Şaptesprezece ani şi o pîine

De la fotografia de mai jos s-au scurs exact 17 ani şi o oră. Spre suprinderea multora, nu ne mai iubim cît ne iubeam pe-atunci, ci mult mai mult. Ştie cineva cum se numeşte aniversarea de şaptesprezece ani?

Merită observată cu atenţie lozinca de deasupra celor două personaje. Între timp, greşeala în cauză a fost corectată.

Tot azi, la ceas aniversar, am produs cea dintîi pîine homemade. După cum se poate observa mai jos, nu-i tocmai ceea ce-ar fi trebuit să fie. Am impresia că trebuia să ascult de reţetă şi să folosesc nu numai făină integrală, ci un amestec de făină albă şi integrală, aşa cum zicea dînsa, adică reţeta. Gustul e ok. Aşteptăm să se mai răcească pentru o apreciere la justa valoare. În combinaţie cu unt proaspăt. Dacă aveţi sugestii, shoot!

LATER EDIT: Se pare că aniversarea de 17 ani se cheamă „nunta de brînză”. Nasol sună! În altă ordine de idei, cea de-a doua pîine homemade e în curs de producere. Din prima mai avem cam jumătate.

Anunțuri

18 gânduri despre &8222;Şaptesprezece ani şi o pîine&8221;

  1. La multi ani ursilor dragi!
    LA MULTI ANI STEFANA! astazi cu ocazia sfintului Stefan,si sa-ti se indeplineasca toate dorintele! Si saai grija de cei doi 😀 ursi „rai’ ai tai! 😀

  2. La multi ani si multa paine! ;))
    1. nu te uita la reteta si foloseste drojdie proaspata in loc de d-aia praf. Fa o maia cu 2-3 lingurite de zahar si 50 ml de apa calduta + 20 g drojdie. O sa creasca spectaculos daca vei utiliza si apa minerala (1/3 din cantitatea de lichid)

    2. nu folosi niciodata numai faina integrala: rateuri gramada ;))

  3. ai vazut ca la anu’, 18 ani adica, e NUNTA DE CARTE??
    io zic ca se impune o idee mareata cu aceasta ocazie.

    La multi ani si sa va mearga bine. Si un revelion pe cinste alaturi de prieteni buni.

  4. (:

    felicitari si-un gind bun. va sta bine impreuna, si aveti un copil minunat. (sper ca nu gafez!)

    [ piinea aceea prezinta toate simptomele „bolii masinii”. de facut piine. „homemade” e corect, dar… pe cind piine facuta cu miinile tale? (: sa vezi aia ce buna-i!

    de faina alba au nevoie drojdiile ca sa porneasca fermentarea. nu stiu ce procent are faina „integrala”, dar mie din faina de secara imi iese un fel de bolovan maroniu.

    cit despre format, mi se intimpla exact la fel. de vina-i incalzirea inegala, cred: bulele de aer din piine sint mai mici la margini si mari in interior. acolo, piinea pare ca s-a prabusit: a crescut prea mult si prea repede, si cind a inceput coacerea, mijlocul, mai rece si mai greu, s-a lasat.

    daca ai rabdare, cred ca vei prinde spilul si-ti va iesi o piine asa cum trebuie. eu n-am avut. am revenit la piinea facuta de mine.

    e inegalabila. ]

  5. făina de secară n-are gluten, nu poţi să faci pîine numai din ea.
    iar de lăsat se lasă dacă are prea multă apă faţă de făină, dacă dospeşte prea mult (unele maşini dospesc prea mult), dacă pui lichidele prea calde – stimulezi prea repede creşterea.
    unii zic că şi prea multă drojdie tufleşte pîinea. pînă la urmă, cred că-i trial-and-error pentru fiecare cu maşina lui. 🙂

  6. @gingav: cu ce sa gafezi? copilu’ e al nostru, stim sigur (chiar daca a fost conceput prin inseminare artificiala – sau poate tocmai de-aia?), iar urarile au picat taman la timp, caci astazi s-au implinit 20 de ani din ziua cind ne-am intilnit. asadar, multzam de gindul bun. 🙂
    aia a fost prima piine. de la a doua incepind n-am mai avut probleme de aspect (ca i-am ascultat pe ionut si pe v) si nici n-am mai cumparat piine de la altii. inca nu m-am aventurat la prea multe experimente, ca n-am avut timp.

  7. bear – ma gindeam la numarul copiilor :). am privit atent fotografiile, dar… cum pot fi eu sigur ca aveti doar o fata? (o mindrete de fata!)

    daca mai aveati un baiat, morocanos ca mine si reluctant sa intre-n poze, ei, ce ma faceam? gafam? gafam!

    …ca n-am citit intotdeauna atent textele explicative. imi cer scuze.

    altceva mi se pare ciudat: tii minte datele. weird. new weird. 😀

    v – intru totul de acord (la fel scria si in manualul masinii, si cine-s eu sa nu cred?…)

    dar… teoria-i fascinanta, practica are grija s-o contrazica mereu. 😀 pina acum mi-a iesit si piine rotunda si bine facuta, dar rar. prea rar ca sa extrag formula.

    iar la gust a dat gres o singura data: cind am uitat sa pun sare.

  8. @gingav: nope. junioara e unica. munciram destul ca s-o facem 🙂 cit despre date… noi consideram ziua de 13 ianuarie drept una din cele doua cele mai importante din viata noastra, asa ca ar fi culmea s-o uitam 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s