Jean-Christophe Rufin la București

JCRCum a devenit un fost refugiat politic din vremea lui Ceauşescu consul al Franței? Cu accentul lui românesc, aerul de anii ’30 și trecutul de pianist prin baruri, Aurel Timescu nu are nici o legătură cu Quai d’Orsay. De altfel, pierde vremea în posturi mediocre. De data asta e în Guineea, el, care nu suportă căldura. Trăiește liniștit, transpiră (mai mult sau mai puţin), bea vin de Tokay și cântă la pian. Pînă cînd, pe neaşteptate, se întîmplă singurul lucru din lume capabil să-l scoată din amorțeală: o moarte inexplicabilă.
Spînzurat de catargul iahtului său, un bărbat atîrnă în mijlocul radei portului Conakry. Ce ascunde moartea aceasta? Niște evenimente misterioase? O dovadă de dragoste care nu mai sosește? Sau poate un vis eroic venit de foarte departe? Orice ar fi, moartea lui ar rămâne nepedepsită dacă Aurel n-ar găsi oportunitatea să-și ducă marea bătălie. O bătălie împotriva nedreptății.

rufinelJean-Christophe Rufin (născut la Bourges, în departamentul Cher, în 28 iunie 1952) este doctor, diplomat, istoric, călător și romancier francez. Este președintele organizației umanitare Action Against Hunger, unul dintre primii membri ai ONG-ului Médecins Sans Frontières și al doilea cel mai tînăr membru al Academiei Franceze. A fost ambasador al Franței în Senegal din 2007 până în iunie 2010. A absolvit Institutul de Studii Politice din Paris, iar în 1986 a devenit asistent al Secretarului de Stat pentru Drepturile Omului și și-a publicat primul roman, Le Piège humanitaire, un eseu despre miza politică a acțiunilor umanitare. Între 2003 și 2004, Rufin a scris un raport amănunțit despre reapariția antisemitismului în Franța – Raportul Rufin. În 1997, Jean-Christophe Rufin cîștigă Premiul Goncourt pentru debut și Premiul Méditerranée cu romanul L’Abyssin. În 2001, cîștigă din nou Premiul Goncourt cu volumul Rouge Brésil.

Editura Crime Scene Press vă invită sîmbătă, 8 iunie 2019, la ora 14.00, la Librarium TNB. Veți avea ocazia să îl cunoașteți pe Jean-Christophe Rufin, la evenimentul de lansare a romanului Spînzuratul de la Conakry, prima carte a scriitorului care apare în românește, în traducerea subsemnatului. Evenimentul se înscrie în suita de manifestări ale festivalului Misterele Bucureștilor, aflat la cea dintîi ediție.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s