Impozitaţi activitatea cultelor religioase!

Eu plătesc impozite. Tu plăteşti impozite. De ce nu plăteşte impozite nici unul dintre cultele religioase din România?

In aceasta perioada, institutiile statului cauta solutii viabile pentru depasirea crizei finaciare. Masurile de austeritate afecteaza intreaga Romanie, totusi cultele continua sa beneficieze de exceptii fiscale importante si nejustificate. Va propunem adoptarea unor masuri ce vor contribui semnificativ la depasirea crizei finaciare actuale: taxarea cultelor si restrictionarea finantarii lor de catre stat.

In momentul de fata, cultele ofera multe tipuri de servicii, toate scutite de taxe si impozite, in timp ce serviciile medicale au fost drastic diferentiate, introducandu-se plata pentru consultatiile medicale care depasesc planul lunar al medicilor de familie. Serviciile oferite de culte sunt numeroase si diverse, depasind cu mult oficierea regulata a slujbei: se oficiaza botezuri, nunti, inmormantari, pomeniri, binecuvantari, rugaciuni speciale etc., pentru care se percep sume diverse, nefiscalizate. Pe langa acestea, cultele detin monopolul comertului cu obiecte de cult si au activitati economice, cum ar fi cele legate de turismul ecumenic, din care obtin castiguri importante, pe care statul roman ar trebui sa le impoziteze, asa cum procedeaza in cazul castigurilor similare ale firmelor private.

Pentru ca masura sa fie eficienta, serviciile oferite de culte ar trebui sa fie inregistrate corect. Adesea, clericii si personalul auxiliar utilizat de culte nu ofera chitante pentru sumele incasate in urma serviciilor prestate sau ofera chitante doar pentru o parte din suma, banii ajungand astfel in economia subterana. Monitorizarea acestor practici si taxarea acestor venituri ar imbunatati situatia bugetului national.

O alta masura este aceea legata de taxarea imobiliara. Cultele detin un numar mare de cladiri si terenuri, care nu sunt impozitate in vreun fel, fara a se face distinctia intre cladirile destinate oficierii cultului si cele cu alte destinatie, care ar trebui, de drept, impozitate pe aceleasi principii aplicate proprietatilor cu destinatii similare – chioscuri comerciale, pensiuni, locuinte ale personalului. In fapt, nu exista reglementari clare legate de nevoile de practica de cult ale comunitatilor carora li se adreseaza acestea. Cultele achizitioneaza adesea terenuri si construiesc imobile, decizia in acest sens nefiind limitata in vreun fel, desi de multe ori sunt implicate fonduri publice. Asa s-a ajuns ca in ultimii 15 ani, numai pentru cultul ortodox sa se construiasca o biserica la fiecare doua zile, Romania depasind astfel media de o biserica la mia de locuitori: exista peste 18.300 de lacase de cult crestin ortodox inregistrate oficial, dar numai 11.000 de cabinete ale medicilor de familie. O restrictionare a subventiilor si a donatiilor oferite de institutiile publice si companiile de stat, pe baza unor reglementari clare, combinata cu taxarea proprietatilor imobiliare ce depasesc limitele legiferate sau sunt folosite in activitati economice ar duce la normalizarea situatiei si ar contribui la imbunatatirea bugetului national.

Aceleasi reglementari trebuie sa se aplice si necesarului de personal, care, totodata, trebuie sa se supuna unor masuri nediscriminatorii fata de alti salariati bugetari. In timp ce recent s-au facut reduceri importante de personal in administratia de stat si se discuta public despre impozitarea oricaror tipuri de venituri, inclusiv a venitului minim garantat si a ajutorului de somaj, personalul cultelor nu a fost afectat in vreun fel, ba chiar urmeaza sa beneficieze de mariri salariale.

Acum, cand ne confruntam cu efectele crizei economice, dramuirea banilor publici destinati cultelor, combinata cu impozitarea corecta a serviciilor oferite de acestea si a proprietatilor detinute, pot aduce fonduri importante la bugetul de stat, atat de necesare pentru iesirea din criza. Data fiind importanta acestor fonduri, solicitam includerea acestor propuneri in dezbaterile publice lansate pe marginea modificarii Codului fiscal.

Asociaţia Secular-Umanistă a adresat această scrisoare deschisă factorilor de decizie din România şi a iniţiat o petiţie pentru reglementarea acestei situaţii. O puteţi semna aici. Dacă pînă şi hobby-urile noastre sînt impozitate, de ce n-ar fi şi cel ale credincioşilor?

Liber la comentarii. Trollii fundamentalişti sînt rugaţi să se abţină.

Reclame

23 de gânduri despre &8222;Impozitaţi activitatea cultelor religioase!&8221;

 1. Trollii fundamentalisti sunt rugati sa se manisfeste! Ma plictisesc foarte tare la serviciu si am nevoie de un flame war ca sa ma trezesc putin.

 2. Eh, secular-umanistii nu au treaba. Stii cum e, cand esti pe val, si afacerea merge uns, astia care behaie ca amaratii cand trece trenul sunt usor de ignorat.

  Intelegi, primul pas a fost Casa Poporului.
  Acum, s-a pornit lucrul la Biserica Neamului.
  Imediat ce aia e gata, mergem toti la slujba, si incepe sa se lucreze la Cimitirul Patriei.

  Deci asta e practic Tripticul Arhitectonic/Spiritual la care se lucreaza aici.

  In aceste conditii, nu ti se pare ca secumanistii aia sunt cam ciufulici?

 3. Biserica nu plateste impozite deoarece, dupa cum a declarat nenea Teoctist al doilea (mereu uit cum il cheama pe-asta), „sa ceri bani bisericii e pacat”.

  Daca inchizi ochii si te lasi pe spate poti chiar sa-l vezi aievea pe susnumitul popa stringind pumnisorii precum Cartman si racnind „respect my authoritah!!!!”.

  Probabil ca impozitarea nu se va intimpla prea curind, deoarece, conform datelor mai mult sau mai putin oficiale, Biserica Ortodoxa Romana inca este in topul institutiilor cu cea mai mare credibilitate, sau in traducere: „ne e prea lene sa gindim cu propriul cap asa ca delegam niste popi sa ne intermedieze relatia cu doamne-doamne si in rest nu ne pasa”. Aceleasi persoane care acuza „sistemul” in timp ce ignora cu buna stiinta ca fac parte din el si care ar vrea sa se intoarca Ceausescu sa le dea case si sa bage toti hotii la puscarie. Adicatelea cretinii Romaniei, reprezentind 99,9% din populatie.

  Vezi? E simplu! Alte intrebari?

 4. Ei, nu sunt chiar asa cretini romanii. Sau, daca vrei numaidecat sa ramai la procentul de 99,9% de cretini, eu zic ca e aplicabil rasei umane, si e necinstit sa le acorzi cinstea doar romanilor.

 5. Eh, ca sint 99,9% sau 87% e complet irelevant, ce e important de retinut e ca reprezinta majoritatea. Si da, nu e o caracteristica strict romaneasca, dar deocamdata eu aici traiesc si ai mei ma intereseaza 🙂

 6. daca fandomu lor e mai organizat, bravo lor. daca ei au un (mult)preafericit (care sa le obtina una-alta) si noi nu, la fel. bine macar ca traim intr-un stat laic si nu-i obligatoriu sa mergem la cenaclurile lor de duminica. (laic ortodox, dar laic.)

 7. Eu propun ca preafericitu’ nostru in SF&F sa fie ASPOIU. Bine,bine lista este deschisa si spre alte voturi, dar tot in acelasi sistem (bisericesc) democratic ne putem alege si eminentele cenusii dar si cardinalii+preotii(popii).
  Cine voteaza?

 8. Habemus papam, il cheama Michael 🙂 Asa ca nu ne mai trebuie preafericit. Inchizitie avem (tot Mike fiind pe post de Torquemada), ordin religios avem (seresefefeii), avem si eretici numa’ buni de ars pe rug (subsemnatu’), avem si fundamentalisti (Nicu si Bebe), avem si miscare ecumenica (condusa de Cornel Secu ce vrea sa unifice tot fandomu’), doar concilii (Romcoane) n-am mai avut demult. Sfinti ar fi destui (raposatii nostri, din pacate, adica alde Colin si Rogoz… ce ne mai lipseste?

 9. Lasa ca acuma totusi stam bine..macar nu avem taxe obligatorii de platit reprezentatiilor zeilor pe Pamant..tot e ceva..iar daca avem si noi culte cat in Londra din Kraken-ul lui Mieville atunci se vor aduna ceva bani frumosi..apropo recomand romanul tuturor ateilor pentru care multitudinea de creationisti din lume este total incredibila..finalul cu evolutionism vs. creationism e tare misto..Mieville totusi rocks!

 10. Intentia de a obliga Biserica ortodoxa in principal, dar si restul cultelor din Romania sa dea Cezarului ce este al Cezarului este o intentie laudabila, dar sortita esecului.

  In principiu, potrivit prevederilor legii (art. 3 C. com.) orice intreprindere de editura de carte (inclusiv carte religioasa, icoane tiparite, calendare etc) este fapt de comert obiectiv, supus obligativitatii de respectare a prevederilor legale aplicabile comerciantilor pentru respectiva intreprindere. Intrebarea mea la dvs. este : vi s-a eliberat VREODATA bon fiscal pentru cumpararea de lumanari sau carte bisericeasca sau icoane, pentru ca, in teorie, pentru respectivele fapte de comert bisericile trebuiau sa se doteze cu casa de marcat electronica precum orice alt comerciant.

  Ce este si mai amuzant este ca, in conformitate cu statutul BOR, inclusiv pentru tarifele percepute pentru molifte, impartasanii, inmormntari, cununii, preotul trebuie sa elibereze document fiscal, cu alt CIF decat cel rezervat vanzarilor declarate de lege fapt de comert obiectiv (HG 53?2008, MO 50 din 2008). Ati vazut vreodata vreun popa sa elibereze chitanta fiscala pentru tarifele pe care le percepe de la populatie? Nu, deoarece Biserica – cel putin biserica ortodoxa – este evazionistul cel mai mare, in ciuda celor scrise negru pe alb in evanghelie.

  In final, nu pot decat sa imi amintesc ca o tentativa de a obliga Arhiepiscopia Tomisului sa plateasca CAS pentru popii din subordine a esuat lamentabil, desi fiscul pusese sechestru pe Mercedesul afectat deplasarilor preainaltului Teodosie, deci intentii de a aduce la stat macar CAS au existat; ele sunt insa blocate de inteligenta diabolica a prelatilor, care detin bunuri de valoare dar nu pe numele lor ci pe numele enoriasilor, deci respectivele bunuri sunt insesizabile de catre fisc.

  Eu estimez ca daca s-ar respecta legea fiscala de catre BOR, cu toate vanzarile ei de carte si obiecte de cult, cu fiscalizarea veniturilor din „taine”, cu impozit pe teren, cu CAS pentru armata de popi, calugari si calugarite care lucreaza pentru biserica, bugetul consolidat ar arata altfel. Dar nici un politician nu are curajul si/sau interesul sa isi antagonizeze Biserica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s