În Ştiinţă&Tehnică, un interviu cu John Varley

ST00

Începînd cu proaspăt apărutul număr 22 al revistei Ştiinţă & Tehnică, am moştenit de la Mike Haulică rubrica de ştiinţă & ficţiune. Marc Ulieriu, redactorul-şef al prestigioasei publicaţii (a cărei nouă serie este editată de Adevărul Holding în colaborare cu Fundaţia Dinu Patriciu), mi-a făcut plăcerea de a-mi încredinţa patru pagini (faţă de două, cîte avea rubrica pînă de curînd), pe care le voi dedica în fiecare lună fenomenului science fiction.

stv

În numărul curent l-am luat în vizor pe unul dintre autorii mei preferaţi, John Varley. Găsiţi în cele patru pagini din revistă repere bio-bibliografice ale scriitorului american, un inventar al „invenţiilor” lui Varley din universul ficţional al seriei Eight Worlds, o prezentare a noului său roman, Slow Apocalypse, şi – piesa de rezistenţă! – un interviu în exclusivitate (cel despre care vă pomenisem aici). Volumele prezentate la rubrica de noutăţi editoriale sînt de la Paladin, Millennium şi Editura Trei.

Lucrez deja la materialul pentru luna viitoare, cu un alt autor de dincolo de ocean. Şi sînt convins că va ieşi trăznet.

15 comentarii la „În Ştiinţă&Tehnică, un interviu cu John Varley

  1. Misto ar fi daca ai raspunde si la intrebarile la care nu ai chef sa raspunzi.

    Ca de exemplu, cand apare urmatorul volum din Compania Neagra.

    Poate ca nu as fi cumparat primele volume daca stiam ca o sa raman cu povestea la inceput.

  2. Oricat de interesanta este revista nu am sa o cumpar din cauza fundatiei care o patroneaza. Banii sunt bani inteleg asta, dar mai exista si demnitate.

  3. din pacate si mie mi-a sarit numele „patronului” in ochi. dar se poate pirata si constiinta va fi impacata 🙂 glumesc desigur pentru ca revistele romanesti de genul asta au nevoie de tot ajutorul pe care il pot obtine , de toti clientii. Cand majoritatea citeste Can Can si Libertatea celelalte incercari timide nu trebuie lasate sa moara.

  4. Calinutzzz, AdrianX: Lucrurile bune trebuie aplaudate indiferent cine e cel care le finanteaza. Nu?
    Calin: Volumul urmator din Black Company va aparea atunci cind Mircea Pricajan va avea ragaz sa il traduca. Speram sa se intimple anul acesta.

  5. @Bear: In mare ai dreptate, dar pentru mine acest personaj care patroneaza fundatia nu imi inspira impresia ca face lucruri bune. Am impresia ca vrea sa distruga orice. Intelectualitatea nepatata ar trebui sa isi delimiteze numele de acesti oameni. Oricand te-as sustine in orice demers ai face, mai putin acesta de a scrie sub patronatul acestei fundatii. Imi pare rau…poate nu sunt capabil sa inteleg.

  6. Am si eu publicatii pentru care n-as scrie pentru toti banii din lume, fii linistit. N-o sa intru in polemici cu tine pe tema asta, fiecare dintre noi isi are idiosincraziile lui. As spune doar ca mie-mi pare ca a resuscita o revista nu e un act de distrugere. Si de-aici cred ca trebuie pornita judecarea oricarui demers.

  7. Dupa cate stiu si nec plus ultra revistelor culturale, Dilema veche, este sponsorizata de Dinutu, macar incearca sa dea ceva inapoi din banii facuti. Crezi ca filantropii americani aveau toti averile curate?

  8. Din păcate, nu cred să existe publicaţie sau întreprindere culturală de mari proporţii în ţara asta fără bube legate de finanţatori. Trebuie să-mi calc pe inimă în privinţa asta, dar pe de altă parte, prefer aşa decît ca banii ăia pătaţi să se ducă tot spre finanţarea unor afaceri pătate. Marc Ulieru are o echipă foarte bună, Ştiinţă şi Tehnică nu se susţine din traduceri stupide, ca, de pildă, anumite publicaţii cu pretenţii din IT, ci din articole scrise special de colaboratorii săi. Dacă toţi oamenii aceştia ar refuza să lucreze pentru hoţi şi escroci, sînt convinsă că n-ar mai apărea nici o revistă de genul ăsta. Fiindcă Patriciu e doar un nume mai cunoscut decît altele, nimic mai mult.

  9. Fundatia Dinu Patriciu ?

    Dinu Patriciu nu este acel domn cu multe afaceri in insolventa, aflat in proces de divort si executat de banci pentru diverse credite ?

    Nu vreau sa va stric bucuria, dar credeti ca va apuca sa scoata si numarul din decembrie ?

  10. posibil să nu. și-așa de finanțat finanța pe sponci, nu-și face nimeni iluzii. formulam doar niște idei de ordin general.

  11. (asta e, am capul mic și prea multe treburi pe el, deci revin după două zile cu ceva ce-am mai vrut să adaug la subiectul finanțări dubioase și-am uitat să adaug atunci.)
    mai depinde și cu ce scop te finanțiază un dubios d-ăsta. că dacă-ți dă bani ca să-i susții interesele dubioase și să manipulezi adevărul în numele lui (așa cum se-ntîmplă în cele mai multe cazuri la noi), atunci, da, avem despre ce vorbi cu riduri pe frunte. dacă te finanțează să-ți faci treaba de profesionist și nu se bagă să-ți tragă la temă activitățile, eu una rămîn la cele deja zise: banul, fie el murdar sau nu, să se ducă la profesioniștii care-l pot pune la treabă spre folosul general.
    știu c-am lungit off-topicul, scuze.

  12. Mi-am calcat pe inima si am rugat pe cineva pana la urma sa imi cumpere revista. Sunt curios de continutul ei. Din pacate mai dureaza 1 luna pana o sa intru in posesia ei.

    @Bear: O intrebare te rog. Exista cumva posibilitatea ca acum sau macar in viitor sa pot cumpara varianta electronica a revistei Gallileo? Din pacate stau undeva mai departe de tara si imi e greu sa le comand prin posta, plus ca am experiente extraordinar de negative cu Posta Romana, inclusiv cu carti comandate de la tine.

Lasă un comentariu