Din manualul muncitorului editorial (mai mult sau mai puţin) eficient

Se ia una bucată muncitor editorial. Se trezeşte muncitorul la 4.52 dimineaţa, de bună-voie (că oricum a dormit prost, că-i deja bătrîn şi meteosensibil şi se încălzeşte vremea aşa că-l doare picioru’ ăla etc.). Se trimite împleticindu-se la spălarea pe dinţi şi alte chestii care se efectuează în baie de dimineaţă. Se îmbracă în halat şi se trimite la birou (care-i în fundul curţii). Se toarnă cafeaua în cana cu mînerul rupt şi crăpată, se bea jumate şi se fumează o ţigară, concomitent cu parcurgerea mailurilor şi comentariilor venite pe bloage şi alte chestii aflate în administrare. Se închide conexiunea la net la ora 5.30 fix şi se apucă muncitorul de ceafă, se dă cu capul de birou şi se pune pe treabă, la traducerea a minimum 6 pagini, porţia zilnică.

Ora 7.30: muncitorul se trimite la duş, îmbracă şi se trimite pe post de şofer la şcoală cu fiica lui şi la scîrbici cu consoarta. Se abandonează anexele respective la amplasamentele convenite în prealabil, se face popas la poştă şi se expediază pachetele cu comenzi pregătite din ziua precedentă. Se staţionează la piaţă şi se cheltuiesc banii de coşniţă, respectîndu-se strict lista pregătită în prealabil de consoartă. În jurul orei 8.20 se ajunge înapoi acasă, se aşează muncitorul eficient la birou şi i se prepară un ceai verde, astfel încît la 8.30 să poată fi gata pentru runda a doua de muncă.

Această rundă se desfăşoară între orele 8.30 şi 11.30 şi implică operaţiuni de redactare text, corectură, calculare facturi, dat de telefoane după bani, răspuns la telefoanele care cer bani etc. Pe parcursul acesteia muncitorul are voie să fie conectat la net abia în ultima treime a tranşei în cauză, pentru eventualele contacte strict de ordin profesional.

La ora 11.30, muncitorul se trimite după caz la bancă sau la contabil, pentru îndeplinirea greţoaselor dar necesarelor operaţiuni financiare ale zilei (numai în cazul în care există resurse financiare în acest sens). La ora 12.00 (12.50 în zilele de vineri) munictorul se prezintă la poarta şcolii, de unde culege una bucată copil clasa a III-a sastisit de atîta învăţat, care se transportă acasă şi, după caz, se dă în grija bunicii sau se nutreşte şi se obligă la studiul zilnic individual (teme).

La ora 14.00 se reia lucrul, pentru cea de-a treia rundă de muncă. Se execută operaţiuni de redactare, corectură, etc. (a se vedea runda anterioară). La ora 16.00 se ia pauză, se nutreşte muncitorul şi se permite acestuia schimbul de replici cu consoarta proaspăt întoarsă de la serviciu. Începînd cu ora 16.30 se continuă runda a treia de lucru, pînă în jurul orei 20.00.

La ora 20.00, ziua de muncă este oficial încheiată, iar muncitorul poate fi lăsat să socializeze pe internet (dacă are chef) sau să-şi termine porţia de traducere rămasă din runda întîi (dacă este cazul). La ora 21.30, muncitorul este din nou apucat de ceafă, i se închide internetul şi este trimis alături de familia sa, nu înaintea efectuării unui duş şi a unei igienizări bucale care să înlăture mirosul de tutun. La ora 22.00, familia se culcă iar muncitorul este liber să aleagă o activitate creativă: lectură (pentru precizarea titlului aflat în curs de parcurgere, consultaţi anexa de aici) sau vizionarea unuia dintre serialele urmărite în mod regulat (Game of Thrones, Fringe etc.). În termen de maximum o oră, muncitorul trece la executarea programului de somn nocturn.

Figura nr.1: Exemplu de factur perturbator încetinitor al activităţii productive.

Desigur, acesta este orarul ideal. Pe parcursul unei zile de lucru desfăşurate conform acestui program pot apărea evenimente neprevăzute, care pot încetini sau chiar întrerupe temporar programul de lucru (a se vedea în figura nr.1 un exemplu de factor perturbator de încetinire). În cazul unor astfel de incidente, muncitorul se va simţi obligat moral să recupereze timpul irosit şi, în consecinţă, va recupera minutele pierdute prin grăbirea ritmului de muncă sau prelungirea programului de lucru, în detrimentul orelor de relaxare.

Reclame

4 gânduri despre &8222;Din manualul muncitorului editorial (mai mult sau mai puţin) eficient&8221;

  1. Ca tot veni vorba de eficienta , ar trebui specificat in manualul muncitorului asta editorial , ca trebuie sa se mai duca si la posta , sa expedieze volumul 4 din revista Galileo , celor pe care i-a cam mancat undeva acum 2 ani si au comandat-o cu plata in avans . Asta daca-si mai aduce aminte si , evident , „daca vrea muschii lui”.In rest numai de bine , muncitorul editorial sa fie sanatos !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s