0,4%

Faptele: Biserica Ortodoxă Română primește 0,4% din bugetul statului. Pentru comparaţie, bugetul Culturii e de 0,19%. Mai mult, chiar și Curtea de Conturi a României atrăgea atenția că, din fondul de urgență al Secretariatului de Stat al Guvernului se alocă bani pentru construcția de biserici fără o justificare suficientă. La aceste sume de la guvern se adaugă banii de la primăriile de localități și sectoare, care finanțează construcția și renovarea de biserici cu milioane de euro. Numai pentru Catedrala Mânturii Neamului, contribuţia administraţiilor locale din București la ridicarea edificiului a fost de 25 milioane de lei, bani ce provin în cea mai mare parte din taxele şi impozitele plătite de bucureşteni. Ca orice persoană juridică, Patriarhia Română și-a înregistrat datele financiare la ministerul de Finanțe. Conform acestor cifre, Patriarhia Română (Administraţia Patriarhală) a realizat un profit net de aproape 28 milioane de lei, la venituri totale de peste 87 de milioane de lei, scria Capital, anul trecut. Acum, bugetul Secretariatului General al Guvernului a fost adoptat cu două amendamente. Primul prevede alocarea a 5 milioane de lei pentru Culte. Un alt amendament, care a trecut la iniţiativa Puterii, a fost alocarea unui milion de lei pentru studiul de fezabilitate la centura Slatinei. Opoziţia a fost de acord cu majorarea bugetului alocat Cultelor – departament aflat în subordinea Secretariatului General al Guvernului.

Explicaţia: Altfel spus, noi, ateii, nu sîntem deloc reprezentaţi în Parlament. Nici de putere, nici de opoziţie. În schimb, şi noi, ateii, plătim în egală măsură impozite. Din care căcaţii ăştia din parlament dau bani popimii şi proiectelor faraonice gen catedrala pulii calului. Bisericii Ortodoxe Române, care realizează PROFIT.

…Şi întrebarea: Cu ce drept fac parlamentarii chestia asta? Dar dacă eu NU vreau ca o parte, oricît ar fi ea de mică, din banii mei de impozite să meargă acolo? Aştept soluţii (în afară de aia cu greva fiscală, aia a fost prima care mi-a venit în minte, dar nu-i fezabilă) sau măcar sugestii. Şi consemnez că mi se pare nu scandalos, ci de-a dreptul sfidător.

Reclame

42 de gânduri despre &8222;0,4%&8221;

 1. Uite, o intrebare serioasa, referitoare la momentul in care o sa parasesti aceasta lume.

  Tu, ca ateist declarat, o sa vrei sa fii ingropat cu slujba religioasa sau o sa vrei sa fii incinerat ?

  Ce preferi, un mormant in cimitir sau un loc de veci in borcanul cu iaurt ?

 2. Raftul cu clasici, am inteles.

  (sa ai o seara buna in continuare. Promit sa nu mai intru pe blog, pana maine)

 3. Nu-mi pasa ce se intampla cu mine dupa moarte, poate sa imi arunce si cenusa in vant ca in Big Lebowsky. Ii las toate mormintele cuviosului Polichinelle

 4. Polichinelle nu este cuvios. La o simpla cautare wikipedia iti va spune ca „Polichinelle is French for the Commedia dell’arte character Pulcinella”.

  Dar, poti sa fii sigur inca de pe acum ca intr-o buna zi un mormant te va astepta si pe tine iar un preot, platit din impozitele lui Horia Nicola Ursu, iti va canta la cap, in timp ce rudele apropiate vor fi atente sa nu iti pice vata din nas.

  Cuvioase Ursule, ma scuzi, dar blogul asta incepe sa miroasa a tamaie.

 5. Cat de inganfat poti sa fii, incat sa ajungi sa crezi ca n-am mai auzit de Polichinelle! Sa inteleg, din ce ai zis, ca secretul tau – Polichinelle, este ca esti femeie si te cheama de fapt Pulcinella. La manastire Pulchinella!

 6. Am gresit, esti o adolescenta pe care o cheama Pulcinella. Mai lasa dracului wikipedia, fato, si pune mana si pe un ruj!

 7. Slabut, maestre Valmon. Banui ca degeaba te indemn catre wikipedia, ca ai dracu`, aia au scris articolele in engleza …

  Observa te rog, spre rusinea ta, ca nu ai fost in stare decat de doua glumite sexiste, dupa modelul Vadim Tudor. Adica, dupa tine, o femeie nu se poate indrepta decat spre manastire iar pe o adolescenta, caruia ii spui fato, ca la mama ta acasa, in sat, o trimiti sa puna mana pe un ruj.

  Dar eu nu am inteles de ce te-ai suparat, maestre. Vorba cantecului:

  „Ocoli, cat ocoli, Valmon tot cu vata in nas nimeri”.

  Hai sa traiesti.

 8. ca fapt divers: nu doar io, ci tot familionul meu așteaptă (nu chiar cu nerăbdare…) să se prăjească la crematoriu; le-am pus în vedere de multă vreme că eu nu plătesc popi și să nu se-aștepte la slujbe și-nmormîntări și mi-au zis toți că-s perfect de-acord, dacă vreau îmi dau și-n scris. 😀

 9. Cei „540 milioane de euro”, din comunicatul celor 23 de ONG-uri nervoase s-a dovedit în proiectul de buget a fi de doar 60 milioane euro.
  60 milioane euro, adică 260 milioane lei, atat reprezinta salariile personalului clerical pentru anul 2013 (TOATE cultele, nu doar ortodocşii).

 10. Aceste fonduri au fost destinate sprijinirii tuturor Cultelor recunoscute din România, nu doar BOR.

  O dezinformarea sistematica facuta de propaganda ateista… „anual 540 de milioane de euro sunt alocaţi de la bugetul central şi cele locale pentru Culte”.

  Nimic mai fals!

  In realitate in anul 2012, sprijinul financiar pentru construirea de noi lăcaşuri de cult, consolidarea şi repararea celor existente a fost de aproximativ 50 milioane de lei (aproximativ 11 milioane euro), de aproape 50 de ori mai puţin decât suma menţionată.

 11. Problema mea nu e ca sint 540 sau 69 de milioane. Si nici ca merg la BOR sau la toate cultele. Chair daca ar fi un singur leu, tot ar fi mult prea mult. Fiindca este si din buzunarul meu. Iar eu nu sint de acord sa se plateasca nici macar un leu cultelor, oricare ar fi ele.

 12. Poate ne spune cineva ce se intampla cu banii care sunt perceputi pentru nunti/inmormantari/botezuri. Nu cred ca a fost emisa O factura pentru toate aceste chestii. Sa nu viseze cineva ca daca moare poate fi bagat intr-o groapa fara popi, nuuuuu, trebuie sa plateasca, de parca nu ar fi dreptul meu sa fiu bagat in pamant cu o cruce, romb, patrat, pentagrama, ce vreau eu la capul meu.
  Sunt satul de toate „fetele bisericesti” cu pantofi de sute de euro, cu masini de peste 50.000 si cu foarte multa evlavie cand platesc pentru „favoruri” sexuale.
  In fiecare oras din tara pe locurile de joaca din toate cartierele s-au construit biserici. Poate ne spune mihailandrei cat costa un post de popa la o asemenea biserica.
  Cat de curand o sa avem mai multe biserici decat scolii sau gradinite. Deja dupa blocurile gri sunt numai biserici. Unde a disparut majoritatea? Distractiv, nu?

 13. Intre alesii neamului din politichie si biserica(de orice religie) exista o relatie de simbioza. Politicienii au nevoie de vorbe bune puse la credinciosi, au nevoie de expunere(preotii ii prezinta pe politicieni enoriasilor si ii lauda pentru contributiile catre biserica), de prestigiu obtinut prin diverse activitati(nu pot veni in senat maine pentru ca la pranz iau masa cu preasfintitul, patriarhul). Biserica in schimb cere bani, terenuri, stramutarea atentiei institutiilor de stat cu atributii de control departe de biserica. Din pacate, biserica este intangibila in toate tarile lumii civilizate, influenta ei fiind fara egal in lume.
  @uglybadbear: ce spuneti domnul Horia, credeti ca in martie avem sanse la „Roza alba”?

 14. Cand o majoritate va decide sa nu se mai dea bani la culte, atunci asa va fi. Si eu platesc o caruta de impozite din care nici un leu nu se intoarce in beneficiul meu.

  Pana una alta, majoritatea populatiei este de acord cu sprijinirea Bisericii si considera ca Biserica ofera raspunsuri la anumite probleme. Daca le ofera sau nu, nu mai conteaza, cata vreme majoritatea considera ca da.

  Sa ii numim atunci retardati sau tampiti, numai pentru ca ei gandesc altfel ? Un principiu democratic spune ca majoritatea decide si, sa fim sinceri, majoritatea este de acord cu darea banilor de la buget catre Biserica.

  Ca peste tot in lume, si in biserica exista lichele sau oameni de buna credinta.

  Papa Benedict poate fi discutat, dar poti spune ceva despre Maica Tereza ? O trimiti, ca Valmon, sa puna mana pe un ruj ?

  Poate patriarhul Daniel are bubele lui, mason sau ce o fi, dar uite, exista un preot de la tara, care in satul lui a creat o asociatie pentru copii orfani, adunandu-i de prin orfelinate, ridicandu-le un complex de casute, asigurandu-le asistenta medicala, trimitandu-i la scoala (unde sunt liberi sa devina atei) si toata astea fara ca statul sa il sprijine macar cu un leu, numai din donatii.

  Nu au fost banii lui, dar a pus lucrurile in miscare intr-un sens pozitiv.

  Si nu stiu cata alinare a adus Dune, dar Jurnalul Fericirii al lui Steinhardt a influentat viata multor oameni.

  (De curiozitate, ca om de litere l-ai citit ?)

  Si uite (acum discutand fara apelative de „pulache” sau „sa moara mata”) si eu cred ca tara asta a deraiat, ca poporul asta a inceput sa degenereze incepand cu anii `40-`50 cand multi specialisti in meseria lor sau intelectuali, multi preoti si foarte multi oameni de buna credinta (tarani simpli sau oraseni) au murit in razboi sau au murit in puscariile comuniste.

  Si nu doar elita acestei tari a fost asasinata dar si oameni simpli, ca mine si ca tine, care puteau duce tara asta intr-o directie pozitiva.

  Il pe Alex.Stefanescu, care nu poate fi numit un fanatic al credintei si il citez pe el pentru ca imi este mai la indemana:

  „După estimările istoricilor, în România, în perioada 1944-1964 au fost întemniţaţi intre 1.000.000 şi 2.000.000 de oameni. Dintre ei, datorită regimului de exterminare din închisori şi lagăre, au murit între 200.000 şi 500.000. Cifrele oscilează în funcţie de modul de calcul (unii istorici iau în considerare numai arestaţii din România, alţii îi au vedere şi pe românii deportaţi din Basarabia în Siberia, unii se referă la deţinuţii politici morţi în închisori, alţii şi la cei care au murit după ispăşirea pedepsei, ca urmare a maltratării din timpul detenţiei etc.). Oricum, se poate vorbi de un dezastru de mari proporţii al civilizaţiei româneşti.”

  Concluzia acestui text luuung : suntem aici, acum, in aceasta tara de cacat, pe care nimeni nu o intelege si in care nimeni nu se simte confortabil, pentru ca atunci au fost omorati o mare parte dintre cei buni.

 15. „Si eu platesc o caruta de impozite din care nici un leu nu se intoarce in beneficiul meu.”
  – argument fals; faptul că mai există un aspect negativ nu face mai puțin negativ aspectul negativ luat în calcul inițial.

  „Sa ii numim atunci retardati sau tampiti, numai pentru ca ei gandesc altfel ?”
  – asta se cheamă deturnarea discuției.

  „sa fim sinceri, majoritatea este de acord cu darea banilor de la buget catre Biserica”
  – eroare de logică: dacă toate A sînt B nu înseamnă că toate B sînt A; în lipsa unor cercetări clare asupra subiectului, nu faci decît să presupui că majoritatea care se declară creștin ortodoxă este implicit de acord cu redirecționarea banilor de la buget către biserică.

  „Ca peste tot in lume, si in biserica exista lichele sau oameni de buna credinta.”
  – este irelevant. BOR este o instituíe particulară deținătoare de afaceri comerciale și generatoare de profit.

  din aceeași categorie a nonargumentelor la subiect: Nicolae Steinhardt, temnițele comuniste, suferința deportaților.

 16. cartuse, nu stiu ce imi intorci frazele.

  Prima fraza pe care mi-o citezi nu a fost contrargument la furia lui HNU.

  Mie, personal, imi este perfect perpendicular daca biserica nu primeste nici un leu de la buget.

  Lasati fara bani, poate ca s-ar primeni si si-ar aduce aminte care este menirea ei. Clar, sobolanii ar parasi corabia.

  Eu, de exemplu, as vrea ca impozitele mele sa fie directionate catre protectia mediului si in educatie.

  An dupa an, ies de pe bancile scolii generatii de tampiti, asistam social un popor de lenesi si distrugem tara in care traim.

  Sau as fi foarte multumit daca as stii ca din banii mei s-au luat echipamente medicale pentru spitalele pentru copii.

  Iti dai seama ce tara suntem daca pentru anumite operatii trebuie sa dispui de sute de mii de euro si sa pleci la Viena ?

  Sunt in tara asta mii de copii bolnavi care au nevoie de ajutor si pe care nu o sa il primeasca pentru ca poporul asta pasiv si oamenii care il conduc considera ca nu e necesar.

  Iar furiile noastre particulare nu duc nicaieri cata vreme majoritatea decide altfel sau, pasiva, lasa pe altii sa decida in numele majoritatii.

  Si cred ca daca iesi pe strada si intrebi 100 de persoane daca sunt de acord ca salariile preotilor sa fie platite de la buget, cel putin 80 vor spune ca sunt de acord. Si vor fi de acord si cu constructia de biserici.

  Eu nu m-am situat pe pozitia B.O.R.-ul. iar tu nu ai decat sa cercetezi subiectul cat vrei si apoi sa ma contrazici.

  Dar, in fiecare oras mare al tarii, la un pupat de moaste vin cateva zeci de mii de oameni iar la o lansare de carte vin cativa. Nu stiu care reprezinta majoritatea, tu ce zici ?

  Spuneam doar, ca poate am fi ajuns si noi o Elvetie sau o Austrie sau o Suedie, daca o parte importanta din poporul asta nu ar fi fost bagata in puscarie in anii `40-`50.

  Sau cum spune Alex. Stefanescu daca nu s-ar fi intamplat un „dezastru de mari proporţii al civilizaţiei româneşti”.

 17. să mă scuzi, atunci, nu mi-am dat seama că ai comentat la subiect lucruri absolut fără legătură cu subiectul; poate era bine să precizezi. 🙂

 18. pai atunci sa incercam varianta prescurtata.

  zice HNU: Biserica Ortodoxă Română primeste 0,4% din bugetul statului. Pentru comparaţie, bugetul Culturii e de 0,19%. Şi întrebarea: Cu ce drept fac parlamentarii chestia asta?

  Iar toata discutia care a urmat a stat sub umbra etichetei „tara de cacat”.

  Raspunsul poate fi: Cu dreptul majoritatii iar tara este de cacat pentru ca …

 19. da, dar, cum spuneam, BOR este o instituție care desfășoară activități comerciale aducătoare de profit. nu văd de ce, spre deosebire de cazul altor instituții comerciale, decizia direcționării de bani de la buget către aceasta ar trebui lăsată la latitudinea populației.

 20. Aici e o discutie lunga si nu are nici un rost pentru ca iar imi purici argumentele de la A la B, penetrand prin C.

  Populatia e destul de pasiva si ii lasa pe altii sa decida in numele majoritatii. In afara de cateva gemete pe facebook sau twitter la nici o chestie sociala nu ai sa vezi ca lumea se revolta.

  Problemele acestei tari s-ar rezolva prin schimbul de generatii, dar probabil ca o sa fie generatia care va urma generatiei care urmeaza dupa noi. Asta de acum e praf.

  Nu stiu care este situatia la tine, in traduceri, dar eu ma astept ca peste 30 de ani bugetul de pensii sa fie si mai mic si unii se vor enerva pe reteaua sociala care va fi in vogue pe vremea aia zicand „ce pu&a mea acorda astia 0.000001 % pentru pensii fara sa ma intrebe ? Eu nu vreau sa dau nici un ban la pensionari, mai bine sa ii lichidam pe bosorogi… etc”

  Din pacate tara asta a avut mereu probleme si o sa aiba si de acum incolo.

  Singura solutie e sa bei o votca si sa te simti bine.

 21. eh, dacă existau argumente, poate era ceva de puricat. astea cu n-are-nici-un-rost, votca de-acum și twitterul de peste treizeci de ani sînt așa, ca să ne dăm tari în limbă.

 22. pai atunci te rog pe tine sa iesi in strada cu pancarte si sa protestezi
  organizeaza marsuri impotriva alocarii banilor de la buget catre biserica
  strange semnaturi in timpul intalnirilor cu cetatenii
  trimite sesizari la UE, ca Barroso abia le asteapta
  picheteaza parlamentul in timpul sedintei de aprobare a bugetului
  intra in greva foamei pana se va schimba situatia

  eu iti voi fi alaturi.

 23. ioi, recunosc că asta fu drăguță.
  dar: din tonul (care face muzica) replicii aș zice că toate astea ți se par oricum inutile, din moment ce lucrurile se fac cu dreptul majorității care este de căcat pentru că.
  și-atunci, întreb și eu ca omul nelămurit: dacă acțiunea e inutilă, la ce-l beștelești pe omul cu blog personal că-n blogul lui personal își varsă „furiile personale” și afurisește dreptul de căcat al majorității de căcat?
  altminteri, să fii matale sănătos de cîte ori am protestat și-am adresat diverse apeluri. nu ne batem în acțiuni sau nonacțiuni aici, era o discuție pe marginea unei idei. poate reacționez eu nepotrivit, poate am rămas cu nervii ușor inflamați de pe vremea cînd veneau și la mine-n blog diverși anonimi să mă certe că de ce scriu despre aia și nu despre ailaltă. ei, iaca.

 24. E tarziu, zau, de ce sa ne suparam din atatica.

  Eu am zis ca voi fi langa tine la astfel de activitati, mai putin la greva foamei cand iti voi fi alaturi ca sa postez pe twitter.

 25. Lasand gluma la o parte. Am doi copii si deseori ma intreb in ce fel de lume vor trai.

  Pasivitatea asta a majoritatii face ca drepturile si libertatile sa fie sa fie din ce in ce mai mici iar obligatiile si restrictiile din ce in ce mai multe. Pentru binele nostru, binenteles.

  Eu nu am vrut sa il bestelesc pe HNU pe tema religiei. Ma sufoc de nervi cand stiu ca la scoala au religia printre materiile de studiu si este obligatorie, la modul persuasiv, ca sa se integreze in clasa, printre ceilalti copii.

  Inca o data parerea majoritatii, pasiva sau nu, este cea care conteaza.

 26. lăsînd gluma la o parte, să-ți trăiască micuții sănătoși.
  îmi pare rău însă, nu pot privi cu optimism în viitorul lor. n-am nici un motiv să te contrazic cu asta. atît doar că eu nu mă refer doar la România.

 27. ioi ăghen. proza scurtă nu-i de mine. aia lungă, se pare că nici atît, din moment ce nu mai apuc s-o termin. mulțumesc de întrebare. poate e cu noroc.

 28. Solutia, cred eu, e adoptarea modelului german. La ei cand te inregistrezi la finante te intreaba ce religie ai ca sa iti traga bani din impozit si pt religie. Te poti declara ateu si platesti impozit mai mic. Daca te-ai declarat parte a unui cult religios, ei vor primii banii tai. Daca cumva esti de confesiune catolic si te declari ateu, biserica catolica iti va trimite mai repede decat pogorarea duhului sfant pe pamant un comunicat prin care iti este adus la cunostinta ca esti excomunicat si ca sufletul iti va arde in flacarile iadului (partea cu flacarile am bagat-o de la mine). Acum va intreb eu de ce nu se doreste si in Romania la fel? Poate pentru ca nu ar mai plati multi si in loc de profit culturile religioase vor avea pierderi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s