Gaudeamus 2011 (4): Novella

Nuvela este mereu specia cea mai nedreptăţită a literaturii. Dacă romanele trezesc cel mai uşor interesul editurilor, iar o povestire va „încăpea” fără probleme în spaţiul limitat al unei reviste, nuvelele (conform definiţiei SFWA, acestea numără între 15000 şi 40000 de cuvinte) cad undeva la mijloc: prea mari pentru întinderile tipografice ale unui periodic şi nu îndeajuns de profitabile pentru a fi publicate de sine stătător… Şi totuşi, nuvela este, credem noi, specia care se pretează cel mai bine literaturii science fiction & fantasy: ea oferă loc de desfăşurare unei intrigi complexe şi dezvoltării unor personaje credibile, crescînd astfel potenţialul literar al textului, fără a plictisi însă prin exces de expunere, prin aşa numitele „burţi” care tarează multe dintre romanele.

De ce această pledoarie? Ei bine, fiindcă Millennium a decis să acorde nuvelei science fiction & fantasy o şansă de a cuceri un public cît mai larg: am creat o serie dedicată exclusiv acesteia. Novella va fi numele ei, iar la Gaudeamus (între 23 şi 27 noiembrie, în pavilionul central de la Romexpo, unde ne veţi găsi la standul cu nr.19 de la parter) veţi avea ocazia să cumpăraţi primele titluri din serie. Vor fi cărţi în format mass market paperback (dimensiuni 180 x 110 mm), într-o prezentare grafică uniformă, numărînd între 100 şi 160 pagini, la un preţ accesibil oricărui buzunar (preţul recomandat librăriilor va fi de 12-15 lei / volum, în funcţie de numărul de pagini).

Vrem să vă oferim lecturi pentru un weekend plăcut, cărţi care să vă însoţească într-un drum cu avionul sau, de ce nu, care să vă ţină de urît în timp ce staţi la semafoare. Intenţia noastră este să construim o serie fără constrîngeri stricte legate de gen, de numărul de pagini, de originea autorului. Vrem să publicăm nuvele bune, poveşti care să vă fie pe plac. Un program scurt şi cuprinzător, credem noi.

Primul titlu al seriei a plecat azi la tipar. Este vorba de o nouă ediţie a nuvelei (sau, dacă vreţi, a mini-romanului) Adrenergic! de Sebastian A. Corn, cartea ce l-a determinat pe criticul Mihai Iovănel să afirme că:

„În mod clar (pentru mine, cel puţin), Sebastian A. Corn este unul dintre scriitorii cei mai interesanţi apăruţi după 1989”.

27 de comentarii la „Gaudeamus 2011 (4): Novella

 1. Excelenta initiativa! Nuvela se preteaza a o manusa literaturii SFF; de fapt SF-ul e cam singurul gen unde mai exista nuvele.
  Vor fi doar carti romanesti sau si traduceri?

 2. Pingback: Scurte #37 « Assassin CG

 3. -„@vlad: fii pe faza! urmeaza
  -fii pe faza miine-poimiine.”
  Faza a cam obosit,de cand tot sunt pe ea,trebuie sa ma mai dau si jos ,sa poata rasufla si ea un pic .

 4. Asteptam de 2 zile. Oricum alte edituri nu prea se mai omoara cu SF-ul, asa incepem sa ne cam „racim” de atata asteptare.

 5. @vlad: noi sperăm să compensăm ceea ce deocamdată întîrzie cu alte cărţi cu adevărat faine… ştiu că e frustrant să aştepţi ceva şi să nu mai apară atunci cînd te aşteptai, dar întîrzierile au motive obiective. o întîziere nu înseamnă abandonarea unui proiect. oricum, în comparaţie cu ce s-a anunţat cel puţin deocamdată la alte edituri, MB stă destul de bine. less is more than nothing.

 6. „Intarzierile au motive obiective” – asta o cred, nu intotdeauna reusim ce ne propunem.
  Ce ma deranjeaza pe mine este marketing-ul entuziasmant de la inceput care se dovedeste mai apoi a fi oarecum inselator.
  De ex.: Compania Neagra „vom scoate minim 2 volume pe an”, Galileo „avem material pt tot 2011 deja” (era sf lui 2010), vor apare minim 4 numere pe an…
  si altele asemenea care te fac sa cumperi carti dintr-o serie ce a inceput sa schioapete dupa 2 volume sau sa te abonezi la o revista de la care nu prea mai speri sa primesti numerele pt care ai platit cu 1 an in avans…
  Pacat, erati o editura care imi dadea sperante, dar trebuie sa va spun ca, indiferent de motive, pareti neseriosi.

 7. @vlad: probabil că din afară aşa se văd lucrurile şi ne pare rău. cert este că da, vom continua şi cu galileo – unde avem materialul, într-adevăr, dar se pare că avem o problemă serioasă cu distribuirea chiar şi către abonaţi. mergem mai departe şi cu cook, cît de curînd posibil; fiindcă vrem să păstrăm acelaşi traducător, care face treabă bună, am fost nevoiţi să mai amînăm. nu mult, ai să vezi.
  incă un lucru: n-am văzut pe nimeni să se plîngă că Millennium nu publică destul F&SF românesc. de ce oare?

 8. @uglybadbear:

  1. Traducatorului i s-a dat spre lucru Cook #3 concomitent cu Cook #2 sau cateva luni mai tarziu sau mult prea tarziu pentru a fi gata la timp pentru targ?

  2. Privind galileo 3 – expedierea drept colete n-a dat niciodata gres, s-a preferat insa o alta varianta care a dat rateu in mod repetat.

  Privind galileo 4 – ce distributie? ieri s-a implinit UN AN de la Gaudeamus 2010 cand ar fi trebuit sa apara. Platit in martie 2010, estimat noiembrie 2010 si n-a aparut nici la prima aniversare.

  3. Am fost cu totii prea ocupati plangandu-ne ca Millennium nu publica destul Galileo. Chiar nu inteleg cum poti sa pretinzi ca „din afara” lucrurile se vad altfel. Aminteste-mi, te rog, cate carti a publicat Millennium in ultimul an in aceeasi perioada in care n-a publicat Galileo.

 9. Ma gandeam ca targul ne va aduce macar 1 – 2 noutati ( in sinea mea socot ca o editura cat de cat scoate macar o carte pe luna, dar am zis, deh, e criza , merge sa ne bucuram doar la 1 – 2 targuri pe an), dar m-am inselat. Iar cand am vazut oferta cu cele „3 traduceri excelente” de acum nspe ani….. citite in tinerete ( ca sa spun asa)..am rams fara cuvinte. Am avut o perioada in care neincrederea fusese inlocuita de un entuziasm prudent, dar s-a ales praful de el….
  Iar comparatia cu alte edituri nu stiu daca isi are rostul, diferenta e evidenta.

 10. @schizo: traducatorul a primit primele trei volume deodata, anul trecut. nu lucreaza insa numai pentru noi, a avut insa alte contracte – mai profitabile, de ce sa ne ascundem? – in derulare, asa ca am stabilit ca vom intirzia cu cook #3 pina cind se va putea ocupa de carte. nu-mi place sa schimb traducatorul la jumatatea unui proiect, asa ca am preferat sa mai intirziem, dar sa-l pastram pe mircea pricajan.
  re: expedierea revistei: s-a preferat varianta mai ieftina, asa cum era si firesc. absolut de acord, expedierea ca imprimate nu e varianta cea buna si la asta m-am referit atunci cind am spus ca trebuie sa gasim o alta cale pentru a distribui nr.4. daca vrei banii inapoi pentru ce a mai ramas din abonament, just say so. lucru valabil pentru oricare dintre abonati. oricum, cu cartile bonus oferite la abonare, valoarea sumei platite a fost deja depasita, dar n-are legatura, intentia noastra este sa ne onoram, chiar si mai tirziu, promisiunea. ne asumam intirzierea si excesul de entuziasm.
  cit despre ce am publicat in 2011… au fost 12 titluri pina acum si o revista. va fi si cea de-a doua revista cel tirziu in decembrie, precum si inca vreo 4-5-6 titluri care vor purta ca an de aparitie 2011.
  @sebi: deocamdata am anuntat 3 noi aparitii la tirg. speram sa mai fie inca doua gata la timp. iar ca medie, numai cu aparitiile de pina in mai am trecut de o carte / luna. la sfirsitul anului, media lunara va fi oricum sensibil supranumerara. ceea ce, zic eu, nu-i tocmai de colo.
  nu vad care e problema cu oferta de acum doua zile referitoare la cele trei traduceri. sint carti excelent traduse, cred ca esti de acord.

 11. Pingback: Gaudeamus 2011 (6): HUGO 1999 « Ugly Bad Bear's

 12. Pingback: Gaudeamus 2011: HUGO 1999

 13. Pingback: Millennium Books la Gaudeamus 2011 (6): HUGO 1999 « Colierul de perle al bunicii

 14. Pingback: MILLENNIUM si HUGO « Blog-ul fanului science fiction

 15. Pingback: Targul de carte « daramaria

 16. Pingback: Gaudeamus 2011: HUGO 1999 | Galileo Online

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s