Nookporn

V-am promis atunci cînd l-am primit că am să vă mai povestesc despre dumnealui. Nookushorul meu a împlinit patruzeci de zile de cînd a intrat în familie şi fiecare săptămînă care-a trecut a însemnat cîte-un nou roman citit pe ecranul lui.

De Crăciun ar fi trebuit să primească o hăinuţă, dar capriciile poştale au făcut ca ea să ajungă abia acum vreo săptămînă. Dar aşteptarea a meritat. Am ales o copertă cu deschidere verticală de la Boxwave, din piele, cu un picioruş care-mi permite să pot citi fără să ţin divaisul în mînă (ştiu, sînt o putoare ordinară!). Am completat arsenalul Nookushorului cu o pereche de mini-căşti Philips şi cu o lampă  cu LED găsită la 8,90 lei într-un Kaufland. Lampa e utilă doar cînd mă trezesc în miez de noapte şi nu vreau să trezesc Lucişoara aprinzînd veioza de pe noptieră; în rest o prefer pe aceasta, mă cam enervează lumina albă.

Ce-am citit pînă acum? Păi să vedem… Recent-premiata Ship Breaker a omniprezentului Paolo Bacigalupi, un YA excelent şi cu muuuultă violenţă (deci absolut citibil de către orice adult). Vampire Empire: Greyfriar de Clay şi Susan Griffith, un fantasy / steampunk cu vampiri, plin de aventuri şi niţel siropos către sfîrşit, dar altminteri foarte relaxant. The Name of the Wind a lui Patrick Rothfuss (ştiu, e cam tîrziu, dar aşa s-a potrivit; şi s-a mai potrivit şi ca lectura să coincidă cu mini-vacanţa de Revelion, aşa că am trecut în noul an sub foarte bune auspicii din punct de vedere al lecturii). Feed de Mira Grant, o carte absolut delicioasă cu zombi şi politică. Cîteva poveşti (două faine de tot!) din Pump Six and Other Stories a sus-pomenitului Bacigalupi. Am mai recitit cîteva poveşti din Dangerous Visions a lui Harlan Ellison™ (e plin de cărţile lui Ellison în format electronic la Webscriptions, în ediţiile recente de la EReads, la 9 dolari şi ceva bucata). Solar, ultimul Ian McEwan, despre care citisem că ar fi oarecum genre-related; aiurea, e un vodevil bine scris, dar cu un protagonist atît de antipatic încît o vreme o să stau departe de McEwan. Pentru o parte dintre acestea măcar, expect reviews soon, pe Galileo.

Ce mai urmează? Pe listă am Connie Willis cu ultimele două (care-s de fapt una singură, mare rău), Blackout şi All Clear, pe care le citesc în paralel cu The Quiet War a lui Paul McAuley (pasionantă, sefe curat de la mama lui, dar personajele încă n-au reuşit să mă cucerească). Iar la orizont sînt o carte a lui Tim Lebbon (Bar None) şi cea mai recentă antologie a lui John Joseph Adams, Brave New Worlds. Şi, pentru sufleţelul meu nostalgic, toate cele cinci Leatherstocking Tales ale lui James Fenimore Cooper.

Ce muzici merg cu lecturile astea? Păi destule… Dead Can Dance. Tangerine Dream şi Edgar Froese. Oldfield. Coloane sonore mai mult sau mai puţin obscure. Jazz. The Alan Parsons Project. The Buggles şi all things Asia. Discografii întregi stau încărcate pe cardul de 8 giga pe care l-am luat de la eMag şi funcţiile de shuffle şi skip ale player-ului Nookushorului sînt cele care decid ce voi asculta în fiecare seară.

Care mi-e părerea de ansamblu despre Nookushor? Categoric bună şi n-o să contenesc să-i mulţumesc Aspoiului pentru că m-a convins să îi dau o şansă.

PS: Nu uitaţi să treceţi mîine pe aici! Va fi joi şi v-am pregătit un nou concurs-surpriză, legat şi de astă dată de antologia steampunk editată de Adrian Crăciun.

Reclame

18 gânduri despre &8222;Nookporn&8221;

 1. Sa-ti traiasca jucaria! Ne poti spune cam cat te tine bateria cu tot cu ascultat muzica? Sau momentan nu l-ai chinuit la „drum lung”? 🙂

 2. pina acum l-am incarcat de trei ori in afara incarcarii initiale (ultima oara ieri), in conditii de lectura + ascultare de cam 2-3 ore pe zi, aproape zilnic. doar o singura data s-a descarcat aproape complet. asadar, tine bine de tot.

 3. a, se pare ca-l avea gata instalat, fiindca am optiunea my shelves (mi-am facut doua, cu carti citite si necitite), si eram multumit de timpul de nextpage. thanks anyway.

 4. Ieri seara m-am contrazis cu niste prieteni care-mi spuneau ca e o porcarie sa citesti pe eReader..incercam sa-i conving ca pana nu incearca nu au cum sa stie cat de fain e..it rocks! 🙂

  Mai nou Bacigalupi pare sa fie prezent peste tot
  http://www.salonfutura.net/2011/01/the-rise-rise-of-paolo-bacigalupi/

  Blackout/Allclear si Quiet War/Gardens of the Sun sunt excelente..sa nu te sperie multele pagini ale romanului lui Connie Willis (her best work so far)..se citesc foarte repede..iar finalul este delicios

 5. @masterofdoom: connie willis nu m-a plictisit niciodata. dimpotriva, mi-as dori ca fiecare carte a ei sa fi fost la fel de ampla…
  si pe mine m-a contrat cineva cu un ipad… forget it, people! una e ecranul (fie el cu led-uri, plasma sau LCD sau ce-o fi) si alta e e-ink-ul!

 6. Sa il stapanesti sanatos!

  Foarte editori de carte din Romania lauda e-reader-ul dar nu am vazut prea multe edituri sa scoata volumele tiparite pe stravechea hartie si in format electronic.

  Vreau sa vad si sa cumpar in format electronic, dar in limba romana, autori precum Frank Herbert, Isaac Asimov, George R.R. Martin, Dan Simmons, Richard K. Morgan, Connie Willis, Larry Niven, Lois McMaster Bujold, Gene Wolfe, Ursula K. Le Guin, Stephen King, Orson Scott Card, Peter F. Hamilton etc… Vreau sa citesc in format electronic carti comerciale & bestselleruri actuale, nu clasicii literaturii romane (ii am deja in biblioteca).

  De ce nu apar? Sunt atat de scumpe drepturile de autor?

 7. Asta cu piratarea este o prostie, si nu vorbesc despre faptul ca exista sau nu. E clar, exista.
  Insa se pirateaza si fara sa scoata in format electronic. Daca faceti un pic de search se gasesc o gramada inclusiv in limba romana, fara sa fi fost publicate electronic, ever.
  Sa recapitulam:
  – se scoate ebook, se pirateaza dar se si vind
  – nu se scoate ebook, tot se pirateaza dar nu se vinde nimic (pentru ca nu ai ce).
  Singura motivatie valida ar fi ca in momentul asta nu exista destule e-readere (sau cititori) interesati de ebooks care sa justifice efortul (drepturi, productie, sistem e-commerce). Si situatia economica fiind cacacioasa… mai greu cu initiativele riscante sau long term.
  Concluzia e ca nu cred sa vedem ebooks cu drepturi de autor in romaneste prea curind. Sau in orice caz nu pre canalele oficiale.

 8. Pingback: Săptămîna SF (23)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s