Millennium la Final Frontier II (6): Între bariere, ediţia a II-a

Recent laureat al Premiului Vladimir Colin pentru cel mai bun volum de proză fantastică (Între bariere), dar şi al unui premiu acordat de blogul FanSF, Doru Stoica revine în oferta Millennium nu doar cu proza inedită din Galileo 4 (detalii aici), ci şi cu o nouă ediţie a culegerii premiate. Între bariere e una dintre cărţile cele mai importante ale primului deceniu al mileniului, nu doar pentru iubitorii de F&SF, ci pentru literatura română în general, aşa că a publica o nouă ediţie a fost hotărîrea firească a editurii din colţu’ hărţii. Volumul este disponibil şi în format electronic aici. Iată ce spunea Doru Stoica despre geneza poveştilor sale, într-un recent interviu acordat lui Nicu Voicu de la FanSF:

Habar nu am cu ce scriu. Probabil cu toate odata. Am eu o comparatie care ma obsedeaza in ultima vreme si care se potriveste de minune aici: imagineaza-ti un cotet de gaini pe inserat, cand se aduna ele la culcare. La inceput cotetul e gol, apoi incepi sa aduni idei si personaje, astea sunt gainile- nu te grabesti- le prinzi si le bagi acolo. Una alba, una rosie, una porumbaca. Apoi apar fraze care iti vin in minte: alte gaini. La sfarsit apar personajele principale: motatele, la cotet si cu ele. Tot asa pina se umple cotetul de gaini adormite. Cand ai prins si ai bagat inauntru si cocosul (asta pentru mine e sfarsitul povestii) iei o lopata si tragi una tare de tot in perete ! Momentul cand tasnesc toate afara intr-un valmasag de cotcodaceala si gheare si ciocuri si fulgi e cel in care ma apuc sa scriu povestea. O scriu in 2-3 ore, fara pauze sau cu minimum de intreruperi. Cu greseli, cu repetitii, locuri comune, nu conteaza. O singura suflare. Alerg spre sfarsit si ma bucur de momentele alea enorm. E partea cea mai frumoasa. Pe masura ce scriu se schimba toate: si ideile, si personajele- iese putin altfel decat ma asteptam si iar ma bucur. A doua zi recitesc si mai aranjez pe ici pe colo cate o motzata sau golasa si gata. Daca recitind povestea a treia zi nu rad macar o data de unul singur inseamna ca am gresit ceva. Asa a fost si cu povestea pe care ti-am trimis-o tie. Am prins tarziu personajele, le-am asteptat ceva si le-am prins cu mare incantare, dar ideea e simpla si clocita de mult. A fost nevoie doar de o lopata cand a fost cotetul plin.

Doru Stoica – Între bariere – ediţia a II-a, Millennium Books, seria Ficţiuni; trade paperback, 96 pagini, format 125×195 mm; ISBN 978-606-8113-70-1; preţ recomandat de vînzare: 15 lei.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s