Bookporn: una scurtă, da' intensă

Dacă aţi aruncat o privire la ceea ce citesc (vezi coloana din dreapta), aţi observat probabil că, după ce am pritocit îndelung lectura romanului care i-a adus lui David Anthony Durham premiul Campbell (chestiune în care mi-am exprimat opinia aici), am trecut la proză scurtă, mai exact la cea de-a treia şi cea mai recentă antologie din seria ECLIPSE, editată de Jonathan Strahan, unul dintre editorii de vîrf din noua generaţie (alături de VanderMeeri, de Lou Anders şi de John Joseph Adams). Deocamdată am parcurs doar vreo trei sau patru poveşti, o părere de ansamblu îmi voi exprima după ce termin.

Şi, dacă tot am vorbit de proza scurtă, să vă spun care-mi e noua patimă (pe care o veţi fi intuit, poate, bazîndu-vă pe pornografii anterioare publicate aici). E vorba de integralele povestirilor unor nume importante din F&SF. V-am arătat primele patru volume din Zelazny, cele cinci de la Gollancz/Orion cu Philip K. Dick, mamutul lui Harlan Ellison, poveştile lui Bradbury în două volume sau, mai demult, cele trei volume din Richard Matheson.

Ultimele intrate în biblioteca mea sînt HIS SHARE OF GLORY: THE COMPLETE SHORT SCIENCE FICTION de Cyril M. Kornbluth şi THE COLLECTED SHORT FICTION de C. J. Cherryh. Celui dintîi i-am citit doar colaborările (cu Pohl şi cu Judith Merrill) şi cîte-o povestire-două, răzleţe, nici măcar nu mai ştiu pe unde. Autorul, unul dintre numele mari ale epocii de aur a SF-ului american, merita o readucere în atenţia cititorilor, iar editorul Timothy Szczesuil a făcut o treabă pe cinste. Volumul de la NESFA Press e solid şi frumos şi coperta are un aer vintage care-mi place la nebunie. Eu l-am luat de pe Barnes & Noble (profitînd de un cupon de discount care-a făcut să-mi iasă gratuit transportul), pe BookDepo nu mai e disponibil, dar îl găsiţi cu siguranţă pe Amazon.com.

Colecţia lui C. J. Cherryh am prins-o la bargain pe Amazon.com, la nici 4 dolari, în varianta trade paperback; e niţel obosită, dar conţinutul face toţi banii. Acum s-a epuizat, dar găsiţi varianta mass-market pe BookDepo (un click pe titlul de mai sus vă duce acolo) la 9 dolari. N-am citit prea mult din Cherryh, dar ce-am citit (colecţia SUNFALL şi DOWNBELOW STATION) mi-a plăcut; am descoperit cu încîntare că această colecţie include şi un text inedit din ciclul SUNFALL şi mai mult ca sigur pe-acela îl voi citi primul. Sînt curios de seria (ajunsă la volumul 10 anul acesta, cel dintîi al celei de-a patra trilogii despre relaţiile dintre pămînteni şi extratereştrii Atevi) începută cu FOREIGNER; mă bate serios gîndul, cînd o fi să-mi încasez viitorul comision de la BookDepo, să fac o încercare cu prima trilogie. Apropo de FOREIGNER, e destul de probabil ca extratereştrii Atevi să-i fi slujit drept model lui James Cameron atunci cînd i-a creat pe-ai săi Na’vi.

Reclame

13 gânduri despre &8222;Bookporn: una scurtă, da' intensă&8221;

 1. Da, ar merita sa o aduci pe Cherryh romanilor si cred ca ciclul The Foreigner Universe ar fi nimerit.
  In privinta atevilor, nu prea-i vad asemanatori cu Na’vi. Atevi sint creati mai degraba pe stilul de cultura japonez. Dar, asta-i doar perceptia mea…

 2. Esti un ne-patriot care ridica in slavi pe jegosii de americani. Huooo!
  Revenind la lucruri serioase, coperta de la NESFA e foarte misto. Si e surprinzator cit de putin Cherryh s-a tradus in romana. Si din pacate nu e doar o exceptie.

 3. @costi: ma gindeam la fizicul atevilor, asa cum sint ei descrisi si reprezentati pe coperte. n-am citit cartile (doar un pic de la inceputul lui „foreigner”) asa ca nu ma pot pronunta mai exact.
  @aspoiu: apropo de o discutie mai veche de-a noastra… sint destui autori misto de tot care n-au fost inca tradusi…

 4. @aspoiu-de ce vrei ca sa ma oftici?! pentru Cherryh mi-as da viata ca sa fie publicata! cit despre restul autorilor straini ce sa mai zic? multi isi asteapta rindul la sfintu-asteapta pentru ca sunt citiva oameni care se ocupa de marketing si au idei preconcepute in privinta a ce se vinde si a ce nu se vinde asta fara sa intrebe nemernicul de cititor si cumparator pentru ca saracu’ cumpara tot ce ii bagam pe git! eronat dragi mei! avem si noi coloana vertrebrala si asteptam tot ce este foarte bun. ne -am saturat de ‘stifturi’ si ‘dume’ in privinta autorilor si cartilor SF&F. Warning!

 5. @Ursu: Daca nu da nume si exemple tot degeaba

  @Voicu: bre nea, ai grije ce spui p-aci ca daca te repereaza organu’ societatii, ala de numai poate de grijea americanilor, o sa-ti bage sesizare la forurile superioare, poate chiar o mutiunee de cenzura ca ataci enteresu’ natiunii si terfelesti in mocirla onorul sefeului bashtinos. Si mai lasa naibii engleza aia ! Ce, ti s-a facut de excludere?! 😀

 6. asa, nicule, fa si tu o lista cu ’stifturi’ si ‘dume’ 2009, ca sa stie lumea ce sa nu (mai) publice. iar pentru alea musai de publicat, baga o lista cu vreo mie de nume de cumparatori. sau, horia, baga si tu treaba cu precomenzile…

 7. Nu mai spun nimic! 🙂 Nici macar apele Ialomitei nu ma vor putea spala de pacate sau de spuse. 😀
  Maicule iti pot da un titlu fara sa ma gindesc si cu cumparatori o gramada G.R.R.Martin=Dying of the Light, desi nu citesc in engleza cartea asta este BESTIALA!

 8. @michael: asta era aia musai de publicat. da’ cred c-a gresit nicu blogu’, voia sa trimita plingerile privind stifturile la fostii nostri asociati si pe g.r.r. martin voia sa i-l arate lui vlad 🙂 nu-i bai, si unii si altii citesc p-aici asa ca mesajul a ajuns la destinatie 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s