mai spus-o, va curge destula apa pe dunare pina cind vom ajunge sa votam pro-ceva si nu sa alegem raul cel mai mic…
  cit despre succesurile lui base… prezidentialele din 2004 (cind i-a dat-o in gura lui bombo), referendumul din 2008 (cind le-a dat-o in gura celor 322) si prezidentialele de-acum (cind i-a tras-o lui geoana). mai vrei? 🙂
  @ix: ai citit cartea?

 4. Nu, n-am citit-o, incerc sa filtrez (tema, recenzii, etc.) cumva ce citesc, avand in vedere timpul limitat, etc.- scuzele obisnuite. Dar, nu mi-ai raspuns la intrebare, chiar sunt curios cum alegi ce tiparesti.

 5. @ix: criteriul de baza e calitatea literara, desigur. nu vreau ca produsele MP sa coboare sub un anumit nivel. iar cel de-al doilea criteriu ar fi placerea pe care o carte trebuie sa o aduca cititorului. pina acum nu cred ca am abdicat de la aceste doua cerinte.
  in cazul particular al cronicilor apocalipsei, am hotarit ca vreau seria fiindca mi-a placut universul fictional creionat de-a lungul primelor doua carti. e o lume cu potential enorm si nici titlurile urmatoare (sint deja sapte cu totul) nu m-au dezamagit.

 6. ix, sa stii ca – fara sa vrea sa fie o capodopera – cronicile apocalipsei e o carte foarte misto. entertainment. pe mine m-a prins rau de tot si, in afara de mici detalii, nu prea am ce-i reprosa.

 7. @jeje: for your information, am dat avans la cronicile apocalipsei la fel de mult cit am platit si la romanele din trilogia preludiului (dune). si nu, pentru mine nu conteaza cit costa drepturile, daca vreau o carte si cred in ea si sint convins ca o sa-si scoata macar cheltuielile (vezi cazul nicola griffith, unde abia acum, dupa patru ani, am acoperit investitia), o cumpar (cu conditia sa nu dea careva mai mult si eu sa nu-mi mai pot permite… s-a intimplat cel putin o data).

 8. Din pacate mai e mult pana la bookfest… Horia eu am facut precomanda la Cruciada masinilor, cum pot sa aflu daca a fost trimisa sau nu? Din pacate eu o sa plec 2 saptamani de pe acasa si nu o sa fie cine sa o ridice. As vrea sa fie trimisa dupa sarbatori daca nu a fost inca. Mersi !

 9. Pai e mare pacat ca nu a mers Nicola Griffith. Cartea ei e mai buna decat toate Cronicile Apocalipsei la un loc.

  Faptul ca nu s-a vandut bine e din vina marketingului, asa ca trage-te singur de urechi ca banuiesc ca nu ai alt Director de Marketing 😀

 10. …mie cartea nicolei griffith mi s-a parut mai slaba decat jumate de cronica a apocalipsei 😛 chestie de gusturi, in definitiv.

 11. daca tot spune jen de cartea cronicilor ca a prins-o mai putin decat cea a nicolei adaug si eu ca din cronicile am putut citi doar vreo 2 pagini, si e mult 2, in schimb nicola mi-a placut. si nu din cauza lesbienelor.

 12. pai zice ca mai slaba ca juma de cronica 😕 , dar mai buna ca cealalta?! nu prea ma prind care e combinatia. 😕 daca te referi la gusturi nu am zis nimic de ele. eu doar am dat exemplul meu.

 13. kyo, ai zis asa: „daca tot spune jen de cartea cronicilor ca a prins-o mai putin decat cea a nicolei”
  pe de alta parte, jen, adica cea in cauza, a zis asa: „cronicile apocalipsei e o carte foarte misto. entertainment. pe mine m-a prins rau de tot”
  olecuta mai sus, citeste si comentariile cu numar impar. 🙂

 14. @v , ei, am ametzit eu un pic comentariul meu, ca din cate vad am inteles bine 😀 la mine era „buba”, in comentariu, ca in minte era liniste si pace 😀

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s