Un clasament şi mai mulţi premianţi

S-au dat publicităţii azi-noapte rezultatele consultării pentru stabilirea Clasamentelor CititorSF pe 2009. Din nouă categorii, şase au pe locul întîi produse Nemira, două au fost adjudecate de Millennium Press, iar o categorie a aparţinut anul acesta celor de la Leda.

Premianţii noştri sînt George Lazăr, care a ocupat locul întîi la categoria „cel mai bun volum românesc” cu romanul Îngerul păzitor, şi Sebastian A. Corn, lider la categoria „cea mai bună proză scurtă românească”, cu „Epidemia”, apărută în sumarul antologiei Millennium 1.

Sîntem mîndri de ei, aşa cum sîntem onoraţi şi de plasarea cărţilor MP pe onorante locuri secunde: amintita antologie Millennium 1 pe locul doi la „Cea mai bună antologie/culegere”, „Cînd sysadminii conduceau Pămîntul” de Cory Doctorow din aceeaşi antologie are locul doi la „povestire tradusă”, Dune: Jihadul Butlerian în traducerea Cristinei şi a lui Ştefan Ghidoveanu are locul secund la categoria „cea mai bună traducere” şi la „cea mai bună prezentare grafică”, iar Doru Stoica s-a plasat pe locul doi la „cel mai bun volum românesc”, cu Între bariere.

Care ar fi concluzia mea: dacă Nemira continuă, la fel ca şi anul trecut, să rămînă în pole-position, Millennium Press a confirmat adjudecarea locului fruntaş pe nişa F&SF-ului românesc, ceea ce este absolut satisfăcător şi onorant. Putea fi mai bine, sigur. Dar…

Aceste clasamente reflectă gustul publicului larg. Chiar dacă opţiunile mele au fost altele, chiar dacă un premiu popular nu reflectă în mod absolut valoarea unei cărţi, mă bucur că Aspoiu & team au reuşit să ducă la bun sfîrşit o consultare publică deja tradiţională. Felicitări!

Şi mai am o satisfacţie, secundară, dar îndeajuns de importantă: publicul a ştiut să distingă între profesionalism şi amatorism.

PS: Am făcut un calcul adineauri: din 1709 voturi exprimate în total la cele 9 categorii, 378 au fost date unor texte sau volume publicate de Millennium Press. Adică aproximativ 22%. Nemira are 792 de voturi, adică la vreo 46%. Nu-i deloc rău!

Current soundtrack: King Crimson – The Power to Believe

4 gânduri despre &8222;Un clasament şi mai mulţi premianţi&8221;

  1. la „cea mai bună prezentare grafică” pe locul doi e „Cruciada masinilor”. deci inca un titlu… Daca am numarat bine sint 7 titluri MP nominalizate sau care contin texte nominalizate. Adica jumatate din productia anului trecut. Eu zic ca e bine. Daca am face acelasi calcul si pentru alte edituri (cele doua care conteaza) stam chiar foarte bine.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s