Viziuni periculoase

Am început să publicăm, pe Galileo Online, articolele obişnuite despre noutăţile pe care editurile le oferă sefiştilor la Gaudeamus. (by the way, tîrgul începe miercurea viitoare, pe 20 noiembrie, şi ţine pînă duminică, 24 noiembrie). Cei de la Trei au fost cei mai prompţi şi ne-au trimis materialele promoţionale din timp (mulţumim, Teo!). Sînt multe cărţi pe care o să le vreau în oferta lor (un pont: romanul lui Antti Tuomainen, Tămăduitorul, e un SF pre-apocaliptic fain, iar autorul vine la Bucureşti, la tîrg; categoric o să-i cer un autograf). Cel mai mult mă bucură însă că apare în sfîrşit în româneşte Viziuni periculoase, antologia revoluţionară a lui Harlan Ellison. Sînt o grămadă de poveşti care-au făcut istorie în ea. Dacă nu vă lasă bugetul şi va trebui să plecaţi de la tîrg cu o singură carte (în afară de noutăţile de la Millennium şi Paladin, care sînt musai de luat, dar despre astea o să vă spun mai multe peste cîteva zile), asta trebuie să fie. Iaca şi prezentarea:

Harlan Ellison (editor) – Viziuni periculoase – Traduceri de Laura Bocancios, Silviu Genescu, Ana-Veronica Mircea, Mihai-Dan Pavelescu • 2 premii Hugo și 2 premii Nebula, 5 proze nominalizate la Hugo și 4 nominalizate la Nebula.

trei15Atât antologia în sine, cât și multe povestiri au fost nominalizate și răsplătite cu premiile importante ale SF-ului. „Dând cu babaroasele“ de Fritz Leiber a primit premiul Hugo și premiul Nebula pentru cea mai bună nuveletă, iar „Credința părinților noștri“ de Philip K. Dick a fost nominalizată pentru Hugo în aceeași categorie. Philip José Farmer a câștigat premiul Hugo pentru cea mai bună nuvelă cu „Călăreții salariului de purpură“ și Samuel R. Delany a câștigat premiul Nebula pentru cea mai bună povestire cu „Da…și Gomora“. Harlan Ellison a primit o diplomă specială la a 26-a Convenție SF Mondială, pentru editarea „celei mai importante și controversate cărți SF“.

Prozele acestea au fost într-adevăr periculoase pentru vremea lor și majoritatea s-au dovedit cu mult înaintea epocii, păstrându-și forța de extindere a orizonturilor literare. Unele sunt de-a dreptul șocante: de exemplu, cele scrise de Miriam Allen deFord, Robert Bloch sau Carol Emshwiller. Altele sunt bizare și în același timp vizionare: ca povestirile semnate de Brian W. Aldiss, Larry Eisenberg şi Norman Spinrad. Iar altele conțin comentariul social subtil și drama umană, pe care visează să le scrie majoritatea autorilor de SF, îndeosebi textele lui Frederick Pohl şi Howard Rodman.

Harlan Jay Ellison (n. 1934) este autor american și a scris în principal în domeniul ficțiunii speculative. A publicat peste 1.700 de povestiri, nuvele, scenarii de film, TV și teatru radiofonic, eseuri și articole critice despre literatură, film, televiziune şi mediul tipărit. A editat şi antologat două volume care au deschis orizonturi noi în science-fiction: Viziuni periculoase și Again, Dangerous Visions. Ellison a început cariera de scriitor liber-profesionist în 1955, publicând în următorii doi ani peste 100 de povestiri şi articole. În 1962 s-a mutat în California şi a scris scenarii pentru Hollywood și seriale TV. A fost consultant creativ al serialelor Zona crepusculară şi Babylon 5. Ellison a câștigat 9 premii Hugo, 4 premii Nebula și 2 premii World Fantasy.

V-aţi notat, da? OK. Şi-acuma să vă arăt încă oarece: exemplarul meu din Dangerous Visions, ediţia princeps, adus mie de la mama lui de către Bogdan (căruia nu degeaba i se spune Bookeru’):

he

Reclame

13 gânduri despre &8222;Viziuni periculoase&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s