Luna: New Moon

Noul roman al lui Ian McDonald e, după umila-mi părere, cea mai bună carte SF apărută anul ăsta. Are de toate: şi poveste, şi personaje, şi world-building la greu, şi o documentare făcută la marele fix. Ca să fie tacîmul complet, CBS a cumpărat drepturile pentru ecranizare sub forma unui serial TV.

luna-new-moon

Mai pe larg despre carte? Am scris o recenzie pe care vă invit să o citiţi integral în Galileo (ediţia pe hîrtie), cînd o fi să apară. Aici doar primul paragraf:

O lume la fel de imperfectă ca aceea a prezentului, din care există însă o posibilă evadare, către o alta, apropiată şi totuşi imposibil de îndepărtată, în care cei care ajung trebuie să se hotărască – într-un interval îndeajuns de scurt – dacă vor sau nu să rămînă pentru totdeauna. Posesorii unei calificări superioare au posibilitatea de a emigra pe Lună, unde coloniile conduse de cinci mari familii produc materie primă şi energie inclusiv pentru cei de pe planeta-mamă. Într-un mediu ostil, unde cea mai mică greşeală te poate costa viaţa, Luna şi-a construit propria civilizaţie, pe cît de asemănătoare cu cea terestră – căci şi aici banul este cel care dictează cine supravieţuieşte şi cine e exilat înapoi pe pămînt -, pe atît de diferită – căci legile terestre nu au putere aici, iar contractele sînt singurele lucruri sfinte, disputele fiind rezolvate inclusiv prin dueluri sîngeroase, în care judecătorii devin ei înşişi simpli martori. Luna e o societate stratificată invers decît cea terestră: castele defavorizate sălăşluiesc aproape de cupolele care acoperă oraşele selenare, abia adăpostite de vidul şi radiaţiile din exterior, iar clanurile conducătoare şi-au săpat adăposturi opulente sub suprafaţa acoperită de omniprezentul praf al Lunii.

Anunțuri

Un gând despre &8222;Luna: New Moon&8221;

  1. Pingback: Scurte #420 | Assassin CG

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s