Talk of the Town: la ce bun o asociaţie a profesioniştilor din F & SF?

A scris despre asta Michael în rubrica sa din Observator în ultimele două articole, accesibile aici şi aici. Un citat:

Poveştile astea cu asociaţiile ţin pagina întîi o vreme (e doar o metaforă, evident, pentru că nu avem presă pe care s-o intereseze aşa ceva, doar o revistă, două – care se vor, în primul rînd, literare – şi cîteva bloguri), apoi, cu timpul, se pleoştesc. Mai tresar din cînd în cînd, atunci cînd asociaţia respectivă dă nişte premii, organizează o întîlnire – simpozion, cenaclu etc. În rest, toate energiile – pozitive şi negative – care însoţesc „facerea“ se domolesc. La urma urmei, aşa e şi normal, numai că, uneori, stai şi te întrebi: dar de ce-au făcut ei asociaţia asta? Cui foloseşte? La ce foloseşte? Pentru cei implicaţi, bineînţeles că totul are un sens. Chiar dacă acesta e că treburile asociaţiei îi ţin pe ei (pe membrii activi) ocupaţi şi le dă senzaţia că sînt importanţi.

Am făcut eu însumi o sumedenie de observaţii în această privinţă, acum un an şi ceva, cînd înfiinţarea SRSFF era hot news şi mi s-a dat peste mestecătoare – la modul figurativ, desigur – şi-am fost acuzat că vreau o organizaţie elitistă. Însemnarea de 1 aprilie de anul acesta s-a vrut a fi doar în parte o glumă. Speram că va fi un îndemn la acţiune pentru oamenii cu capul pe umeri din SRSFF, dar în afara unor aplauze anemice n-am trezit nici o reacţie. Păcat.

Păcat, fiindcă o asociaţie a oamenilor care PRODUC literatura F&SF (prin opoziţie cu cei care doar o CONSUMĂ) ar putea fi utilă, după cum o dovedeşte acest articol al lui Cory Doctorow despre Comisia de Litigii a SFWA:

Many people ask what the point of SFWA is; I’m guilty of wondering this at times myself. But here is something that SFWA does really well: back up individual writers with the collective might of the organization and the tenacity of its volunteers.

Nouă însă ne place să ne plîngem că lucrurile nu merg bine, că n-avem bani, că n-a fost timp destul pentru a face ceva, ne place să arătăm cu degetul, să găsim vinovaţi şi să tragem la răspundere, dar nici în ruptul capului n-am pune mînă de la mînă ca să facem ceva palpabil. Iar dacă se găseşte vreunul mai cu moţ care să facă un lucru concret, îi dăm în cap scurt şi concis. C-aşa-i obiceiul, din moşi-strămoşi. Mentalitatea de victime ne caracterizează.

Încă un lucru: n-am da declaraţiile pompoase şi adunările festive pentru nimic în lume. Exemplu: se împlineşte un an de la reînfiinţarea cenaclului bucureştean Prospectart. Anunţuri în patru zări, reuniune extraordinară etc. N-am nimic cu Prospectart, bravo lor că se adună, bravo lor că discută despre F&SF. Dar aş vrea să văd ceva concret, ceva ce poate fi pipăit şi urlat: este! Fie-mi îngăduită o întrebare: în afară de excelentele relatări despre cenaclu ale lui Dănuţ Ungureanu şi a unor întîlniri post-cenaclu în jurul unor beri (care îşi au farmecul lor de netăgăduit, sînt cel dintîi care o admite), cenaclul ăsta a produs ceva concret în ultimul an? A scos o antologie, un fanzin, a organizat vreo convenţie, a ajutat vreun debutant să se „înfigă” într-o editură? Nu? Şi-atunci… la ce foloseşte? Căci întîlniri la bere se pot organiza şi în lipsa unui cenaclu, povestiri se pot citi  în grup printr-o simplă publicare pe net într-un forum de persoane interesate (a se vedea AtelierKult), iar Dănuţ îşi poate folosi vîna umoristică şi-n texte pur literare. Poate mă lămureşte cineva…

Current soundtrack: Brian Tyler – Summon the Worms
Reclame

20 de gânduri despre &8222;Talk of the Town: la ce bun o asociaţie a profesioniştilor din F & SF?&8221;

 1. Păi, dacă o asociaţie a oamenilor care PRODUC literatură F&SF ar putea fi utilă, de ce n-o înfiinţează nimeni? Sau de ce măcar nu încearcă nimeni s-o înfiinţeze? De exemplu cineva din colţul hărtii…
  Mie personal mi-ar plăcea şi o asociaţie a oamenilor care TRADUC literatură F&SF… 🙂

 2. @vero: am avut o tentativa, acum citiva ani. proiectul se chema ALAIR. urma sa cuprinda scriitori, traducatori, editori, chiar si ilustratori. deindata ce am pomenit cuvintul „cotizatie”, jumate din entuziasm s-a topit. dar fara o baza de pornire (inclusiv materiala), pas… in plus, asa ceva cere timp. timpul costa bani. deci ne intoarcem la casutza de start.
  dar va veni poate si vremea cind vom avea timp si bani.
  de-aia mi-e ciuda ca SRSFF a refuzat sa umple acest gol. fiindca acolo existau si bani pentru pornire si vointa si un germene de colaborare. dar s-a preferat crearea unei strutzocamile.

 3. Poate ar fi cazul, ca în locul unor discuții sterile pe tema „Care e mai tare în parcare” (care e cam goală, văd că totul pleacă de la vreo 40 de voturi, imens!) fiecare să facă ceea ce spune. De exemplu, editurile să scoată cărțile promise și pe care unii le tot așteaptă cu exasperare. Să treacă aproape jumătate de an și să nu scoți nimic…..

 4. Cine-i „Michael” ala care se da rotund prin Observator? Si ce nu-i convine? Vad ca bate campii cu gratie.

 5. Vad ca iar a aparut un crambler: o fi Ghe. Dracu, o fi Corny…?
  Off-topic: Watts a scapat de pirnaie, dar cica nu mai are voie sa intre in U, S and A. Da’ nici nu cred ca mai vrea…

 6. precizare: la aceasta insemnare si la citeva din cele anterioare au fost o serie de comentarii pe care le-am sters. am lasat nesterse niste exemple edificatoare, semnate „herbert”. respectivul oarecine (una sau doua persoane, accesind blogul de pe IP-urile 92.85.77.71 si 188.27.164.245) a incercat sa-si asume identitati multiple, folosind si adrese e-mail false. Intre altele, respectivul (respectivii?) a semnat si uglybadbear, si aspoiu, si sebi, si herbert si roro… il anunt pe schizofren ca nu va mai avea ocazia sa comenteze pe aici de pe IP-urile respective.

 7. @aspoi: ieste, dap. ce mi se pare curios ca dind pe goagal un search dupa ip-urile astea, l-am gasit pe cel de-al doilea asociat in repetate rinduri cu un site care se cheama beredbecool, o chestie pesedista, din cite mi-am data seama. sa deduc de-aici ca mi-au pus gind rau astia ai lui one-night-only-president?

 8. Nu stiu bre – poate chestie de nostalgie, boii viseaza la zdreanta rosie, doar-doar o sa devina tauri.
  One night stand president, lol!
  Stii ce au facut romanii cit a fost Geoana presedinte?

 9. Off topic:

  Cat de tare e poza de pe site-ul respectiv, pe prima pagina, cu fasolele alea albe in jurul carora incearca sa se infiripe o figura umana…

  Jur ca unii umbla cu mintea in punga de un leu.

 10. asta e treaba, nene ursule, ti-a pus gand rau psd-ul, ce sa-i faci, daca pe blogul lui matale ai facut publicitate marinarului…
  baietii inca mai urmaresc pe cei vinovati de succesurile lui base.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s