Veşti faine

Prima veste faină se referă la Neil Gaiman, al cărui roman premiat cu Hugo în 2009 stă să apară. Unde? Nu, n-aţi ghicit, nu va ieşi la foştii noştri parteneri, al căror nume nu-l voi scrie pentru a nu le face reclamă pe degeaba. Deşi s-au lăudat cu cartea asta încă dinainte ca ea să fi apărut în original, deşi i-au solicitat lui Liviu Radu să o traducă (ceea ce Liviu a şi făcut) şi au uitat să-l plătească, deşi au scăldat-o pe blog că a întîrziat contractul, că hîr, că mîr… GRAVEYARD BOOK apare în cele din urmă la Nemira. Anunţul a fost făcut ieri pe blogul editurii de către Dan Pavelescu. După anunţul privind primele trei romane ale seriei Temeraire a lui Naomi Novik, după AXIS a lui Robert Charles Wilson, după ce Vlad Puescu a confirmat că în aproximativ trei luni vom avea OLYMPOS al lui Dan Simmons, vestea cu Gaiman ne arată că editura lui Nicolau means business şi în acest an. Jos pălăria în faţa falimentarilor de la Nemira, aşadar. Am mai spus-o, am să mă repet: aşa să tot daţi faliment!

A doua veste faină se referă la o anchetă publicată pe blogul revistei Cultura, unde Mihai Iovănel include ADRENERGIC al lui Sebastian A. Corn pe lista celor mai importante apariţii din 2009 la capitolul beletristică.

Cea de-a treia veste faină e de fapt o recenzie în esenţă favorabilă a romanului ÎNGERUL PĂZITOR de George Lazăr, citit de către CapricornK13:

[…] George Lazăr vrea să scrie comercial, cu priză la public.  Foloseşte o recuzită de scenariu hollywood-ian: acţiunea romanului este tipică unui thriller, personajul principal este american, este implicată armata americană şi oarece proiecte secrete ale sale, avem de-a face cu cei bogaţi şi frumoşi, limbajul este alert şi simplu, colocvial chiar, tehnica narativă este banală (fără să fie însă deranjantă sau greşit aplicată, atenţie). Cum n-am fost niciodată o habotnică a elitismului în literatură, pentru mine “comercial” nu înseamnă în mod necesar prost, neinteresant sau fără valoare.  George Lazăr este un exemplu bun, cu această carte, pentru o astfel de demonstraţie – e uşurică, fără mari pretenţii de înţelegere, referinţe sau cultură din partea cititorului, dar cu o idee centrală interesantă, pusă în aplicare prin desfăşurarea unei acţiuni acceptabile.

Mulţumim, Capricorn!

În sfîrşit, în Observatorul Cultural de săptămîna aceasta, Mike Haulică mai adaugă un argument – mai mult decît just – în polemica declanşată în ultima vreme pe blogurile de profil, privind receptarea criticii de către scriitorii români de F&SF şi, viţăvercea, receptarea literaturii române F&SF de către critică şi cititorii avizaţi. Articolul e doar prima parte dintr-un potenţial serial cu titlul „Scriitoraşul cel viteaz”. De citit musai-musai de către toţi aspiranţii la gloria literară!

Later edit: Pe AtelierKult, o poveste nouă de Aron Biro, un fantasy gastroenterologic scary. Cei care aveţi conturi acolo, nu ezitaţi să o citiţi; Robi e în formă maximă.

Anunțuri

6 gânduri despre &8222;Veşti faine&8221;

  1. Cei care nu au cont pe AtelierKult cum pot sa citeasca povestea? Daca este in genul Retetarium-ului mi-ar pare rau sa o pierd!

  2. Nu, nu e o povestire fantasy gastronomica, cum e Retetarium… Hai sa zicem ca-i oarecum mai… viscerala. Sint convins ca textul va fi publicat si intr-un loc mai „vizitabil”. Dar poti sa-ti faci si un cont pe AtelierKult, nu dureaza mult si, daca ai bunavointa de-a comenta sincer textele postate acolo, poti ramine membru permanent.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s