Beethoven, jazz, unguri, sinagogă

Adică Peter Sarik Trio, cu un concert de prelucrări jazzistice din Beethoven, la sinagoga din Satu Mare. Concertul s-a terminat de vreo jumătate de oră şi tot nu mi-a trecut sentimentul ăla de entuziasm, starea de bine… exhilaration îi zic americanii. Tare, tare mi-a plăcut. Nasc şi la Pannonia oameni. Oameni care ştiu să facă muzică din muzică, oameni care ştiu cu ce se mănîncă jazzul, dar şi Beethoven. Cei trei jazzmeni unguri arătau ca nişte băieţi cuminţi, tineri, frumuşei, cu aspect de corporatişti cît se poate de contemporani. Pînă cînd s-au apucat de cîntat.

peter-sarik-trio-01

Spunea Peter Sarik la un moment dat că el speră ca, dacă Beethoven ar fi avut ocazia să-i asculte cîntîndu-i operele, i-ar fi plăcut. Habar n-am ce-ar fi zis Ludwigu’, dar ştiu că nouă ne-a plăcut cu P mare. Sonatele pentru pian, Eroica, a IX-a, Sonata lunii, ba chiar şi Oda bucuriei, cea din urmă într-un dialog foarte mişto cu un public care a cîntat în româneşte şi ungureşte versurile binecunoscute. Peter Sarik, la pian, se joacă tare frumos, sensibil sau bubuitor, după cum îl duce muzica, basistul Fonay Tibor are şcoală la greu şi Attila Galfi, tobarul, e meseriaş şi simpatic. Pe scurt: mai vreau!

…Şi se pare că o să mai am parte. Au scos cei trei un CD cu muncile lor pe marginea lui Beethoven, pe care-l vor lansa pe 4 noiembrie în sala mare a Academiei de Muzică din Budapesta, dar care în zilele următoare va ajunge pe coclaurile sătmărene în avanpremieră. Bun aşa.

Acesta a fost al doilea concert la care-am fost la sinagogă. Clădirea aia are o acustică specială, tare mare păcat că e lăsată să se părăginească. Comunitatea evreilor din Satu Mare cred că poate fi numărată pe degetele a două mîini, aşa că nu de-acolo trebuie aşteptată salvarea acestui monument. Poate că banii pe care municipalitatea – şi guvernu’, pînă la urmă – îi direcţionează către biserici ar fi mai de folos aici. Nu de alta, dar n-am văzut ca-n grajdurile ortodocşilor să ajungă barem un dram de cultură muzicală.

img_20160919_190705

By the way, avînd în vedere că a debutat stagiunea Filarmonicii şi, totodată, Toamna muzicală sătmăreană, săptămîna asta ne mai aşteaptă o audiţie live, tot într-un lăcaş de cult: vineri mergem la un concert de orgă, la catedrala catolică. Altfel de muzici. Altfel de exhilaration. Abia aştept.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s