Millennium la Bookfest 2011 (9): …Nici Torquemada

V-am prezentat în zilele ce-au trecut opt din cele nouă titluri pe care Millennium vi le-a pregătit pentru Bookfest. Cel de-al nouălea a plecat azi la tipar şi va fi la standul nostru pe sfîrşitul săptămînii, taman la timp pentru o lansare sîmbătă, cu începere de la ora 14.15.

Despre …nici Torquemada, noul volum de publicistică semnat Michael Haulică, apărut în colecţia Metatext, coordonatorul acestei colecţii, Mircea Opriţă, scrie următoarele:

Michael Haulică evoluează decis, cu avantajul celui ce s‑a străduit ani în șir să urmărească riguros un fenomen mai complex decît ar putea părea el celor din afara domeniului, dar și celor „dinăuntru”, care, cu privirile aţintite doar la ceea ce‑i vizează personal, înregistrează superficial, ori neglijează complet detalii importante din SF‑ul românesc actual. […]
În analizele sale pe text, numeroase și răbdător efectuate atît pentru condeiele consacrate, cît și pentru cei nimeriţi în vreo antologie întîmplător, autorul face dovada unui spirit critic ponderat și dispus cît mai rar să greșească. […] Curajul de opinie nu poate fi confundat cu atacul la persoană, iar faptul că te străduiești să-ţi formezi un sistem propriu de valori, echilibrat în fond, n‑are nici o tangenţă cu actul inchizitorial. Torquemada rămîne în continuare în epoca lui revolută, iar dacă a pătruns cumva (și nu mi‑am dat eu seama) în SF‑ul românesc, atunci e cazul să‑i căutăm urmele în altă parte și în altă carte.

Volumul numără 368 pagini și va costa în librării 35 lei.

6 comentarii la „Millennium la Bookfest 2011 (9): …Nici Torquemada

  1. Domnule Oprita,
    Sper ca acest comentariu al meu sa va parvina fie si indirect… Care Torquemada, domnule, in cazul lui Mike? Ati vazut poza aia de pe net, cu pisoiul care se uita in oglinda si se vede leu? Haideti sa fim seriosi! Omul asta are tot atatea legaturi cu Inchizitia si cu starea de intoleranta, cate am eu cu Asociatia crescatorilor de caini comestibili din Vietnam! Va dau perfecta dreptate cand spuneti un lucru: „faptul că te străduiești să-ţi formezi un sistem propriu de valori, echilibrat în fond, n‑are nici o tangenţă cu actul inchizitorial.” Mike are o singura mare „calitate”, vorba lui Caragiale: „Vaz enorm si simtz monstruos!” Este „aparatul” nostru de facut radiografia SF-ului romanesc actual, omul care – desi luat in balon de multe ori pentru opiniile sale – nu inceteaza sa creada in ele, si bine face: pana la urma s-a dovedit ca in majoritatea cazurilor a avut dreptate! Cred ca este cel mai echilibrat si mai plin de bun simt analist al fenomenului SF&F de la noi din tara, desi repeta greselile inaintasilor de tip Colin sau Rogoz – in loc sa-si consacre viata scrisului (domeniu unde este foarte bun, de altfel!), se ocupa de editarea de reviste sau de colectii, de coordonarea unor edituri sau de scrisul care duce la carti de tip „Torquemada!!!
    Problema este alta: se pare ca-i si reuseste! Cred ca vom avea foarte curand un nou „om-orchestra” in science fiction-ul autohton. Ceea ce nu-i deloc rau!
    Cu stima, MoshulSF

  2. Felicitari pentru cartile anuntate si pentru faptul ca de 9 zile astept in fiecare zi sa vad surpriza. Dar poate faceti o oferta si pentru cei ce nu o sa ajunga la targ in acest an.
    La mai mare si asteptam si „Mona Lisa Overdrive”.
    Numai bine.

  3. Pingback: Millennium la Bookfest 2011 (10): Ce, unde, cînd? « Ugly Bad Bear's

Lasă un comentariu