Pricepuțenie la nivel înalt

Un individ pe nume Octavian Oprea, președinte al Autorității pentru Digitalizarea României, a emis următoarea aberație (cf. Gîndul de azi):

„Autoritatea pentru Digitalizarea României are în plan în viitorul nu foarte îndepărtat să pună la punct un cadru legislativ prin care toate cărţile care vor fi redactate în format letric să aibă şi o versiune electronică. Practic, încercăm să convenim într-un fel sau altul cu editurile ca orice carte fizică să aibă şi versiunea sa electronică. După cum foarte bine ştim, dispozitivele de citire a cărţilor în format electronic au devenit foarte populare”, a afirmat Octavian Oprea.

Pentru priceputu’ de mai sus, dar și pentru alții care poate nu și-au pus problema: costurile realizării e-book-ului cine le plătește? De pirateria omniprezentă în ceea ce privește cartea electronică cine ne apără? TVA-ul de 19% pentru cărțile electronice, diferit de cel și așa exagerat de 5% (în condițiile în care în țările mai civilizate în industria de carte nu se plătește TVA), cine-l plătește? Cumva emițătorul pricepuțeniei?

Bineînțeles, nici o vorbă despre vreo subvenție pentru editurile care ar trebui să pună în practic această directivă. Căci, așa cum ar fi putut afla emițătorul gîndemului de mai sus dacă ar fi întrebat pe cineva din domeniu, există în lumea asta o chestie numită drepturi de autor. Care se plătesc separat pentru ediția electronică, cea audio și cea tipărită („letrică”, îi spune individul, un termen care îmi e necunoscut, da’ mă rog, eu oi fi mai neinformat). Altfel spus, un bou de la stat s-a gîndit să impună unor entități private o cheltuială deloc neglijabilă, numa’ fiindcă are el impresia că n-au editurile destule griji financiare.

Priceputului i-aș transmite scurt un singur lucru: digitalizeaz-o și pe mă-ta (dacă îți și îi face plăcere) și lasă editurile să aleagă ce anume merită și ce nu să fie editat în format electronic. Iar ălora de l-au numit acolo, o întrebare: mai aveți mulți pricepuți de-ăștia? Hai sictir!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s