Beethoven, jazz, unguri, sinagogă

Adică Peter Sarik Trio, cu un concert de prelucrări jazzistice din Beethoven, la sinagoga din Satu Mare. Concertul s-a terminat de vreo jumătate de oră şi tot nu mi-a trecut sentimentul ăla de entuziasm, starea de bine… exhilaration îi zic americanii. Tare, tare mi-a plăcut. Nasc şi la Pannonia oameni. Oameni care ştiu să facă muzică din muzică, oameni care ştiu cu ce se mănîncă jazzul, dar şi Beethoven. Cei trei jazzmeni unguri arătau ca nişte băieţi cuminţi, tineri, frumuşei, cu aspect de corporatişti cît se poate de contemporani. Pînă cînd s-au apucat de cîntat.

peter-sarik-trio-01

Spunea Peter Sarik la un moment dat că el speră ca, dacă Beethoven ar fi avut ocazia să-i asculte cîntîndu-i operele, i-ar fi plăcut. Habar n-am ce-ar fi zis Ludwigu’, dar ştiu că nouă ne-a plăcut cu P mare. Sonatele pentru pian, Eroica, a IX-a, Sonata lunii, ba chiar şi Oda bucuriei, cea din urmă într-un dialog foarte mişto cu un public care a cîntat în româneşte şi ungureşte versurile binecunoscute. Peter Sarik, la pian, se joacă tare frumos, sensibil sau bubuitor, după cum îl duce muzica, basistul Fonay Tibor are şcoală la greu şi Attila Galfi, tobarul, e meseriaş şi simpatic. Pe scurt: mai vreau!

…Şi se pare că o să mai am parte. Au scos cei trei un CD cu muncile lor pe marginea lui Beethoven, pe care-l vor lansa pe 4 noiembrie în sala mare a Academiei de Muzică din Budapesta, dar care în zilele următoare va ajunge pe coclaurile sătmărene în avanpremieră. Bun aşa.

Acesta a fost al doilea concert la care-am fost la sinagogă. Clădirea aia are o acustică specială, tare mare păcat că e lăsată să se părăginească. Comunitatea evreilor din Satu Mare cred că poate fi numărată pe degetele a două mîini, aşa că nu de-acolo trebuie aşteptată salvarea acestui monument. Poate că banii pe care municipalitatea – şi guvernu’, pînă la urmă – îi direcţionează către biserici ar fi mai de folos aici. Nu de alta, dar n-am văzut ca-n grajdurile ortodocşilor să ajungă barem un dram de cultură muzicală.

img_20160919_190705

By the way, avînd în vedere că a debutat stagiunea Filarmonicii şi, totodată, Toamna muzicală sătmăreană, săptămîna asta ne mai aşteaptă o audiţie live, tot într-un lăcaş de cult: vineri mergem la un concert de orgă, la catedrala catolică. Altfel de muzici. Altfel de exhilaration. Abia aştept.

Reclame

9 gânduri despre &8222;Beethoven, jazz, unguri, sinagogă&8221;

 1. ” n-am văzut ca-n grajdurile ortodocşilor să ajungă barem un dram de cultură muzicală.” Nu am inteles sensul! Cred ca nu am fost pe faza si e doar o fraza neinspirata.

 2. O să meritaţi un răspuns atunci cînd veţi semna cu o adresă de mail şi un nume reale. Sînt bine crescut şi ascultător, mama m-a învăţat de mic să nu stau de vorbă cu necunoscuţii.

 3. Am ajuns absolut intamplator pe blogul D.vs ca urmare a unei alte lecturi despre Beethoven ( apropo- nu toti terminam fac. de Litere, nu toti stam cu normele ortografice si cu DOOM 2 pe masa , stiind ca limba romana este o limba vie , in permanenta modificare , cu noutati lexicale etc. ) .-mai ales la varsta mea , care ,cred , este o varsta foarte apropiata de cea a mamei D.vs, poate chiar ceva mai mare. 😦 . M-a atras modul in care ati prezentat si exprimat emotiile vizionarii concertului …. pana la…. ceea ce nu am mai inteles.
  Ideea era alta si anume , schioapa ortografia sau nu, cu nume sau fara, m-a interesat o parere exprimata. Atat! Modul in care m-am adresat , nu a jignit , nu a contravenit normelor civilizate ale dialogului. Din aceasta cauza ” imi pare rau ” sau Sorry este ceea ce pot spune la singurul raspuns la D.vs. Buna seara!

 4. Pentru o ortografie corectă nu e necesar să fi terminat literele, e de-ajuns să fi trecut de clasa a IV-a. Şi e cu atît mai trist dacă vă apropiaţi de vîrsta mamei (care împlineşte 77 de ani anul acesta) şi mai credeţi că o ortografiere corectă ţine de evoluţia limbii, iar nu de propria educaţie. Şi, ca să explicitez şi ceea ce presupun că v-a nedumerit: „grajdurile ortodocşilor” = lăcaşurile de cult – improvizate sau construite – ce sînt păstorite de preoţii care pupă poala lui Daniel cel preafericit; în aceste incinte ar fi de neînchipuit organizarea unui concert de muzică cultă, de jazz sau, doamne-fereşte, de rock (muzica satanei etc., a se vedea reacţiile ortodoxe idioate sau de-a dreptul jubilatorii la tragedia din Colectiv). Prin urmare, spre deosebire de catedrala catolică locală sau de sinagogă, bisericile ortodoxe sînt pentru mine doar nişte grajduri ce slujesc la îndobitocirea populaţiei credule. Vă mulţumeşte răspunsul?

 5. Multumesc pentru explicatie, desi , poate, ar fi trebuit pusa exprimarea :” grajdurile ortodocsilor”- din text- intre ghilimele , exact cum ati procedat acum si nu s-ar mai fi produs confuzia involuntara. Este mai usor de iertat o gresala de forma decat una de fond. fac. de filozofie.
  Va doresc toate cele bune

 6. da, am observat greşeala.
  cît despre ghilimele, vă asigur că nu erau necesare în textul iniţial; ar fi relativizat semnificaţia pe care o atribui expresiei, ceea ce nu am intenţionat. în explicaţie da, deoarece era vorba de citarea unei expresii din text.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s