Revista Galileo: detalii (2)

…Hai că v-am ţinut destul în suspans. Am să vă povestesc despre sumarul primului număr. Dar mai întîi să vă mulţumesc pentru interesul de care daţi dovadă. Sper să fiţi la fel de entuziaşti şi în momentul în care revista va ajunge în mîinile voastre.

Primul număr va conţine în proporţie de aproximativ 80% proză şi 20% non-ficţiune. Am pus în aplicare rezultatele sondajelor pe care le-am făcut în urmă cu cîteva luni, iar proporţia aceasta a fost o consecinţă firească a acestora. La capitolul proză, vă pot spune că am avut de făcut o alegere destul de dificilă pentru a vă putea oferi un sumar echilibrat. Autorii români prezenţi cu povestiri în acest număr sînt Liviu Radu şi Sebastian A. Corn. Sînt texte inedite şi n-am să vă dezvălui acum titlurile. Traducerile alcătuiesc o grupare solidă, la rîndul lor, fiind vorba de texte premiate cu Hugo, World Fantasy Award şi Nebula, plus o nominalizare la Nebula. Autorii i-aţi văzut pe copertă: James Patrick Kelly, Norman Spinrad, Joe Haldeman. Pentru cel din urmă, binecunoscut cititorilor români, o menţiune specială, întrucît el va fi desemnat anul acesta drept Grand Master de către SFWA şi, în acest context, am considerat nimerit să-l luăm drept subiect al primului Dosar Galileo, care va aduna laolaltă o bio-bibliografie, un interviu în exclusivitate şi o proză recompensată cu două mari premii.

În ce priveşte non-ficţiunea, debutează în acest număr patru rubrici care sperăm să vi se pară interesante. Graham Sleight îşi reia în paginile revistei Galileo rubrica din Locus, privind viitorul din perspectiva zilei de ieri, analizînd jaloanele importante ale operei unui scriitor de gen; primul său articol e dedicat unui monstru sacru: Ray Bradbury. Cory Doctorow va publica în Galileo o serie de articole în care va aborda – în contextul literaturii science fiction – impactul viitorului asupra mentalităţii prezentului. Paul di Filippo va susţine o rubrică de recenzii (aşa cum face pentru Washington Post sau Asimov’s), iar Mircea Opriţă va trece în revistă, cu acribia care-l caracterizează, cîte un capitol din istoria anticipaţiei autohtone. În sfîrşit, fiecare număr va avea cîte-un invitat surpriză, care se va apleca asupra unui aspect al genului F&SF de extremă actualitate. LATER EDIT: Invitatul din primul număr va fi scriitorul canadian Peter Watts, care-şi va spune părerea despre fenomenul cinematografic Avatar.

Să vă mai spun şi o vorbă despre traducătorii textelor din acest număr, oameni unul şi unul: Cristina Ghidoveanu, Lorena Lupu, Robert Coller şi Mircea Pricăjan sînt cei care şi-au adus contribuţia la definitivarea acestui sumar care, sperăm, va fi de bun augur pentru ceea ce va să vină. Fiindcă planurile noastre sînt pe măsura aşteptărilor voastre care, o ştim prea bine, sînt mari de tot. Promitem să nu vă dezamăgim.

Post scriptum: Ştiu, nu v-am dat amănunte privind abonamentele… Dar dacă vă spuneam tot de pe-acuma, aţi mai fi trecut pe-aici luni, 8 martie?

24 de comentarii la „Revista Galileo: detalii (2)

 1. @costiserban: revista va fi disponibila la vinzare in librarii online, in librariile „reale” cu care colaboram, prin comenzi pe site-ul dedicat si pe site-ul MP. dar cea mai sigură cale de a o primi va rămîne, desigur, tot abonamentul.

 2. Aproape ca suna prea bine ca sa fie adevarat 🙂
  Ce nu mi-e clar: rubricile permanente sunt reluari ale articolelor publicate in Locus / Asimov’s / The Guardian, sau scrieri noi, special pentru Galileo ? Ultima varianta pare de-a dreptul SF dpdv costuri…

 3. @aspoiu: probabil „Rifters” in serial ?
  Ar fi o miscare desteapta IMHO, desi poate putin desueta (imi amintesc totusi cu placere de serialele din CPSFA – daca nu ma insel, „Childhood’s End” exista in romaneste doar sub acea forma, de foileton in Anticipatia post-decembrista)

 4. @eddie: ba nu, childhood’s end a fost publicata de teora impreuna cu niste povesti. nu, nu intentionam (cel putin deocamdata), sa publicam romane in serial. dar spatiul indeajuns de mare ne va permite sa publicam nuvele. de pilda, in numarul unu il avem pe spinrad cu o proza de mare amploare, care a si aparut ca volum separat „la ei”.

 5. In intentia noastra va fi Revista, cu R mare. Cumulul experientei noastre de editori, laolalta cu punerea la treaba a celor mai potriviti traducatori, a celor mai valorosi autori romani, a unei grafici elegante. Vrem ca atunci cind o veti rasfoi sa spuneti: da, asta e revista pe care o asteptam!

 6. Foarte interesanta ideea,sper din tot sufletul sa aiba viata mult mai lunga decat reviste SF de pe la noi. Poate la urmatoarea postare cu detalii sa specificati si lista cu librariile partenere unde va putea fi gasita revista.

  De asemenea am 2 intrebari daca se poate,am trimis un mail la adresa de pe siteul MP de la contact dar nu am primit raspuns,imi incerc norocul si aici:

  1.se mai aude ceva cu cea de-a 3a si ultima carte din seria Legendelor Dunei? Pe coperta la Jihadul Butlerian scrie ceva de genul „In curand”,dar a trecut ceva timp si n-a mai aparut nicio veste 😦
  2.la Brasov se va desfasura in perioada 11-14 martie Targul International de Carte si Muzica,sunt tare curios daca va fi prezenta MP cu un stand,ca sa nu ma duc degeaba 🙂

  Multumesc!

 7. @Mihnea: multumim pentru interes. Dune: Batalia Corrinului va aparea, daca totul merge bine, in iunie. Nu, nu vom fi la tirgul de la Brasov, dar din cite stiu toate cartile noastre vor fi de gasit la standul Libris (care sint partenerii nostri brasoveni). Pentru revista, cea mai sigura (si mai rapida) cale de a o primi este abonamentul (ca sa va lamuriti in aceasta privinta, treceti pe-aici luni pentru detalii). Un motiv in plus ca sa va abonati: revista va ajunge in librarii abia dupa ce toti abonatii isi vor fi primit exemplarul dorit.

 8. Multumesc pt. promptitudine. Ma bucura vestea ca totusi se lucreaza la Batalia Corrinului,nevazand niciun fel de zvon pe vreun site/blog m-am temut ca poate nu mai apare. Cu raspunsul la intrebarea cu targul m-am lamurit si unde o sa gasesc revista in Bv,probabil la librariile din reteaua Libris. Multumesc inca o data si o zi buna!

 9. Iaca revin cu intrebarea mea de nesuferit: Submission Guidelines pentru scriitorii doritori sa colaboreze unde sunt de gasit? (adica ce vrea revista, ce contracte ofera, etc)

 10. Pingback: Lansare cu blogheri. Şi mai mult decât atât… « Sătmăreanca

 11. Pingback: Time out « Link-Ping

 12. Pingback: I don't use a pen. I write with a goose quill dipped in venom.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s