3097 kilometri prin grădina carpatică (2): Delta Dunării

Etapa a doua: Haţeg-Sulina via Bucureşti, 16-20 iulie

Drumul spre Bucureşti pe Valea Jiului a fost o experienţă intensă. Defileul Jiului solicită la maximum atenţia unui şofer care-şi cară cu sine familia şi vrea să şi-o ducă la destinaţie cu bine. Am reuşit să întrevăd cîteva peisaje ochioase şi un Petroşani net superior deşertului post-industrial la care m-aş fi aşteptat. Iar mai tîrziu, Tîrgu Jiu a fost una dintre cele mai frumoase surprize din întregul periplu: străzi pietonale amenajate frumos, curăţenie şi un parc pentru care nu pot decît să-i invidiez pe băştinaşi; pur şi simplu ne venea să nu mai plecăm. Popasuri obligatorii la sculpturile lui Brâncuşi, mai puţin monumentale decît le credeam. Căldură mare, cu un scurt interludiu la Horezu. Iar către seară, în sfîrşit, Bucureşti.

Giotto, desigur, cu o întîlnire ad hoc organizată de Mike. Cu Bebe, Mike, Ona, Jen, cei doi Assassini (iar) şi, surpriză şi bucurie mare, Costi Gurgu cel voinic (fără frumoasa-i consoartă, din păcate). Prin telefon, într-o nuanţă verzui-geloasă, Voicunike ne-a ţinut isonul. Cei de la Giotto m-au făcut de rîs, am aşteptat mult prea mult să ne vină mîncarea. Dar a fost bine, fiindcă am fost împreună, pînă noaptea tîrziu. (Fotografiile îi aparţin Ştefanei).

Dimineaţa pe răcoare, pe şoseaua către mare… ambuteiaj la Cernavodă! L-aţi văzut la TV, aşa că n-are rost să-l descriu. Cert e că a fost cît pe-aci să pierdem vaporul la care aveam rezervări. Noroc cu amicul Schizoid, pe care am avut prilejul să-l cunosc şi în persoană, şi care-a fost mai mult decît operativ în a ne primi în gazdă bagajele. Goană 120 de kilometri pe o şosea pustie (şi bunicică), apoi Tulcea. Şi vaporul, o navetă rapidă cam ruginită dar mult mai curăţică decît aceea pe care o luasem în urmă cu patru ani, cînd am fost în Deltă cu Jeff şi Ann.

Sulina ar putea fi un reper în grădina carpatică de care vorbeşte blonda cea cu glezne frumoase. Ar putea, dar nu-i. Totuşi, farmecul locului e indubitabil, de la casele de lemn la clipocitul Dunării pe faleză, de la farul Comisiei Europene a Dunării de Jos la străzile cu denumiri newyorkeze şi chiar la broscuţele atotprezente în praful drumului la orele serii. Am avut parte de-un ghid priceput în plimbarea prin baltă, nea Nicu, poliţist pensionat care-şi face meseria de barcagiu cu pricepere şi modestie; dacă ajungeţi la Sulina şi vreţi să cunoaşteţi Delta nemijlocit, întrebaţi-mă şi-am să vă dau numărul lui de telefon. Iar sălbăticia… e greu de descris, poate fi doar privită, adulmecată, atinsă. Delta e un loc care-ţi face poftă să revii, ca să o redescoperi. Am ajuns şi pe plajă. Care-i amenajată binişor, are un nisip divin şi apă… dulce. Că doar se varsă Dunărea în ea nu foarte departe. Fetele s-au bronzat, eu şi Cristi am dezbătut cîte-n lună şi în stele, iar Ştefana şi-a învins datorită lui Pufi aversiunea faţă de cîini (nu c-ar fi fost prea greu, la cît e de drăgălaşă javra mică…). Două zile şi jumătate care-au trecut mult prea repede. Ce-a rămas: măcar promisiunea de-a reveni şi împărtăşirea cu Cristi a unui vis comun, care apare într-una dintre ilustraţiile de mai sus. Vă las să-l ghiciţi.

(va urma)

Anunțuri

13 gânduri despre &8222;3097 kilometri prin grădina carpatică (2): Delta Dunării&8221;

  1. @albastru: a plecat, da’ numa’ spre seara, asa ca probabil poimiine va fi.
    @resboiu: barcaz da, ne luam. si trec la pipa.
    @assassin: you stalker, you…

  2. @impricinat: băgat, săr’na, cîte una, dacă nu chiar două pe zi. ihaaa! cel mai tare ne-a plăcut o varietate ceva mai rafinată ce ne-a fost prezentată drept „storceag de peşte”. divină!

  3. Si cum se prepara Ursule rau acest divin „storgeag de peste” ?Mai tre’ ceva pe linga el in afara de ardei iute?Mama! imi vine rau numa’ cind ma gindesc la delicioasa ciorba de peste facuta de un pescar profesionist la Tulcea direct cu apa de Dunare,yummy!Da-mi reteta! te somez! 😀

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s