La radio! La radio!

Ghido (văzut de Loredana Frăţilă la lansările MB de la Gaudeamus)

 

Peste vreo 25-30 de minute (adică la 13.20-13.25) voi fi în direct la Exploratorii lumii de mîine, emisiunea lui Ştefan Ghidoveanu de pe România Cultural, care va avea azi ca temă recent-îmcheiatul tîrg de carte Gaudeamus. Emisiunea poate fi ascultată şi online, aici.

Reclame

30 de gânduri despre &8222;La radio! La radio!&8221;

 1. hehe. Asteptam vesti si despre Blestemul Abatiei 🙂 care a aparut la gaudeamus in pliantul millennium books ca fiind in pregatire.

 2. Sincer se simte lipsa unei emisiuni tv care sa prezinte/comenteze carti SF.

  Ar fi bine ca toti editorii de SF & Fantasy sa puna mana de la mana si sa realizeze o emisiune la tv, de 45 minute plus 15 minute reclama, in care sa se prezinte carti SF.

  Emisiunea ar trebui prezentata de oameni tineri, de ce nu chiar de fetele de la Cititor SF!!
  Emisiunea sa fie structurata in 2 parti:

  In prima parte sa fie invitati: editorii/editura care sa-si prezinte cartile, traducatori, scriitori de SF si chiar si critici literari pe segmentul SF & Fantasy, tineri, nu de genul: Nicolae Manolescu, Andrei Plesu, sau mai stiu eu care… Deci FARA critici literari din vechea garda, academicieni sau mai stiu eu ce dinozaur!!

  In partea a doua sa fie structurata in doua parti:

  A) prima parte sa fie cu invitati tinerii care scriu pe blogurile lor despre carti SF & Fantasy;

  B) Iar partea secunda sa fie intitulata Fan Sf in care gazdele sa fie baietii Bebe si Nicu (de la site-ul Fan SF) in care sa se prezinte carti SF vechi, biblioteci cu carti etc., invitati pot fi oricine care are o biblioteca bogata;

  Ce zici uglybadbear „bati tu saua” ca sa priceapa si ceilalti editori? Poate ia nastere vreo emisiune…

 3. Evident se pot prezenta si filmele care au fost ecranizate dupa carti SF.

  Material de emisiune este din belsug.

 4. eheeeei, chiar ar suna misto o astfel de emisiune. din pacate, eu reprezint o societate comerciala, iar societatile comerciale au acces la TV numai pe bani… daca un ONG ar face un astfel de demers pe linga o televiziune, poate ca ar avea mai mare succes.

 5. Imi cer scuze pentru faptul ca nu am trimis informatii din timp pe blogurile si revistele specializate in SF, dar structura emisiunii ar fi trebuit sa fie cu totul alta, dupa discutiile pe care le-am avut la targul de carte. Eu sper ca a fost bine si asa, planul B s-a dovedit destul de bun, la fel si prietenii carora le multumesc din suflet pentru ajutor.

  In privinta (im)posibilei emisiuni SF de la TV, vorba celor din „Torchwood”: „Outside the government, beyond the police….” Sa fim seriosi si sa ne vedem de treaba!

 6. @ uglybadbear şi Ştefan Ghidoveanu.

  În caz că nu aveţi acces pe TV pentru realizarea acestei emisiuni, întrebarea mea ar fi: păi cine are nevoie de o emisiune la TV când aproape toţi avem PC şi net?? Deci:

  Propunere-Proiect

  Realizarea unui site numit BookTv, care să realizeze astfel de emisiuni de promovare a cărţilor. Emisiunile vor fi filmate şi puse pe site.

  La proiectul BookTv de promovare a cărţilor pot participa un număr de 15 – 20 de edituri sau mai multe, unde se pot prezenta tot felul de cărţi, de la carte de colorat pt. copii, cărţi şcolare, beletristică etc. până la cărţi de medicină, cărţi de Drept, cărţi cu profil tehnic etc. Fiecare editură va participa cu o cotizaţie lunară cuprinsă între 800 şi 1500 RON, pe principiul proporţionalităţii adică, o editură mică va plăti mai puţin deoarece are cărţi mai puţine de prezentat iar o editură mare va plăti mai mult deoarece are cărţi mai multe de prezentat.

  Proiecte emisiuni:

  1. Se pot realiza emisiuni pe tematici care să cuprindă cărţi de la toate editurile: SF, Fantasy, Aventură, Thriller, Poliţistă, Suspans etc. etc.

  2. Se pot realiza emisiuni „focusate” pe editură/colecţie, unde vor fi prezentate cărţi dintr-o anumită colecţie. Exemplu:

  – Nemira prezintă Colecţia Nautilus SF.
  – Nemira prezintă Colecţia Suspans
  – RAO prezintă Biblioteca William Faulkner
  – Millenium Books prezintă Seria Dune
  – ş.a.m.d.

  3. Emisiuni de tip concurs, cu premii în cărţi, care pot fi pe tematică (vezi punctul 1) sau pot fi focusate pe editură (vezi punctul 2).
  Exemplu emisiune-concurs: „Millenium Books recomandă pentru săptămâna următoare lecturarea volumului Dune. Întrebarea este (evident că pot fi întrebări mult mai grele): cum se numeşte personajul principal? Aveţi timp 7 zile pentru citirea citirea cărţii şi răspuns, pe care îl trimiteţi la mail-ul…”

  4. Se pot realiza emisiuni focusate pe vârsta cititorului. Exemplu: Emisiunea Junior SF cu recomandări pentru a fi lecturate cărţi SF. Exemplu-recomandare: Jules Verne – De la Pământ la Lună etc.

  5. Se poate realiza emisiunea Blog-BookTV. Emisiunea ar avea invitaţi pe tinerii blogg-eri care scriu recenzii despre cărţi. Aici aş vedea-o ca moderatoare pe luciat (doamna care a scris în „Terorism de cititoare”).

  6. Alte emisiuni conexe de tipul celor de lansare de carte prin diferite oraşe, prezentare audio-book, prezentare e-book etc.

  Costuri:

  Fiecare editură participă cu contribuţia de 800 – 1500 RON/lună (pe principiul proporţionalităţii). Nu mi se pare scump este chiar ieftin. La o estimare grosieră (15 – 20 edituri), s-ar strânge lunar peste 120 mil. lei vechi. Din aceşti bani se va plăti:
  – întreţinerea site-ului
  – chiria studioului în care se va filma (poate fi un apartament 2-3 camere, nu e nevoie de mai mult)
  – închirierea/cumpărarea a 2-3 camere video
  – dotarea studioului cu lumini, sunet, o masă şi câteva fotolii
  – fundalul emisiunii poate fi particularizat, pe PC, în funcţie de tematica emisiunii
  – plata moderatorilor

  Avantaje:
  – posibilitatea realizării a numeroase emisiuni. Pot fi realizate chiar una, două, trei emisiuni zilnice.
  – fiecare editură va putea pune pe site-ul său, evident la cartea respectivă, filmul-emisiunea-recenzia dorită sau va putea pune un link.
  – cu timpul vor fi şi doritori de a pune reclamă pe site. Logic că vor ieşi şi ceva bănuţi de aici.

  Dezavantaje:
  – emisiunea poate fi văzută doar de cei care au PC şi internet.

  Concluzia este că soluţii sunt.
  Întrebarea este: sunt dispuse editurile să contribuie la acest proiect??

 7. asta chiar este o propunere.
  insa imprastierea pe altele decat cartile SF/F/H ar dilua efectul.
  banutii sunt cam multi. se poate si ceva mai ieftin.
  apoi… youtube – cu titlul cartii in prim plan.
  si mai sunt si alte „site-uri” pe care trebuie promovat agresiv.
  cand observ bloguri romanesti care fac reclama la carti netraduse ma gandesc ca nu e in folosul imediat al editurilor. mai ales ca articolele respective sunt spumoase, spamante si elitiste. cui se adreseaza? asa se castiga NOI cititori sau doar unii si altii isi fac publice lecturile? efectul trebuie sa fie cat mai concentrat pe ce exista la vanzare.

  o idee inca si mai indrazneata ar fi un portal. dar pastrand SF/F/H in prim-plan (portalul adresandu-se fiecarei scoli, liceu si facultati in parte) dar cine sa munceasa la baza asta de date imensa, sa ofere o pagina personalizata si un forum pentru fiecare? e mult de munca, insa efectele ar fi colosale daca lunar s-ar da un premiu de 200 euro (sa zicem) pentru o poveste… si ideea ar ajunge la urechile tuturor acestor scolari, liceeni, studenti).
  si banii investiti isi vor face simtita prezenta in noi ititori. baza de date va oferi editurilor posibilitatea de a face oferte personalizate celor care se vor inscrie.
  si de la asa ceva poate pleca… orice.

 8. @ ben

  Site-ul va fi unul pentru TOATE genurile de carte, astfel va scade costurile!!

  Genul SF va avea emisiune structurată pe gen, şi va avea invitaţi şi emisiuni proprii, personalizate etc.
  Fiecare va intra pe site şi va alege genul de emisiune dorit! Nimeni nu e obligat să vadă ceva ce nu-i place!!

 9. Completare: Este scumpă cotizaţia de 800 – 1500 RON pentru o editură???

  Cotizaţia este cât un amărât de salariu… dacă o editură nu-şi permite să plătească aceşti bani, înseamnă că nu e editură şi este de fapt altceva… adică… NO COMMENT!!

 10. @WildMustang „Site-ul va fi unul pentru TOATE genurile de carte, astfel va scade costurile!!”
  eu cred ca unitatea SF/F/H e invidiata de catre „regiunea mainstream”. si trebuie pastrata.
  cu un concurs de povestiri LUNAR prin care te adresezi tuturor elevilor (de la toate formele de invatamant existente in RO) si premii IN BANI (+ carti) intr-un an triplezi fandomul.
  da de stire tuturor ca oferi 150/100/50 de euro pentru primii 3 (cu un juriu format de editurile care participa, cu toatele) pune anuntul asta pe cele cateva mii de pagini ale scolilor, liceelor, facultatilor (pe care poti pune linkuri si catre toate editurile, inapoi) si gandeste-te ca toate astea stau foarte bine pe un singur server.
  ofera lumii… articole, carti, e-bookuri, concursuri, premii… pentru ceea ce pot face intr-o singura luna, cu mintea lor… dar ofera-le tuturor deopotriva si deodata (profesorii de literatura de la unitatile alea de invatamant vor fi incantati sa-si stie favoritii implicati in asa ceva, si vor ajuta cum vor putea)… nu e deloc greu.

  pastreaza unitatea SF/F/H cand faci toate astea… mainstreamului nu-i trece prin cap asa ceva 🙂
  ei lucreaza cu mijloacele lor si noi cu ale noastre.

 11. @ ben

  Se poate face un site numai pe SF & Fantasy.
  Problema se pune la costuri. Edituri care tipăresc SF & Fantasy sunt câteva, le putem număra pe degete.
  Din acestea doar unele vor putea contribui la site.
  Să vedem câte edituri SF & Fantasy îşi vor anunţa intenţia să facă un site dedicat numai lor.

  Concluzia este că vor fi costuri mult mai mari pentru cele care vor contribui cu bani!

  Editurile mici aproape că nu-şi pot permite cotizaţia!

  Efectul va fi un eşec. Gândeşte-te că editurile mari vor contribui masiv la cotizaţia lor şi la un moment dat ele se vor retrage sau vor face propriul lor site.

  Intenţia mea era să unesc editurile în acest proiect, nu să le despart. Pe acest site toate editurile vor promova cartea şi nu ranchiuna, invidia şi arătatul cu degetul în curtea altuia.

  Cititorul va fi cel mai avantajat, evident, în cazul în care găseşte acest site.

 12. eu ma gandesc la o noua generatie.
  deci nu la toate titlurile de pe piata, ci doar la ce ne doare.
  nu costa chiar prea mult si pot intra acolo… de toate (articole… emisiuni…etc).
  dar sa ramana SF/F/H… si premii lunare.
  si sa se adreseze tuturor in mod egal, echitabil… etc.
  cine da banul… se amesteca la dat premii, cine nu… bate ritmic din dinti.

 13. toate bune si frumoase dar… daca editurile nu reusesc sa se puna de acord pentru a pune toate lansarile in aceeasi zi la un tirg de carte, cine credeti ca va pune bani (!!!) pentru un proiect comun? hai sa fim realisti.

 14. daca baza de date va avea peste 10.000 de useri personalizati (cu IP-uri unice si toate cele)… cine nu pune bani la bataie e pur si simplu luat in ras de bransa.
  sa nu ai nevoie de 10.000 de posibilitati de a face o oferta cumsecade? de ce sa mai fi pe o astfel de piata?

 15. absolut… se poate integra usor in platforma portalului de care am vorbit mai sus.
  ar trebui sa ne strangem undeva. sa vorbim despre asta.
  am propus deja unui provider de internet.
  dar, singur nu pot face nimic.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s