Sunday Bookporn-ul de luni: Gollanczării

Zilele astea se desfăşoară la Londra anualul London Book Fair, în condiţii de avarie, cîtă vreme erupţia vulcanului din Islanda i-a împiedicat pe mulţi dintre editorii şi autorii participanţi (inclusiv pe Oana Mujea şi George Arion) să ajungă la timp. Cu ocazia asta, m-am gîndit la o pornografie cu tematică britanică.

Publisherul meu britanic preferat e, categoric, Gollancz/Orion. Nu neapărat datorită seriilor de „Masterworks” (of Science Fiction & of Fantasy), care-s lăudabile, dar, pentru un completist ca mine, au darul de-a strica armonia vizuală a raftului de bibliotecă dacă aşezi cărţile respective aşa cum le aşez eu, adică grupate pe autori. În schimb, cei de la Gollancz au bunul obicei ca, în general, atunci cînd publică un autor, să păstreze formula grafică utilizată la volumele anterioare. Dar acestea-s consideraţii mai puţin interesante pentru alţii, sînt criterii pe care le vor observa mai ales colecţionarii fanatici (aşa cum sînt şi eu, dar mai ştiu cel puţin încă unul; nu-i aşa, Assassin?).

Azi am să vă arăt trei cărţi care mi-au venit recent de la Gollancz. Trei autori de casă ai editurii, aparţinînd de trei promoţii diferite şi abordînd genuri diferite.

Cea mai mare parte a romanelor SF ale lui Paul McAuley a fost reeditată recent de către editura britishe, într-un format trade foarte arătos, cu o formulă grafică unitară, cu ocazia lansării în hardcover celui mai recent space opera produs de autor, Gardens of the Sun. În cutia mea poştală a aterizat săptămîna trecută prequelul acestuia, The Quiet War, asupra căruia mi-a atras atenţia o discuţie cu amicul Aspoiu (care-şi luase însă proaspăta ediţie americană de la Pyr). Din prezentare, avem de-a face cu o tematică similară celei abordate de Heinlein în The Moon Is a Harsh Mistress (pe care o am în ediţia Masterworks de la aceeaşi editură) sau Ben Bova în The Asteroid Wars: un război între Terra şi coloniile sale din spaţiu. Am avut privilegiul să stau de vorbă cu Paul McAuley la Eastercon în 2008, l-am ascultat şi la două dintre panelurile convenţiei şi e categoric un tip funny şi extrem de inteligent; i-am citit şi două thrillere şi mi-au plăcut, aşa că mă aştept să-mi placă Quiet War, pe care am pus-o pe lista scurtă de viitoare lecturi.

McAuley, între Charlie Stross şi Matt Browne, sub privirea scrutătoare a Justinei Robson, la Eastercon 2008

Pe Richard Morgan l-am descoperit la cîteva luni după debutul său cu Altered Carbon. Eram proaspăt tătic şi îmi petreceam o grămadă de timp veghind somnul Ştefanei sau citindu-i cu voce tare. Mi-a plăcut la nebunie violenţa fără perdea a lui Morgan, mi-a plăcut şi mix-ul de noir şi cyberpunk, aşa că l-am trecut printre autorii de urmărit. Nici volumele următoare ale poveştii lui Takeshi Kovacs nu m-au dezamăgit. Market Forces mi s-a părut fun, dar cam trasă de păr prin tezismul ei, iar The Steel Remains încă n-am apucat să o citesc. Cîteva recenzii la Black Man mi-au atras însă atenţia şi presimt senzaţii tari de aceeaşi factură ca la prima carte pe care i-am citit-o: cartea e povestea unui individ marginal (ca şi Kovacs) care primeşte misiunea de a vîna un soldat perfect (think inginerie genetică etc.) răzvrătit. Iarăşi, nu-i o temă nouă (Blade Runner anyone?), dar asta nu mai înseamnă de multă vreme nimic pentru mine, am încetat a mai căuta cu orice preţ noul într-o carte, prefer să mă concentrez asupra felului în care e scrisă aceasta. Iar Morgan ştie să scrie.

În sfîrşit, despre cea de-a treia carte, Retribution Falls a lui Chris Wooding, n-am să vă spun multe, a făcut-o pe larg Kyo aici şi m-a determinat să o comand deîndată ce ediţia în paperback a devenit disponibilă (adică pe 8 aprilie). Chris Wooding a mai publicat anterior o trilogie fantasy (The Braided Path) şi un roman de sine stătător, The Fade, tot la Gollancz. Plus o grămadă de romane YA. Faptul că autorul vine deopotrivă cu recomandarea lui Joe Abercrombie şi a lui Kyo şi cu o copertă delicios de steampunk făcută de Stephan Martiniere e de-ajuns ca să mă gîndesc că o să-mi fie pe plac. Ar mai fi de spus că un al doilea volum din seria Tales of the Ketty Jay, The Black Lung Captain, va apărea pe 15 iulie anul acesta, iar Wooding a anunţat pe site-ul propriu că a semnat cu Gollancz pentru încă două volume  în serie şi lucrează de zor la primul dintre acestea, care se intitulează provizoriu The Iron Jackal.

Ştefan Ghidoveanu în iunie 2009, la Bookfest. Foto © Mircea Pricăjan

PS: Azi e ziua lui Ştefan Ghidoveanu. Să-i urăm cu toţii la mulţi ani şi, mai ales, sănătate, ca mai are mult de lucru. Să creşti mare (şi mai mare!), Ştefane! Şi aceleaşi urări i le adresăm, cu întîrziere, şi Cristinei Ghidoveanu, care şi-a sărbătorit aniversarea săptămîna trecută (iar eu am uitat ca un fraier să o felicit). Îmbrăţişări prieteneşti amîndurora, de-aici din colţul hărţii!

Anunțuri

8 gânduri despre &8222;Sunday Bookporn-ul de luni: Gollanczării&8221;

  1. La multi ani 🙂

    @Bear, da, sunt nitel fanatic. Imi place sa am carti grupate pe edituri/autori/colectii/marimi/culori – ca tot omu’ mandru posesor de biblioteca 😉

    PS: Cumpara cineva in Romania drepturile pentru The Black Company?

  2. Cu oaresce intarziere datorata unei gripe rebele care m-a tinut la pat de ziua mea, va multumesc tuturor pentru urari si va asigur ca… inca n-ati scapat de mine! Doar trebuie sa termin ciclul „Dune”, nu? 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s